KKTC Merkez Bankası'nda grev

Güncelleme Tarihi:

KKTC Merkez Bankasında grev
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 18:11

KKTC Merkez Bankası Başkanı Ahmet Tugay, bankada greve neden olan çalışma saatleriyle ilgili düzenlemenin piyasanın ihtiyaçlarına göre yapıldığını ve yasal zorunluluk olan 35 saatin aşılmadığını belirterek, çalışma düzenini değiştirmeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bankada önce uyarı, dünden itibaren de süresiz grev başlatan Kıbrıs Türk Memur Sendikasının (Memur-Sen) grevi kaldırmak için protokol talep ettiğini, ancak protokole bağlanacak herhangi bir konu bulunmadığı görüşünde olduklarını belirten Tugay, “Bankamız devam eden grev nedeniyle gerek ekonominin, gerekse vatandaşlarımızın etkilenmemesi için, engellemeler olmadığı takdirde yasalar çerçevesinde çalışmalarına devam edecektir” dedi.
Tugay, Merkez Bankasında basın toplantısı düzenleyerek, sendikayla yaptıkları görüşme hakkında bilgi verdi.


Sendikanın iddialarını yanıtlarken, Türkiye'den gelen 2 kişinin, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile protokol gereği paraları denetlemek ve bir program konusunda eğitim vermek için KKTC'de olduğunu, bankada fiilen çalışmadıklarını vurgulayan Tugay, şunları söyledi:
“Buradaki paralar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının deposudur. Zaman zaman, 3-4 ayda bir bu depoyu denetlemeye gelirler. Geliş nedenlerinin birincisi bu denetlemeyi yapmak. İkincisi de sistemi işletmemiz için bir programı öğrenmemiz gerekiyordu. Eğitim almak amacıyla çağırdık. Ama fiilen çalışma kesinlikle söz konusu değil.”

“35 SAAT SINIRI AŞILMADI”

KKTC Merkez Bankası Başkanı Ahmet Tugay, Merkez Bankası Teşkilat Yasası'nın 78'inci ve Merkez Bankası Yasası'nın 21'inci maddesi gereğince yönetim kurulunun, finans sektörü ihtiyaçları ile ekonominin gereklerini dikkate alıp kamu kurum ve kuruluşları için belirlenen 35 saat sınırını da aşmayacak şekilde banka personelinin yaz mesaisi çalışma saatlerini düzenlediğini hatırlattı. Tugay, sendikanın bu karar üzerine ilk olarak uyarı, daha sonra da başka talepler de ortaya koyarak süresiz greve gittiğini anlattı.

Haberin Devamı

Piyasa ihtiyaçlarına ve ekonominin gereklerine göre düzenlenen mesai saatlerinin değiştirilemeyeceğini de sendikaya anlattıklarını aktaran Tugay, fazla mesai konusundaki taleplerininse tekrar değerlendirilebileceğini, bu nedenle protokole bağlanacak herhangi bir husus bulunmadığını ifade ettiklerini belirtti.

EMEKLİ VE ÇALIŞANLAR ÖDENDİ

Bugün grevin 6'ncı gününün dolduğuna dikkati çeken Tugay, KKTC Merkez Bankası yönetimi tarafından gerekli tedbirler alınarak greve katılmayan çok az sayıdaki personelle gece gündüz çalışarak piyasanın likidite ihtiyacının karşılandığını, emekli ve kamu çalışanlarının ödendiğini anlattı.

“ZİRAAT BANKASI BİZİM MUHABİR BANKAMIZ”

Ahmet Tugay, işlemlerin Ziraat Bankası kanalıyla yapılması konusunun sorulması üzerine de, “Ziraat Bankası bizim muhabir bankamızdır. Oradaki hesaplarımızı kullanarak gerekli ödemeleri yaptırıyoruz” dedi.

Piyasanın likidite ihtiyacını karşılayabilmek ve çalışanların maaşını zamanında alabilmelerini temin için Ziraat Bankası'ndaki hesapları kullandıklarını vurgulayan Tugay, şöyle devam etti:
“Bugün çalışanlar maaşlarını alamasalardı yarın ödemelerini yapamayacaklardı. Biz de bunu dikkate alarak bir düzenlemeye gittik. Ziraat Bankası Ankara Şubesi'nde bir hesap açtırdık. Lefkoşa Şubesi'ne de hesaba yatırılmak üzere gerekli likiditeyi sağladık. Herhangi bir banka bizden para çekmek istediği takdirde bizim Ankara şubesindeki KKTC Merkez Bankası hesabından ödenmesi için Ziraat Bankası Lefkoşa Şubesi'ne talimat veriyoruz. Ziraat Bankası da gidiyor, bizim hesabımızdan o parayı bankaya ödüyor. Para yatırmak istediğinde de bize gelip hesabımıza para yatırmak istediğini söylüyor. Yazılı olarak müracaat ediyor, biz de yazılı olarak Ziraat Bankası'na talimat veriyoruz. Ziraat Bankası sadece bu konuda bizim talimatlarımızı uygulayan bir aracı.”

Ahmet Tugay, yetkilerin Merkez Bankası'nda olduğunu ve Ziraat Bankası'na yetki devrinin söz konusu olmadığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!