KOBİ musluğu

Güncelleme Tarihi:

KOBİ musluğu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2017 21:31

Kredi Garanti Fonu’nun KOBİ’lere 250 milyar liralık kredi kaynağı yaratacak garanti limiti için beklenen Bakanlar Kurulu kararı çıktı. Kredi Garanti Fonu’nun, Hazine ile protokol imzalamasının ardından krediler kullandırılmaya başlanacak.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın geçen aralık ayında açıkladığı, reel sektöre 250 milyar liralık kredi yaratacak Kredi Garanti Fonu (KGF) için beklenen karar çıktı. Reel sektöre kullandırılacak 250 milyar liralık kredi için bir süredir Bakanlar Kurulu kararı bekleniyordu. Bu kararın çıkmasının ardından KGF ile Hazine birkaç içinde protokol imzalayacak ardından da krediler kullandırılmaya başlanacak. 

5 YIL VADELİ

Resmi Gazete’de dün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, kredi garanti kurumlarınca Hazine desteğiyle sağlanabilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 250 milyar liraya yükseltildi. Hazine tarafından kurumlara aktarılacak kaynağın limiti ise azami 25 milyar liraya çıkarıldı. İşte kararın ayrıntıları:

* Kredi garanti kurumlarının verdiği kefaletler karşılığı, yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırımı için bir defaya mahsus ve peşin olarak azami yüzde 0.03 komisyon tahsil edilecek.

Haberin Devamı

* İşletme kredilerinin vadesi asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla bir yıl olmak üzere azami 5 yıl olacak.

* Yatırım kredilerinin vadesi ise asgari 6 ay, anapara ödemesiz dönemi en fazla 3 yıl olmak üzere azami 10 yıl olabilecek.

* Kefalet verilmiş kredilerin yeniden vadelendirilmesi/yapılandırılması ve bu durumlarda söz konusu sürelerin aşılması durumunda azami sürelere en fazla 36 ay eklenebilecek.

12 MİLYON LİRA LİMİT

* Sağlanan kefalet tutarı, KOBİ’lerde kredinin tazmin tarihindeki anapara bakiyesiyle temerrüt faizi hariç olmak üzere faiz/kâr payı/kira tutarı ödemeleri toplamının azami yüzde 90’ını, KOBİ dışında kalanlarda yüzde 85’ini geçemeyecek. Bu oranlar, KOBİ’lerde yüzde 85, KOBİ tanımı dışında kalan işletmelerde yüzde 75’ti.

* KOBİ ve KOBİ dışında kalan ihracatçı ve döviz kazandırıcı faaliyeti bulunan yararlanıcıların kefalet taleplerinin doğrudan Eximbank’a veya kredi veren aracılığıyla Eximbank’a yönelik ya da kredi veren kaynaklı olması durumunda bu oran yüzde 100’e kadar artırılabilecek. Böylelikle ihracatçıya Eximbank’ın yani sıra diğer bankalar aracılığıyla da yüzde 100’e kadar kefalet sağlanabilecek.

Haberin Devamı

* Her bir yararlanıcı için kefalet limiti, KOBİ’lerde 12 milyon lira, diğer yararlanıcılar için azami 200 milyon lira olmak üzere Hazine tarafından belirlenecek.

 

1-2 AY İÇİNDE BİTER

KREDİ Garanti Fonu yetkilileri, kendi limitlerindeki 20 milyar liralık kredinin kullandırılmasının birkaç gün önce bittiğini belirterek, 250 milyar liralık krediye yönelik protokolün de birkaç gün içinde Hazine ile imzalanmasının planlandığını söylediler. Zaten kendilerinin 250 milyar liralık krediye yönelik de başvuruları almaya başladıklarını, işlemlerin bir yandan sürdüğünü anlatan yetkililer, protokolün imzalanmasının ardından kredinin kullandırılmaya başlanacağını vurguladılar. Kredi kullandırımının 1-2 ay içinde biteceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!