Kılıçdaroğlu’nun danışmanından Singapur sorusu: İthal edilecek inekler nerede?

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu’nun danışmanından Singapur sorusu: İthal edilecek inekler nerede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 15:16

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tarım başdanışmanı Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sıfır gümrük vergisiyle inek ithal edilecek Singapur’da 200 büyükbaş, 270 bin de domuz bulunduğunu belirterek, “ithal edilecek inekler nerede?” dedi.

Haberin Devamı

20 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile Singapur’dan ithal edilen birçok tarım ve sanayi ürünü ithalatında gümrük vergisi oranlarının yeniden belirlendiğini anımsatan Gaytancıoğlu, dün yaptığı açıklamada öztle şunları kaydetti:

200 BÜYÜKBAŞ HAYVANI VAR

“Buna göre, düve (doğurmamış dişi sığır), damızlık ve inek ithalatında gümrük vergisi yüzde 0 olarak uygulanacak. Gümrük vergisi, ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek ve dişi danalar için yüzde 26 olarak belirlendi. 1 yaşında ve daha küçük kuzular için gümrük vergisi yüzde 40 olarak belirlendi. Singapur gibi topraklarının sadece yüzde 1’inde tarım yapılabilen ve FAO’nun verilerine göre hiç koyun olmayan Singapur’da sadece 200 büyükbaş, 270 bin domuz bulunmaktadır. Bu şekilde bir hayvan varlığına sahip bir ülkeden sıfır gümrük vergisiyle hayvan ithalatı yapmanın mantığını anlayabilmek mümkün değildir. Burada akla ilk gelen konu acaba yine bir AKP tezgahı mı vardır şeklindedir.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE KARŞILAŞTIRILAMAZ

FAO verilerine göre Türkiye’de ise 14 milyon 223 bin 109 sığır, 31 milyon 140 bin 244 koyun, 2 bin 655 de domuz bulunuyor. Türkiye ile Singapur tarımsal potansiyel açısından karşılaştırılamayacak durumdadır diyebiliriz. İki ülke arasındaki hayvancılık ticaretinin Singapur dikkate alınarak hiç yapılmaması gerekirken sıfır gümrükle Singapur’dan ithalat yapılacak olması AKP’nin bugüne kadar yaptığı yandaş siyaseti ile açıklanabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!