Kiralık kasalara hücum ettiler

Güncelleme Tarihi:

Kiralık kasalara hücum ettiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 17:30

Kuveyt Türk Katılım Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, altın fiyatlarındaki yükselişten dolayı evinde altın saklayanlar için güvenlik sorununun arttığını, bu nedenle bir süre önce şubelerinde boş kiralık kasa kalmadığını belirterek, “altına hücum” olduğu dönemde kiralık kasalarının tamamının kapışıldığını bildirdi.

Yılmaz, altının zorunlu karşılıklar arasına girmesi nedeniyle bankaların bu alana daha fazla yönelebileceğini ve iştahının artacağını, böylece yastık altındaki altının ekonomiye çekilerek Türkiye'nin tasarruf açığının düşürülebileceğini ve Merkez Bankası altın rezervlerinin artırılabileceğini söyledi.

Türkiye'de çok sayıda bankanın altınla ilgili ürünler sunduğunu hatırlatan Yılmaz, bankacılık sektörüne girmemiş büyük bir altın varlığından bahsedildiğini, sektörde bulunan altın varlığının tamamının yastık altından çıkanlardan oluşmadığını, bu varlığın; tasarrufların önemli kısmının altına çevrilmesinden kaynaklandığını ve yarısından fazlasının da mevduattan dönenlerden olduğunu anlattı.

Kuveyt Türk'ün İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile yaptığı çalışma kapsamında, belli günlerde şubelerinde fiziki altın toplayıp kayıtlı altına dönüştürme faaliyeti yürüttüklerini hatırlatan Yılmaz, “Fiziki altın toplamayı 2012'de daha da artırarak sürdüreceğiz. Altını Batı'da bozduranlar daha fazla. İstanbul, Konya ve Ankara'da iyi altın topladık. Bizim bankamızda altının mevduatta ciddi bir ağırlığı oluştu. Şu anda bizdeki altın miktarı yurt içinde topladığımız döviz miktarını geçiyor. Kuveyt Türk olarak 'altın'cı banka olduk. Altın, bizde en büyük döviz kalemi haline geldi. Şu anda pazar payımız yüzde 13 civarında” şeklinde konuştu.
Yılmaz, Kuveyt Türk'te 100 binin üzerinde altın hesabı sahibi ve 1 milyar dolar karşılığı altın hesabı bulunduğunu belirterek, vatandaşlara, Kuveyt Türk ATM'lerinden 1 gramlık altın sunduklarını, satışların çok iyi gittiğini, önümüzdeki dönemde ATM ve altın ilişkisini daha fazla ön plana çıkartacaklarını söyledi.
Altın fiyatlarının aşağı gelmesi için hiçbir sebep görmediklerini ifade eden Yılmaz, fiyatların düşmesi ile birlikte vatandaşlarım alım yönüne geçtiğini, geçen ay fiyatların düşmesine karşın Kuveyt Türk'teki altın hesaplarının miktarının yüzde 12 civarında arttığını kaydetti.

-“15 yılda Türkiye'ye ithal edilmiş 2 bin tonun üzerinde 100 milyar dolardan fazla altın var”-

İrfan Yılmaz, Türkiye'de yastık altındaki altının yeteri miktarda çıkmadığına dikkati çekerek, şöyle dedi:

“Bankacılık sektörü eğer yaygın bir şekilde altın mevduatı imkanı tanırsa, vatandaş zaman içerisinde evdeki altınını bankacılık sektörüne aktaracaktır. Sektörde 100 milyar dolardan fazla döviz tevdiat hesabı olmasına karşın sadece 7 milyar dolarlık altın varlığı var. Şu anda bütün dünyada bankacılıkta altın çok popüler. Türkiye'de ise daha fazla... Altın güvenilir bir para birimi olarak görünüyor. Yaptığım hesaplara göre, son 15 yılda Türkiye'ye ithal edilmiş 2 bin tonun üzerinde 100 milyar dolardan fazla biriken altın miktarı var. Yani kayıtta olmayan, ciddi miktarda altın halkın elinde bulunuyor. Bu rakam, yastık altından çıkarsa Merkez Bankası rezervleri ve bankacılık sektörünü destekler.”

Altını plase etmenin herkes için “bir miktar” problem olduğuna işaret eden Yılmaz, kimsenin altınla borçlanmak istemediğini, bu nedenle sektörde biriken altının önemli ölçüde likit kaldığını düşündüklerini ifade eden Yılmaz, vatandaşın özellikle tasarruf amacıyla elinde tuttuğu altının önümüzdeki yıllarda bankacılık sektörüne geleceğine emin olduklarını söyledi.

Önemli miktarda altının bankalarda kiralık kasalara geldiğini düşündüğünü dile getiren Yılmaz, “Bizdeki kiralık kasa taleplerine baktığımızda bu yıl çok büyük bir taleple karşılaştık. Altının fiyatı 2 katına çıkınca evinde altın saklayanlar için de güvenlik sorunu arttı. Bu nedenle bir süre önce şubelerimizde boş kiralık kasa kalmadı. Altına hücum olduğu dönemde kiralık kasalarımızın tamamı kapışıldı. Şu anda ise var” diye konuştu.

Kuveyt Türk Katılım Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz, altın bankacılığı konusunda yurt dışındaki ortaklarının Kuveyt Türk'ün know how'ından yararlanmaya çalıştığını da bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!