Klonlanmış cep ayıplı mal sayılacak

Güncelleme Tarihi:

Klonlanmış cep ayıplı mal sayılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2006 11:49

Kaçak ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilen (klonlanmış) cihazlar “ayıplı mal” sayılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bu durumdan dolayı mağdur olan tüketicilerin Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne başvurabileceğini bildirdi.

Coşkun, yaptığı yazılı açıklamada, 2813 sayılı Telsiz Kanunu ile kaçak veya elektronik bilgisi değiştirilmiş cihazların kullanımının yasaklanması ile beraber kullanımda bulunan çok sayıda mobil telefonun Telekomünikasyon Kurumu tarafından kullanım dışı bırakıldığının kamuoyunun bilgisi dahilinde olduğunu hatırlattı.

Ancak son günlerde Bakanlığa ulaşan şikayetlerden bu tür kaçak veya kopyalanmış ürünleri satanların tüketicileri muhatap almadıkları ve bu nedenle çok sayıda tüketici mağduriyeti yaşandığına dikkat çeken Coşkun, şunları söyledi:
“4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun ayıplı mallara ilişkin 4. maddesinde ayıp, (ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma klavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımdan değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar) şeklinde tanımlanmıştır.

Buna göre, hem satıcı tarafından vaad edilen hem de niteliği gereği malda bulunması gerekli niteliklere ilişkin ayıplar maddi, ekonomik veya hukuki nitelik taşıyabilmektedir. Hukuki ayıp satılan malın maddi yönden eksiksiz ve özürsüz olmasına rağmen, alıcının yararlanmasını engelleyen azaltan veya ortadan kaldıran bazı hukuki yasaklama ve sınırlamalar nedeniyle tüketicilerin mal üzerindeki tasarruf hakkını kullanamaması olarak tanımlanmaktadır.”
Coşkun, kaçak veya elektronik bilgisi değiştirilmiş cep telefonlarının telsiz kanunun 25. maddesi çerçevesinde kullanımının mümkün olmamasından dolayı, hukuki anlamda bir ayıp söz konusu olduğundan ayıplı mal olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

4077 sayılı Kanun'un 4. maddesine göre tüketicinin maldaki ayıbı üreticiye veya ithalatçıya veya satıcıya bildirmesi gerektiğini hatırlatan Coşkun, şayet tüketicilerin 4077 sayılı kanun ile güvence altına alınmış talepleri yerine getirilmez ise tüketicilerin uyuşmazlıkların çözümü için değeri 724,99 YTL'nin altında bulunan mobil telefonlar için “Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne başvurmaları gerektiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!