Kiralık kasadaki dövizi hesaba yatırın

Güncelleme Tarihi:

Kiralık kasadaki dövizi hesaba yatırın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

SORU (Z.E.- İSTANBUL): Bankanın özel kasasında 100 bin dolar ve 5 milyar lira civarında param var. Bankada olduğuna göre bir şey yapmam gerekecek mi?

Döviz ve paralarınız bankada, ama kiralık kasada olduğu için hesapta gözükmüyor. Yani, kayıtlarda yok. O nedenle, kiralık kasadan çıkartıp en az bir gün için 30 Eylül'de döviz ve Türk Lirası hesabı açıp veya açılmış bir hesabınız varsa o hesaplara yatırıp, kayıtlara geçireceksiniz. İsterseniz daha öncede yatırıp, 1 Ekim'den çok sonra da çekebilirsiniz. Vadeli, vadesiz yatırabilir repo yapabilirsiniz.

ALTINA BLOKAJ YOK

SORU (İ.K- BURSA): Düğünümde takılmış yirmi tane Cumhuriyet altını, oniki adet bilezik, ve taşlı yüzüklerim var. 30 Eylül'de bankaya yatırıp, blokaj yapacak mıyım?

İsterseniz yukarıda saydığınız miktarda, isterseniz binlerce olsun altın ve müceharat, banka veya bir başka yere yatırılıp blokaj yapılmayacak. Durduğu yerde durmaya devam edebilir. Fakat bundan sonra sattığınız zaman kuyumcudan resmi basılmış gider pusulası almak suretiyle satacaksınız. O parayla otomobil, ev, eşya gibi yeni bir şey aldığınız veya bankada tasarruf hesabı açtığınız zaman maliye tarafından bunun kaynağı sorulunca, o satış belgesini göstereceksiniz.

VADELİ HESABI BOZMAYIN

SORU (C.Y.- İSTANBUL): Bankadaki paramın vadesi kasım ayında sona eriyor. Vadeli hesabı 30 Eylül'de bozdurup faizini yakacak mıyım?

Hayır. Türkiye'de kurulmuş mevduat kabul hakkına sahip bankaların Türkiye'deki şubelerinde bulunan ve önceden yatırmış olduğunuz paralar, vadesi ne olursa olsun, zaten banka kayıtlarına geçmiş. Hesabınızı bozdurup, 30 Eylül'de tekrar bankaya yatırma gereği yok. Vadesi ne zaman gelirse gelsin. Repo içinde aynı uygulama yapılacak. Sadece 30 Eylül'de bankada hesapta ve repoda paranız olduğunu ispat edecek banka defterinizi iyi saklayın. İleride tasarruf harcamanızın kaynağı sorulunca, onunla ispat edeceksiniz.

20 BİN MARKIM VAR

SORU (A.G.-KONYA): Evde sakladığım 20 bin markım var. Arkadaşlarım üçbuçuk milyarın altında olduğu için bankaya yatırma mecburiyetin yok diyorlar. Bankaya yatırayım mı?

Para ve döviziniz bir, iki milyar lira da olsa mutlaka 30 Eylül'de bankaya yatırarak kayda geçiriniz. Bundan sonra tasarruflarınızla bir şey almaya kalktığınız zaman, harcamanızın bir kısmının izah nedeni olarak kullanabilirsiniz.

GURBETÇİ PARASI

SORU (K.E.-Hollanda): Yurtdışında çalışıyorum, Türkiye'de 100 bin markım var. Ne yapmalıyım?

Yurtdışında yaşayanlar, Türkiye’de bulunan para, döviz, hisse senedi hazine bonosu gibi kıymetlerini 30 Eylül günü Türkiye’deki banka kayıtlarına geçirmek zorundalar. İlgili tebliğ, dar mükellef sayılan bu vatandaşların Türkiyedeki servetleri için, diğer tam mükellef vatandaşlar gibi hareket edeceklerini öngörüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!