Kırgızistan'la vizeler kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistanla vizeler kalkıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 02, 2011 12:55

Başbakan Erdoğan, Kırgızistan'da düzenlenen Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'nda konuştu. İşte konuşmasının satırbaşları:

Haberin Devamı

- Küresel sermayenin gelmesi için rüşvet ve yolsuzluklara arşı mücadele vermek ve ağır tedbirler almak lazım. Çünkü bu sermayelerin vereceÄŸi rüşvet karlarındandır. Böyle olursa gelmez. Bu ortamı saÄŸlarsak Batılı da DoÄŸulu da iÅŸadamları gelecektir.  Â

- Kırgızistan da bu tür ortama müsait. Biz Avrupa'da büyümede birinci dünyada üçüncü olduk. Kırgızistan neden olmasın?  Â

- Bu başarabilmek için istemek lazım. Benim mafyam iyidir demeyeceğiz, hırsızım iyidir demeyeceksin. Tepelerine bineceksin.

- Bize eşlik eden işadamlarımız bu istekle bu gayretle buraya geldik. Hepsi aradıkları havayı burada buldukları takdirde yatırım yapacaklardır.

- Biz Türkiye Rusya ve Kırgızistan olarak üçlü adımlar atabiliriz. Bunu aramızda konuştuk. Kırgızistan'ın gelişmesi için bile bu yapılabilir.

Haberin Devamı

- Semayenin ülkemize girmesi yatırım ortamını iyileştirmek için onları kucaklamak gerekiyor. Bu yüzden yabancı sermaye deyimini değiştirdik.

- Küresel kriz öncesinde uluslararası yatırımlar rekor kırarken, dünyadaki durum ise tam tersi yöndeydi. Ülkenin istihdamı için uluslarası yatırımlar çok önemli. İstihdamı da destekleyeceklerdir.

- Uluslarası yatırımlara karşı olan az da olsa bazı kesimler var. Yargının dahi uluslarası yatırımlara çekinceli olduğu durumlara da şahit olduk. Sermayenin dini kavmi ülkesi yoktur.

- Ülkedeki uluslarası yatırımlara karşı olan dirençleri kırdık. Kardeş ülkemiz Kırgızistan’a da tavsiyemiz budur. Türk sermayesini yabancı yatırımcı olarak görmemek gerekir. Biz yabancı değiliz aynı atanın torunlarıyız.  Kırgızistan’da yatırımlara gerekli hukuki desteklerin verilmesi, yatırım ortamının kolaylaştırılması başarıyı getirecektir.

- Geçmişte üzerinde çalıştığımız projeleri yürürlüğe koymak için işbirliği yapmalıyız. Kırgızistan’ın kalkınmasına fayda sağlayacak olan sektörlerde siz Kırgız dostlarımıza yardımcı olmaya hazırırz. Türk işadamaları buraya gelirken gönül rahatlığı içinde geliyorlar. Sadece kar amacıyla yatırım için değil. Kırgız kardeşleriyle kucaklaşmak için geliyorlar. Bunun ön zihni hazırlıklarını yaparak geliyorlar. Zaman zaman yaşanan tatsızlıkları aşacağız. Geçmişi değil geleceğe bakacağız…

Haberin Devamı

VÄ°ZELER KALKIYOR

- Bir şeyi burada özellikle hatırlatmam gerekiyor. İki ülke arasında şimdilik vizelerin 90 günlük kaldırılması için anlaşmayı bugün imzaladık. Tamamen kaldırılması için de yıl sonuna kadar imzaları atacağız. Bütün bunların yanı sıra 6 farklı sözleşmeyi de az önce imzaladık.

ATAMBAYEV: MUTLULUKTAN UYUYAMADIM

Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, bugüne kadar önemli karar ve dokümanlara imza attıklarını mutluluktan uyuyamadıklarını vurgularken, "Çok sevindim. Kardeşimiz, ağabeyimiz geldi. Zor zamanlarda da, iyi zamanlarda da her zaman konuşuyoruz, Sayın Tayyip Ağabey ve Sayın Başbakanımız her zaman arkamızda" dedi.

Atambayev konuşmasında, Türkiye’nin 10 milyon dolar tutarında hibe desteği verdiğini, Mart ayındaki toplantıda da yeni bir hibe daha istediklerini söyledi. Görüşmede, yatırım konusunun da değerlendirildiğini belirten Atambayev, Türkiye-Kırgızistan arasında ikili gerçekleşen diyaloğun üç boyutlu hale getirilmesi konusunun ele alındığını bildirdi.


Haberin Devamı

Ayrıntılar geliyor...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!