Kılıçdaroğlu: SSK emekliye 2 trilyon fazla ödeme yaptı

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: SSK emekliye 2 trilyon fazla ödeme yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, bilgisayar ortamına geçemedikleri için, SSK'nın son 6 yılda toplam 2 trilyon tutarında fazla emekli maaşı ödemesinde bulunduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, ‘‘Bilgisayar ortamında bu mükerrer veya fazladan ödemeler tek tek saptanıyor ve geri alınıyor’’ dedi.

SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu yeterli ödenek ayrılmaması ve bilgisayara geçişin gecikmesi nedeniyle Kurum'un son 6 yılda toplam 2 trilyon lira fazla emekli maaşı ödemesinde bulunduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu, ‘‘Bilgisayar ortamında bu mükerrer veya fazladan ödemeler tek tek saptanıyor ve geri alınıyor’’ dedi.

Kılıçdaroğlu, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, SSK'nın yatırım programlarının yıllardır tasarruf genelgeleriyle engellendiğini belirterek, ‘‘SSK için söylüyorum. Tasarruf genelgelerinin bize yansıması gerçekte savurganlık olarak yansıyor. Yatırım yapılmadığı için SSK'nın uğradığı çöküntü, daha sonra 10 kat, bazı durumlarda 100 kat bedel ödense de telafi edilemeyecek boyutlarda’’ diye yakındı.

Mükerrer emekli maaşı ödemenin, SSK'nın yatırımlarının tasarruf genelgeleri ile önlenmesinin ‘Acı bir faturası’ olarak ortaya çıktığını anlatan Kılıçdaroğlu, ‘‘İhtiyaç duyduğumuz bir tek Bilgisayar Mühendisi daha alamıyoruz’’ dedi. İlgili ve yetkilileri, ‘‘Lanet olsun şu SSK'ya dedirtmeyelim’’ diye uyaran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘‘SSK'dan esirgenen yatırımların faturası sigortalılara ve sonuçta bu topluma, devlete çıkıyor. Bilgisayar projesine 1992'de başlandı. Ancak yeterli ödenek hiçbir zaman verilmediği için projenin gerçekleşmesi çok uzadı. Yeterli yatırım ödeneği sağlanır, teknik personel ve cihaz olanağına kavuşursak, sistemdeki tüm hatalar süratle ortaya çıkacak. Bilgisayara yapılan yatırım sayesinde, kurum bu yatırımın çok daha fazlasını tasarruf edebildi. Bundan SSK da, açıkları karşılayan Hazine de karlı çıktı.’’

Kılıçdaroğlu'nun verdiği bilgiye göre, 1992'den 1998'in ilk 6 aylık bölümüne kadarki sürede toplam 73 bin 982 dosyadan 18 bin 61'i düzeltildi. 411 bin 405 kayıt güncelleştirildi ve 1 trilyon 946 bin 421 milyon liralık fazla ödeme yapıldığı belirlendi. En fazla mükerrer ödemenin yaklaşık 1.4 trilyon lira ile 1997'de yapıldığı saptandı.

Sosyal Yardım Zammı (SYZ) kontrol ve güncelleşme çalışmalarıyla ise 1995-97 yıllarını kapsayan üç yılda toplam 71 bin 445 dosya kontrol edildi. 8 bin 445 kayıt güncelleştirildi, 44 bin 520 sigortalı namına toplam 155 milyar 462 milyon liralık SYZ tahsilatının yapılmadığı saptandı.

Sonuçta, SSK'nın bilgisayar ortamında güncelleşme çalışmasıyla, yaklaşık 2.1 trilyon liralık fazla ödeme veya tahsil edilmeyen miktar saptandı ve hızla bu paranın tahsili yoluna gidildi.

Yakalarsak alıyoruz

SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, halen bilgisayar ortamında kontrolü yapılmayan 250 bin dosya bulunduğunu belirterek, ‘‘Fazladan yapılan ödemeler sigortalıdan kaynaklanıyorsa, yasal faizi ile bu para tahsil ediliyor. Hata Kurum'dan kaynaklanıyorsa, 15 günlük ödeme süresi verilerek geri alınıyor. Aksi halde, bunlara da yasal faiz uygulanıyor’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!