Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD'tan Sezer'e övgü

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, yeni Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Türkiye'nin 2000'li yıllarda gerçekleştireceği ekonomik ve siyasal reform sürecinin takipçisi ve denetleyicisi olacağını bildirdi. Erkut Yücaoğlu, 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in göreve başlayacak olması nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin son dönemde uzun zamandır hasretini çektiği siyasi istikrarı sağladığını ve uygulamaya konulan kapsamlı bir ekonomik programın ilk meyvelerini almaya başladığını belirten Yücaoğlu, bu istikrar ortamının, cumhurbaşkanı seçimi sürecinde de partilerin tek bir aday üzerinde uzlaşma sağlamaları açısından belirleyici olduğuna dikkat çekti.

Meclis personeline cimri

TBMM Başkanlık Divanı, milletvekillerine 416 milyon lira olarak ödenen temsil tazminatını, kendi çalışanları için 13 milyon lira olarak takdir etti. Divanın aldığı bu karar, temsil tazminatı hakkı kazanan 50 dolayındaki personelde hayal kırıklığı yarattı. TBMM Başkanlık Divanı'nın dünkü toplantısında personel alımı ve Meclis çalışanlarına ödenecek temsil tazminatı belirlendi. Başkanlık Divanı yeni çıkan kıyak emeklilik yasasında vekiller için 416 milyon lira olarak öngörülen temsil tazminatını, kendi personeli için de belirledi. Divan, çalışanların 250 milyon lira dolayında olmasını beklediği tazminat miktarını, 13 milyon lira olarak takdir etti. 7 bin gösterge üzerinden maaş alan 50 civarındaki personel, bu karar karşısında hayal kırıklığına uğradı. Personel bu uygulamayı ‘‘çifte standart’’ olarak niteledi.

AB'nin çalışanı 15 milyon

AVRUPA Birliği istatistik örgütü Eurostat, Topluluk üyesi 15 ülkede toplam 155 milyon kişinin çalıştığını açıkladı. Eurostat'ın dün açıklanan ve 1999 verilerine dayanan istihdam raporunda, 15 ila 64 yaş arasındaki AB vatandaşlarının yüzde 62'sinin çalıştığı, bu oranının, 1998'e göre yüzde 1'lik artış gösterdiği bildirildi. İstihdam oranı en yüksek olan ülkenin Danimarka (yüzde 77), en düşük olan üyenin ise İspanya (yüzde 55) olarak belirlendiği kaydedildi. Çalışma oranın, AB genelinde, erkeklerde yüzde 71,6, kadınlarda yüzde 52,6 olduğu bildirildi.

Garanti'den platinum kredi kartı

GARANTİ Bankası, sık seyahat edenler için ‘‘Platinum Kart’’ çıkardı. Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Garanti Platinum'a sahip olanlar, AVIS araba kiralama hizmeti, anlaşmalı oteller zincirinde indirim ve avantajlar, havaalanlarında VIP salonlarından yararlanma, seyahat danışmanlık hizmeti ve global one-telefon kartı gibi kredi kartının ayrıcalıklı ek hizmetlerinden yararlanabilecek.

Nisanda Türk Lirası yüzde 0.9 kazandı

DEVLET Planlama Teşkilatı (DPT), geçen Nisan ayında Türk Lirası'nın reel olarak yüzde 0.9 oranında değer kazandığını bildirdi. DPT'nin aylık değerlendirmesinde, Nisan ayı itibariyle 1 dolar ve 0.77 Euro'dan oluşan döviz sepetindeki gelişmelerin, hedeflendiği şekilde yüzde 1.7 olarak gerçekleştiği hatırlatıldı. TL'nin geçen ay yüzde 0.9 oranında reel değer kazandığı belirtilirken, TL'nin Ocak-Nisan döneminde de kümülatif olarak yüzde 5.5 oranında değerlendiği ifade edildi.

Bankalar da altın kredisi kullanıyor

KIYMETLİ Madenler Borsası üyesi Bankalara, kuyumcular dışındaki müşterilerine de altın kredisi acabilme olanağı sağlandı. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı'nın bankalarca altın depo hesabı açılmasına olanak sağlayan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğle, İstanbul Altın Borsası üyesi bankalara, açtıkları altın deposu hesapları karşılığında aldıkları altınlar ile satın aldıkları altınları vererek müşterilerine bankacılık mevzuatına uygun olarak altın kredisi açabilme olanağı sağlandı.

Ericsson yeniden yapılandı

CEP telefonunda dünyanın önde gelen şirketlerinden Ericsson, şirket olarak dünyada ilk defa bir pilot program olan tek distribütörle ülke genelinde hizmet verme modelini ilk önce Türkiye'de başlatacak. Ericsson'un Türkiye'de tek dağıtıcısı olmak üzere Ericsson Teknoloji Holding ve Köktel A.Ş tarafından kurulan Communication Performer Group'un (CPG) tanıtımı amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Ericsson Genel Müdür Yardımcısı Stefan Öfverholm toplantıda yaptığı konuşmada, Ericsson'un kurumsal iletişim alanında satış, pazarlama, mühendislik, çözüm sağlayıcılık ve servis faaliyetlerini tek ve tam yetkili olarak CPG ile sürdüreceğini bildirdi.

Özaydınlı Tofaş yönetiminde

KOÇ Holding Tofaş Grubu Eş Başkanı Bülend Özaydınlı, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevine getirildi. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'ndan Borsa'ya gönderilen açıklamaya göre, şirket Yönetim Kurulu, Gökçe Bayındır'ın yerine Bülend Özaydınlı'nın getirilmesini ve atamanın yapılacak ilk Genel Kurul'un onayına sunulmasını kararlaştırdı. Özaydınlı, 1 Mart tarihi itibariyle Migros Türk Genel Müdürlüğü görevinden Tofaş Grup Başkanlığı'na atanmıştı. Özaydınlı, Haziran ayı sonuna kadar Gökçe Bayındır ile Eş Başkan olarak Tofaş Grup Başkanlığı'nı yürütecek.

Boeing'in iş jeti Airex'te

ULUSLARARASI Sivil Havacılık ve Havaalanı Ekipmanları Fuarı Airex 2000'e katılan Boeing, PrivatAir için hazırladığı iş jetini İstanbul'a getiriyor. Boeing Business Jet (BBJ), 25-28 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı'nda gezilebilecek. Yolculukta kaybedilen zamanı üretkenliğe dönüştürmek amacıyla Boeing ve General Electric tarafından geliştirilen BBJ, yeni nesil 737-700 uçaklarının bir versiyonunu oluşturuyor. Boeing Business Jet, saatte 550 mil hızla 11 bin 475 kilometreye varan mesafelere uçabiliyor. En ileri teknolojiyle donatılan ve 18. yüzyıl tarzı eşyayla döşenenBoeing iş jetinin fiyatları 37-38 milyon dolar (yaklaşık 22.8-23.4 trilyon lira) arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!