‘Kir’ farkı

Güncelleme Tarihi:

‘Kir’ farkı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 21:09

SON yıllarda denetimlerin arttığı ithal tekstil ve kırtasiye ürünlerinde tehlike devam ediyor.

Haberin Devamı

Son 5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde bebek ürünü, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye hazır giyimin de aralarında bulunduğu 141 bin ürüne çeşitli gerekçelerle el konulurken, önemli bir kısmı imha edildi. İthalatçı firmalara toplam 4 milyon 757 bin TL para cezası kesildi. 2015’te tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve saraciye ürünleri grubunda 2 milyon 608 bin ürün kanserojen testinden geçirilirken, bu ürünlerin 76 bin 479 adedinde güvensizlik tespit edildi. Denetimlerde “kirli” ürün ithal edilen ülkeler listesinde ilk sırayı alan Çin aldı.

YÜKSEK KÂR HIRSI

Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi’nin (EKOTEKS) düzenlediği 9. Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri farklı kriterler üzerinden gerçekleştirdikleri sağlığı tehdit eden güvensiz ürünlerle ilgili tarama sonuçlarını açıkladı. Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi sadece 2015’te tekstil, hazırgiyim, ayakkabı ve saraciye ürünleri grubunda 14 milyar dolarlık ürünün kanserojen denetiminden geçirildiğini bildirdi. Kontrolsüz ve denetimsiz üretimin, kanser başta olmak üzere insan sağlığını tehdit eden hastalıkları çığ gibi büyüttüğüne dikkat çeken Tanrıverdi, fiyat ve yüksek kâr odaklı yaklaşımın, toplum sağlığını hiçe saydığını söyledi.

ORANLAR DÜŞÜYOR

Tanrıverdi, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gerçekleştirdikleri denetimlerle kanserojen madde içeren veya güvensiz sayılan ürünlerin ithalatına karşı kalkan görevi üstlendiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomi Bakanlığımız Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) ile denetimler yapıldı. Bu denetlemelerde ‘kirli’ çıkan ürünlerin yüzde 49’u Çin menşeli ürünlerden oluşuyor. İç piyasayı denetleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine baktığımızda ise 2011’de yüzde 38.6 olan genel güvensizlik oranı denetim sisteminin hayata geçirilmesiyle 2015’de yüzde 2.9’a düşmüş durumda. Sağlık normlarına aykırı ithalatın en çok yaşandığı kırtasiyede ise çok daha dramatik bir düşüşe tanıklık ediyoruz. 2011’de yüzde 53 olan güvensizlik oranının 5 yılın sonunda yüzde 3.3’e indiğini görüyoruz. Tekstilde ise 2015’te denetlenen 201 bin üründe yüzde 5.9 gibi bir güvensizlik oranıyla karşılaşıyoruz. Önceki yıllarda bizim sektörümüzde de bu oranlar çok daha yüksekti.”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, “5 yılda denetimi yapılan yaklaşık 3.5 milyon üründen 141 bin 164’ünün güvensiz olduğunu tespit ettik. Söz konusu ürünlerle ilgili firmalara toplamda 4 milyon 757 bin 378 lira para cezası uyguladık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!