Klima Özel

Güncelleme Tarihi:

Klima Özel
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Güçlü olan sektörde kalacak

İnsan fizyolojisinin gereği olarak, yaşadığımız ortamlarda konforun sağlanabilmesi, sıcaklığın ve nemin belli aralıklarla olması ile mümkün. Türkiye, başta Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere hemen her her bölgesinde klimaya ihtiyaç duyulan bir ülke. Ancak toplumumuzun büyük bir kesiminde, konfor amaçlı iklimlendirme konusunda henüz yeterli bilincin oluşturduğu söylenemez.

Bunu rakamlarla ifade edecek olursak, 1997 yılında ülke bazında klima satışları, birer Akdeniz ülkesi olan İtalya'de 300 bin adet ve Yunanistan'da ise 150 bin adet.

1980 yılından itibaren turizm yatırımlarının artması ile birlikte klima sektörü de canlandı. Bu canlanma büyük ölçüde doğrudan turizme hitap eden binalarda görülüp, toplumun diğer kesimlerinde yeterli bir taleple karşılaşılmadı.

1990'dan sonra ise toplumda konfor kliması konusunda bir bilinçlenme süreci başladı. Artık yavaş yavaş konfor klimasının işyerlerine ve konutlara girmeye başladığı gözleniyor.

1995 yılında piyasada 40 civarında marka varken, günümüzde bu sayı 100'ü geçmiş durumda.

Aksa Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Alemdar Kılıçoğlu, yakın tarihte bilgisayar sektöründe de benzeri bir durum yaşandığını ülkemizin bilgisayar çöplüğüne dönüştüğünü belirtti. Bugün bilgisayar sektöründe bir durgunluk gözlendiğini belirten Kılıçoğlu şunları söyledi:

‘‘Klimada da aynı sorun var. Birkaç sene içinde klima sektöründe de benzer bir durum yaşanacak. Ürünü kaliteli olan, iyi servis verebilen, yedek parça stoğu yeterli olan ürününün arkasında durabilen finansmanı güçlü olan firmalar sektörde söz sahibi olabilecekler. Sektörde şu anda 100 marka varken bugün gerçek anlamda rekabet 15-20 marka arasında’’

Aksa bir dünya markası olan, Japon malı Fuji Electric ile işbirliği sağlayarak sektörde faaliyet gösteren birçok firmanın önüne geçti. Geçen yıl ilk on marka arasında bulunan Fuji Electric klima bu yıl ilk beş arasındaki yerini almayı hedefliyor.

Panasonic’ten üçlü filtre sistemi

Panosonic klimalarının Türkiye distribütörü Panatek A.Ş. şu anda 93 yetkili bayi ve 48 yetkili servis ile Türkiye'nin her yerinde satış ve satış sonrası hizmetini eksiksiz vermeyi amaçlıyor. Panasonic klimaları dünyanın ve Japonya'nın en büyük firmaları arasında gösterilen Matsushita Electrik firması tarafından üretiliyor. Firma bugün 39 ülkede 161 firma ve 280 bin çalışanı ile dünyanın üç büyük firmasından biri durumunda. 1997 yılında dünyadaki 25 milyon olan klima talebinin 5 bin 200 adedini karşılayan Matsushita Electrik, dünyada bu sektörde yüzde 22'lik pazar payına ulaştı. Tüm duvar tipi klimalarda hava temizleme ve koku alma filtrelerini ilk kez kullanan Panasonic klima, halen ısıtma ve soğutmanın yanı sıra ECO Sistem adı verilen üçlü filtre sistemini standart olarak sunuyor.

Amatörler ürün satar profesyoneller çözüm

Akcor Klima, kadrosunu uzman kişilerle donatmasının ardından split mobil ve kanallı klimaların dışındaki kompakt sistemlerin çözümü için Fransız Aırwell firması ile proje bazında çalışmalara başladı. Klima alırken öncelikle hizmeti verecek olan firmanın güvenilir olmasına ve ciddi referanslarına dikkat edilmeli. Doğru seçim, gerekli ürün ve kaliteli hizmet en önemli unsur. Akcor Klima'nın distribütörü olduğu Airline Amcor tüm ürünlerinde ISO 9002 kalite belgesine, diğer ürünü Splendid Climapiu ise üstün dizaynı ile Fransız Enstitüsü Avrupa Dizayn Ödülü birinciliğine sahip

Geleceğe yönelik sloganı ‘‘Amatörler ürün satar, profesyoneller çözüm’’ olan Akcor Klima, kaliteli servis ve insan ilişkilerinin oluşturulmasında gerekli kişilerin meslek okullarından yetişmemesini sektörde karşılaşılan en önemli sorun olarak görüyor. Akcor Klima'ya göre, ürünü satın alacak kişinin, en az ürün bedeli kadar deneyimli bir hizmeti de satın aldığının bilincinde olması gerekiyor.

Kelvinatör de piyasada

Klima sektöründe Acarsoy da Kelvinatör markasıyla yerini alıyor. Acarsoy'un ithal ettiği pencere ve split klimalar sağlamlığı ve kalitesiyle dikkat çekiyor. Uzaktan kumandalı Kelvinatör marka klimalar, zaman ayarlayıcı sayesinde 12 saatlik zaman süresi içerisinde programlanabiliyor. Otomatik panjur kontrolüyle hava akımı istenilen yöne ayarlanabilirken, hava akımına göre 4 farklı fan hızı bulunuyor. Otomatik donma koruması sayesinde cihaz, dışarda hava sıcaklığı normallerin altına düştüğünde kendiliğinden kapanıyor. Nem alma fonksiyonu sayesinde havadaki nemi alan klima, sessiz çalışma sistemi, çelik gövdesi, rotary kompresörü ve kolay temizlenebilen filtre sistemi klimaların diğer özellikleri.

Türkiye'de serinliği Arçelik üretiyor

Ülkemizin en büyük beyaz eşya üreticisi Arçelik, klima sektöründe de kendisinden bekleneni veriyor. Arçelik klimalar en küçük alandan geniş mekanlara, evlerden profesyonel ortamlara kadar istenilen her yerde ideal hava koşullarını oluşturuyor. Arçelik ‘‘Türkiye'de serinliği yalnızca Arçelik üretiyor’’ sloganıyla, üstün soğutma kapasitesi, dekoratif görünümü, kompakt tasarımı sessiz ve verimli çalışmasını sağlayan yüksek teknolojisiyle üretilen klimalar tüm yaşam alanlarını bunaltıcı sıcaklara karşı koruyor.

Soğutma kapasitesi saatte 8 bin ile 24 bin BTU arasında değişen split klimaların tüm modellerinde bulunan havalandırma ve soğutmadan nem giderme fonksiyonlarının yanısıra son derece ekonomik bir şekilde ısıtma olanağı sunan heat pump özelliği var. Multifonksiyonel uzaktan kumanda ile çalışma modu, fan hızı ve 24 saat için açma ve kapama saati programlanabiliyor. Arçelik split klimaların üstün özelliklerinden biri olan fuzzy konumu mikroişlemci kontrolü ile kullanıcı alışkanlıklarını belirleyerek sıcaklık ayarı ve fan hızı seçiminin bu alışkanlıklar doğrultusunda hafızadan yapılmasını sağlıyor. Yuvarlak hatlı kompakt tasarımı ile estetik bir görünüme sahip olmalarının yanısıra, kompresörü dış ünitede olması nedeniyle son derece sessiz çalışan Arçelik split klimalar, ev ve işyerlerinde ideal bir atmosfer yaratıyor.

Arçelik klima grubu içinde değişmeyen kalitesiyle yerini koruyan ve saatte 7 bin ila 21 bin BTU soğutma kapasitesine sahip pencere tipi klimalarda, sessiz ve verimli bir çalışma olanağı sağlayan rotary kompresör kullanılıyor.

Uzay teknolojisi ile klima üretimi

Klima sektöründe dünyada teknoloji üreten birkaç firmadan biri olan Mitsubishi Heavy Industries Ltd., ağır sanayi ve uzay çalışmalarındaki teknoloji birikimini klima sektörüne taşıyor. Bu konudaki teknoloji birikimini klima sektörüne yansıtan Mitsubishi Uzay mekiği elektroniğini kullanarak iç ve dış üniteler arası iletişim olanağına sahip split klimaları üretiyor. Türkiye'de Hacı Ömer Sabancı Holding'e bağlı Temsa tarafından sunulan bu klimalar Türkiye klima pazarındaki payını da her geçen gün artırıyor. Uzay mekiği elektroniğinin temel ilkesi mümkün olan en az kablo kullanımı ile devreler arası bilgi alışverişinin tek bir kablo üzerinden yapılmasına dayanmaktadır. Temsa'nın sunduğu Mitsubishi Split klimalar 6.000 BTU soğutma kapasitesinden 108 bin 500 BTU/h soğutma kapasitesine kadar ısıtma ve soğutma yapabilen 38 çeşitten oluşuyor. Sessiz çalışan bu klimalar ayrıca bulunduğu ortama uygun olarak dizayn edilebiliyor. Duvar, yer, salon, tavan, asma tavan, kanallı ve pencere tiplerinden oluşan 40'ı aşkın modelle konfor sağlıyor. Mistsubishi klimalar ısı kontrolü sayesinde oda sıcaklığını istenen derecede sabit tutarken soğutmanın yanı sıra ısıtma da sağlayarak heat-pump sistemi sayesinde yaz-kış doğal ortam yaratıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!