Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tekstilci bugün Ecevit'e gidiyor

TÜRKİYE Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası yöneticileri (TTSİS), bugün Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret edecek. TTSİS Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin başkanlığındaki bir heyet, sektörün sorunlarını ve isteklerini içeren bir raporu Başbakan Bülent Ecevit'e sunacaklar. ‘‘Hükümetin ekonomiyi yeniden yapılandırma programı ve enflasyonlamücadeledeki kararlı tutumunun yanında, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülke olmasının’’, 2000'li yıllarda Türkiye'nin önüne yeni imkanlar getirdiği ve iş alemine yeni ufuklar açtığı belirtilen raporda, programın başarısının, bütün kurumlar arasındaki gönüllü işbirliğine bağlı bulunduğuna işaret edildi. Tekstil sektörünün ekonomideki önemine dikkat çekilen raporda, ''Bu sektörün istikrarı ve başarısı, bütün ülke ekonomisini ve uygulanan enflasyonla mücadele programını etkileyecektir'' denildi. Sektörün, Asya ve Rusya krizinin yanı sıra bankacılık sektörünün keyfi ve aşırı uygulamalarından olumsuz etkilendiği belirtilen raporda, gümrük idarelerinde her türlü tekstil ürününün ithal ve ihracına, gerekli denetim mekanizmaları oluşturulmadan izin verilmesinin de yerli üretimi baltaladığı kaydedildi.

Dış ticaretin lideri İstanbul

İSTANBUL 12 bin 120 ihracatçı ve 19 bin 935 adet ithalatçı firmayla, Türkiye'de en fazla dış ticaret şirketine sahip konumunda bulunuyor. bu arada 1999 yılında ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, ithalatçı ve ihracatçı firma sayısını etkilerken, 1999 yılı Ocak-Eylül döneminde ihracatçı firma sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3, ithalatçı firma sayısı da yüzde 16.03 oranında geriledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) verilerine göre, geçen yıl söz konusu dönemde toplam 21 bin 146 adet ihracatçı firma bulunurken, bir önceki yıl bu sayı 24 bin 117 idi. İhracatçı firma sayısında İstanbul 12 bin 120 adet ile ilk sırada yer aldı. İstanbul'u bin 972 adet firma ile İzmir izlerken, bin 72 adet ihracatçı firma sayısı ile Ankara üçüncü sırada yer aldı. Bursa bin 30 adet ihracatçı firma sayısı ile dördüncü sırada yer alırken, 403 adet ile Gaziantep beşinci oldu.

Çağlayan AB için ek süre istedi

ANKARA Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan 1 Ocak 2001'de sona erecek olan Avrupa Birliği için teknik mevzuat uyum süresinin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar uzatılmasını istedi. Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Gümrük Birliği anlaşmasıyla birlikte başlayan uyum sürecinde yapılması gerekenlerin yapılmadığını vurgulayarak, bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için bir kısmı krediden oluşan 2,5 milyar ECU'luk hibenin Yunanistan'ın vetosu nedeniyle aktarılamadığını anımsattı.Türk Satandartları Enstitüsünün AB tarafından akredite edilmiş bir kuruluş olmadığını belirten Çağlayan, Akreditasyon Kurulu oluşturulması için zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Turizmde yüzümüzü Avrupalı güldürdü

TURİZM sektörünün krizde bulunduğu 1999 yılında Türkiye'yi toplam 7 milyon 485 bin 308 kişi ziyaret ederken, en fazla ziyaretçi gönderen ülkelerin başında Almanya, İngiltere ve Romanya geldi. 1999 yılında en çok ziyaretçiyi 1 milyon 388 bin 766 kişi ile Almanya, 814 bin 989 kişi ile İngiltere ve 483 bin 164 kişi ile Romanya gönderdi. Söz konusu dönemde bu ülkeleri, 411 bin 467 ziyaretçi gönderen Rusya Federasyonu, 395 bin 5 kişi ile ABD, 351 bin 941 kişi ile İran, 270 bin 289 kişi ile Fransa, 259 bin 66 kişi ile Bulgaristan izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!