İç piyasadan sıkıldı, kendi şirketini kurdu

Güncelleme Tarihi:

İç piyasadan sıkıldı, kendi şirketini kurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 14:16

İç piyasadan sıkıldı, kendi şirketini kurdu, şimdi de ihracat yapıyor.

Haberin Devamı

EMETİ Çamurduran, profesyonel olarak başladığı çalışma hayatını bir işveren olarak sürdüren, başarılı bir kadın girişimci. 1985 yılında Dokuz Eylül İktisat Fakültesinden mezun olan ve 1986’da Derimod’da çalışmaya başlayan Çamurduran, burada 5 yıl deneyim kazandıktan sonra 4 yıl da Mudo’da çalışmış. Profesyonel hayatta 10 yıla yakın deneyim edinen Çamurduran, bu tecrübesini kurduğu Ecem Tekstil’e taşımış. Rekabetin yoğun olduğu tekstil sektöründe kısa sürede başarlı bir iş kadını olarak öne çıkan Çamurduran, başarısının sırrını profesyonel hayatta ihracatı öğrenmiş olmasına bağlıyor. Bu süreçte banka desteğini ve devlet katkısının da işletmesi için son derece önemli oluduğunu vurgulayan Çamurduran, “İhracat yapmak isteyen firmaların İyi bir ekip oluşturması büyük önem arz ediyor. Bunun dışında yabancı dil bilmek de diğer firmalar arasında bir adım öne çıkarabilir” diye konuştu.

HİÇ KOLAY OLMADI

Kadın girişimci olarak yaşadığı zorluklardan da söz eden Çamurduran, girişimcilik serüvenini şöyle anlattı: “Erkek bir partner ile ortak şirket kurmakla başladım. Bu ortaklığı, 1.5 yıl sonunda maddi olarak kandırıldığımı anladığımda firmanın tüm hisselerini üzerime alarak sonlandırdım. Sektörde kadın girişimci olarak üstelik arkanızda maddi ve manevi hiçbir güç olmaksızın kendini kabul ettirmek ve bu günlere gelmek hiç de kolay olmadı. Bu zorluklar iş yaşantısında beni güçlendirdi ve tüm bu zorluklar beni hedefimden asla caydırmadı. Bu zaman içinde oluşan ve tamamen güven duyduğum müşterilere, acentalara ve özellikle 20 yıldır birlikte çalıştığım, beni yalnız bırakmayan takım arkadaşlarıma çok şey borçluyum.”

DESTEK OLUNMALI

2000 yılından beri dokuma dış giyim alanında faaliyet gösterdiğini belirten Emeti Çamurduran, “İç piyasadan sıkıldım. İhracata yöneldim. O nedenle son zamanlarda meydana gelen dolardaki artış bizim gibi dolar ile kumaş alıp Euro ile mamul ihraç eden firmaların en büyük sıkıntısı oluyor. Bu fark tüm ihracat firmalarında olduğu gibi firmamızı da özellikle maddi açıdan çok zorluyor. Satışlarımızı engelliyor. Aynı zamanda daha önceden sipariş aldığımız ürünleri pariteden dolayı zararına satmak zorunda kalabiliyoruz. Dolayısıyla bu süreçte şirketlerin desteklenmesi büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Tasarım ekibi kurmak istiyorum

Haberin Devamı

FİRMANIN Fransa ağırlıklı ihracat yapması ve özel ilgi alanı olması nedeni ile Fransızca öğrenmeye başladığını söyleyen Emeti Çamurduran, “Bu konuda kendimi geliştirme ihtiyacı hissediyorum. Halihazırda portföyümüzde bulunan müşteriler ile çalışmak için İngilizce’yi yeteri kadar biliyorum. Baglantılarımı bu şekilde sürdürüyorum. Ayrıca müşterilerin isteği doğrultusunda bir dizayn ekibi kurmayı ve özel koleksiyonlar yapmayı çok istiyorum” dedi.

Desteklerinizi kesinlikle alın

Haberin Devamı

İHRACATA ek olarak, iç piyasada güçlü bir yer edinmiş çocuk markası olan B&GStore’a yaklaşık 4 yıldır imalat yaptıklarına değinen Emeti Çamurduran şunları söyledi: “Şans faktörünün çok önemli olduğunu söylemeliyim. Kararlılık ve bilgi ile insanın her istediğini yapabileceğine inanıyorum. Tüm girişimci kadınlara özellikle KOBİ’leri iyi araştırmalarını ve desteklerini almalarını önemle belirtmek isterim. Bu zaman zarfında bana ve firmama güven duydukları için kredi açan bankalar olmasaydı bu günlere gelmem çok zor hatta imkansız olurdu.”

Dizayn ekibi kurmak istiyorum

FİRMANIN Fransa ağırlıklı ihracat yapması ve özel ilgi alanım olması nedeni ile Fransızca öğrenmeye başladığını söyleyen Emeti Çamurduran, “Bu konuda kendimi geliştirme ihtiyacı hissediyorum. Halihazırda portföyümüzde bulunan müşteriler ile çalışmak için İngilizce’yi yeteri kadar biliyorum. Baglantılarımı bu şekilde sürdürüyorum. Ayrıca müşterilerimin isteği doğrultusunda bir dizayn ekibi kurmayı ve özel kolleksiyonlar yapmayı çok istiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!