Kış lastiği uygulaması hangi araçları kapsıyor? Hangi araçlara zorunlu?

Güncelleme Tarihi:

Kış lastiği uygulaması hangi araçları kapsıyor Hangi araçlara zorunlu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2018 10:57

Kış lastiği uygulaması hangi araçları kapsıyor sorusu, 1 Aralık tarihinde başlayacak olan süreç öncesi sorgulanmaya başlandı. Zorunlu olmasına rağmen takmayan araçlara 715 lira ceza kesilecek olan kış lastiği uygulaması, ticari ve şehirler arası yük-yolcu taşımacılığı yapan araçları kapsayacak. Peki, kış lastiği uygulaması başka hangi araçlara zorunlu olacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Kış lastiği uygulaması, zorunlu olması dolayısıyla son günlerde sürücülerin gündeminde yer almaya devam ediyor. Soğuk havanın oluşturacağı buzlanma ve kar yağışından doğabilecek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması amacıyla takılması önerilen kar lastikleri, 1 Aralık tarihi yaklaşırken gündem konusu olmaya başlandı. Peki, kış lastiği hususi araçlarda zorunlu olacak mı? İşte, kış lastiği hakkında bazı bilgiler

ZORUNLU KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI HUSUSİ ARAÇLARDA ZORUNLU MU OLACAK?

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması, 1 Aralık-1 Nisan 2019 tarih aralığında uygulanacak. Uygulamanın başlaması ile kışlık lastiklerini takmayan sürücülere ise, 715 TL para cezası uygulanacak.

Hususi araçlarda zorunlu olmayan kış lastiğinin, can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Haberin Devamı

CEZALAR 1 OCAK İTİBARİYLE ARTIŞ GÖSTEREBİLECEK

Kış lastiği takmama cezası, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla güncellenecek.

ISLAK, KARLI VE ÇAMURLU ZEMİNLERDE DAHA İYİ YOL TUTUŞU SAĞLIYOR

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşıyor.     

Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.     

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.     

KIŞ LASTİĞİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Lastik Sanayicileri ve Ithalatçıları Dernegi (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış lastiğinin neden kullanılması ve bu lastiklerin seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, "Kış lastiklerinin, otomobilin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekiyor. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır." değerlendirmesinde bulundu.

Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırt edebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat dilmesi gerektiğini kaydeden Kurt, şunları kaydetti:

"İlgili tebliğe göre, (M S) işareti ile birlikte severe snowflake işareti, aadece (M S) işareti, sadece severe_snowflake işareti olan lastikler, sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen 'çivili lastikler' kış lastiği olarak kabul edilmektedir. Araç sahiplerinin öncelikle bu işaretlere dikkat etmesi gerekir. Kış lastiklerini veya diğer lastikleri saklama sırasında güneş ışınlarıyla yüksek mor ötesi ışın içeren güçlü yapay ışınların ürün üzerine gelmesi önlenmelidir. Depo zemini; betondan düzgün yapılmış olup, temiz olarak muhafaza edilmelidir. Depo ortamı mümkün olduğunca serin, kuru ve havalandırılmış olmalıdır. Ürünlerin tesisat boruları ve radyatörlerle doğrudan teması önlenmelidir. Tavan/çatı, pencereler, giriş ve benzeri yerlerden su sızıntısı olmamalıdır. Ürünleri kirletecek ve/veya zarar verecek maddeler ve yağlar depoda bulunmamalıdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!