‘Kırsal Kalkınma’ya 1.1 milyar Euro gidecek, yarısı hibe edilecek

Güncelleme Tarihi:

‘Kırsal Kalkınma’ya 1.1 milyar Euro gidecek, yarısı hibe edilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 800 milyonu AB fonlarından, 300 milyonu da devlet destekli olmak üzere 1 milyar 165 milyon Euro’luk Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı’nı Diyarbakır’dan başlattı. Vatandaşlara da çağrı yapan Eker, “Getirin projenizi yarısı sizden yarısı bizden, kârâ ortaklık da yok” dedi.

Her alanda destek

Eker, törende yaptığı konuşmada kırsal kalkınma konusunda şu bilgileri verdi: “Burası insanlığın tarımla ilk tanıştığı, buğdayı ilk eken bölgedir. Bölgenin tarımda gelişmesi için her çaba gösteriliyor. Toplulaştırma çalışmaları sürüyor. Bin 180 hektar bu yıl sonunda toplulaştırılmış olacak. Harran’da tuzlanmış 41 bin hektar alanda drenaj başladı. Diyarbakır’dan Savur’a 144 kilometre uzunluğunda ana kanal tamamlanıyor. Yüzde 50 hibe destekli 29’u biten 38 projeye 11 milyon TL destek verildi. 43 yeni proje de programa alındı. Tarımsal kalkınma kooperatiflerinden 97’sine 83 milyon TL destek sağlandı. Bölgesel kalkınma projesi kapsamında 250’si Diyarbakır’da 500 köye altyapı yatırımı yapılıyor.”

20 ilde uygulanacak

Projeyle sebze meyve işlemi, hayvancılık, yerel ürünler, çiftçilik faaliyetlerini geliştirme başta olmak üzere bir çok alanda katkı yapılacağını ifade eden Bakan Eker, şu bilgileri verdi: “Vatandaşlar 10 bin ile 3 milyon Euro arasındaki projeler için yarı yarıya hibe alacak. Tarım entegrasyonunu da gerçekleştirmeye katkı sağlayacak proje, 20 ilde başlatılıyor. Temmuz başında projeleri almaya başlayacak, 2011 başında da para kullandırılacak. Makine ekipmanları alanında da yarı yarıya hibeye dayalı 900 üzerinde projeye destek verildi.”

Arap atı yetişecek

Üç organize hayvancılık bölgelerinden birinin de Diyarbakır’da kurulduğunu kaydeden Mehdi Eker, şunları söyledi: “Arap yarış atı yetiştirecek haracılık da burada geliştiriliyor. Yarışlar geçen yıl başladı. Şimdi vatandaşlarımızdan proje bekliyoruz. Getirin projeyi yarısı sizden yarısı bizden. Kâra ortaklık da yok. Ama hep beraber kazanmış olacağız.”

Eker: Bölgenin imajı değişecek

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bölgenin terörle anılan imajının, tarımsal destek projeleri ile değişeceğini belirterek, şöyle konuştu: “Diyarbakır surlarının içine baktığımızda kalp gibi bir manzara görürüz. Burası barışın yuvasıdır. Biz meşru talepleri dikkate alıyoruz, uygulamaya da başlıyoruz. Bütün sabotajlara, mayın patlatmalara, kurşun sıkmalara rağmen açılıma devam ediyoruz. Yüreğimiz yanıyor ama devam. Geçmişteki hataları tekrarlamayacağız. Bir silah patladığında köyden çekilen dozerler vardı. O zaman gelip, bakın Kürt olduğunuz için yatırım getirilmiyor, diyorlardı. Bu geçmişte kaldı, buna artık fırsat vermeyeceğiz. Talepleri karşılamaya varız, ama teröre meşruiyet kazandırma girişimlerine yokuz. Barış tekrar yükselsin. Demokrasi düşmanlarına inat bunu başaracağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!