Kira alınmayan eve de vergi var

Güncelleme Tarihi:

Kira alınmayan eve de vergi var
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gelirler Genel Müdürlüğü'nün kira gelirleri için hazırladığı rehber ile vatandaşa şu uyarılarda bulunuldu:

1997 içinde mesken kira geliri toplamı, 41 milyon 400 bin lirayı, işyeri için de brüt kira toplamı 1.5 milyar lirayı aşan vatandaşlar, bu ay içinde sözkonusu gelirleri için beyanname verecek ve buna ilişkin vergisini 3 taksitte ödeyecek.

İşyerinde kiracılar yaptıkları kira ödemelerinin brüt tutarı üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak zorundalar. Ayrıca, kesilen bu vergi üzerinden yüzde 10 fon payı hesaplanıyor. Gayrımenkul sahibine, bu paylar düşüldükten sonra kira ödemesinin yapılması gerekiyor.

İşyeri sahipleri, yıllık brüt kira toplamı, 1.5 milyarı aşıyorsa, yıllık beyanname verecek. Ancak, daha önce kesinti yoluyla ödenen vergiler, hesaplanan vergiden düşülecek.

Bina ve arazide yetkili özel merciler veya mahkemelerce takdir veya tesbit edilmiş bir kira yoksa, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i emsal kira bedeli olarak alınacak.

Bir vatandaş, emlak vergisi değeri 10 milyar lira olan evlerinden birini, bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmışsa, bu evin emsal kira bedeli 500 milyon lira olarak hesaplanacak ve kişi, kira geliri elde etmediği halde 500 milyon lira kira geliri beyan edecek.

Binanın mal sahibinin çocukları, torunları, anne ve babaları ile kardeşlerinin oturması durumunda bu zorunluluk olmayacak.

Kira gelirini beyan döneminde hiç beyan etmeyen veya eksik beyan edenler, daha sonra pişmanlık hükümlerine göre beyanda bulunabilecek. Bu durumda o mükellef adına ceza kesilmeyecek. Fakat geç beyan edilen vergiler üzerinden pişmanlık zammı hesaplanacak.

Beyan edilmesi gereken kira gelirini vergi dairesine süresi içinde bildirmeyen ve bu durum maliyece tesbit edilen mükellefe 2 kat usulsüzlük cezası kesilecek. Vergideki gecikme için de her ay yüzde 15 gecikme zammı talep edilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!