Kıbrıslı Nâzım Hikmet Grant Thornton’la 20 milyon lirayı yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıslı Nâzım Hikmet Grant Thornton’la 20 milyon lirayı yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 00:00

LONDRA’da ekonomi okuyan Lefkoşalı ‘Nâzım Hikmet’, Grant Thornton’un Türkiye ortağı oldu ve 400’e yakın şirkete denetim ve mali müşavirlik hizmeti vermeye başladı. İstanbul ve Ankara ofislerinde 150 kişilik istihdam yaratan şirket geçen yıl 20 milyon lira ciro yakaladı.

KIBRIS’tan dünyaya savrulan Türklerden ‘okumuş girişimci’ profiline sahip ilginç isimlerden biri olan Lefkoşalı Nazım Hikmet’in yüzde 25 hisse sahibi olarak katıldığı Grant Thornton International (GTI) Türkiye’nin cirosu geçen yıl 20 milyon liraya ulaştı. İstanbul ve Ankara ofislerinde 150 kişilik istihdam sağlayan Grant Thornton Türkiye’nin 9 ortağı bulunduğunu belirten Nazım Hikmet, yüzde 25 ile en büyük hissedarın kendisi olduğunu söylüyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:

Babam bakkaldı

“1961’de Lekfoşa’da doğdum. Hikmetağalar’dan üç kuşak ticaret yapan bir aileden geliyorum. Osmanlı zamanında atalarımız Yeniçeriymiş. Babam Hizber Bey de bakkaldı. Hikmetağa’nın oğlu Mustafa onun oğlu da babam. Önce Hikmetağa sonra da Hikmet soyadını aldık. Nazım adı ise annem tarafından önemli bir aile büyüğümüzden geliyor. 1974 Barış Harekatı’nda 13 yaşımdaydım ve Kıbrıs’taydım. Harekata kadarki sıkıntıları, fakirliği, Rumların baskısını, Türk askerinin gelişini yaşadım. Sonrasında ailemizin büyük bölümü Kıbrıs’tan göç etti. İngiltere, ABD, Fransa, Türkiye’de ailemden insanlar çoktur. Ailemizde Kıbrıs’da siyaset yapan önemli isimler de vardı. Mesela bir amcam (Ayhan Hikmet) gazeteci ve avukattır ve CTP’nin önemli isimlerindendi.”

17’sinde Londra’ya

İngiltere’de, bir dönem vekillik de yapan hala tarafından bir akrabasanının isteğiyle 17 yaşında Londra’ya gittiğini söyleyen Nazım Hikmet, “Halam kocasından boşanınca tekrar Hikmet soyadını aldığı için bu akrabamın soyadı da Hikmet olmuştu. Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ni bitirmiştim. Onun oğlu beni Kıbrıs’ta görmüş ve çok zeki bulmuş. Nevval Ağabey sağolsun beni okuttu. Loughborough University of Technology’yi bitirdim. İngiltere’de Certified Accountant ünvanı kazandım. 1983’te mezun oldum ve PriceWaterhouseCoopers’da çalışmaya başladım. 1991’e kadarı Londra’da sonraki 3 yılı da istanbul’da olmak üzere 1994 sonuna kadar bu şirkette çalıştım” diyor.

Koç ve Bilgi’de hocalık

İstanbul’a yerleşmesinin de ‘evlilik’ nedeniyle olduğunu söyleyen Nazım Hikmet, 1995’ten itibaren Koç Üniversitesi’nde de uluslararası muhasebe standartları üzerine part time ders vermeye başladığını 2001’den itibaren de aynı ‘ek görevi’ Bilgi Üniversitesi’nde sürdürdüğünü söylüyor. 1995’te çalıştığı denetim şirketini değiştirdiğini belirten Nazım Hikmet, “GTI’da çalışmaya başladım ve bu büyük grubun Türkiye partneri oldum. 9 ortaklı bir yapı kurduk, ben en büyük hissedar olarak yüzde 25 paya sahibim. Şu anda İstanbul ve Ankara’daki ofislerimizde 150 kişilik ekibimiz var ve geçen yıl ciromuz 20 milyon lirayı buldu” diye konuşuyor.

Türk Telekom ve U.N. Ro-Ro satışlarında görev aldık

GRANT Thornton Türkiye olarak çok büyük operasyonlarda önemli görevler de aldıklarını anlatan Nazım Hikmet, GTI’nın 110 ülkede, 520 ofiste, 24 binin üzerinde çalışanı bulunan bir hizmet ağı olduğunu belirtiyor, dünyanın 5’inci büyük uluslararası bağımsız denetim şirketinden biri olduğunu vurguluyor. Nazım Hikmet şöyle devam ediyor: “2003’te Türk Telekom’um Oger Telekom’a satışında bizim denetim raporumuz esas alındı ki bu operasyon halen Türkiye’deki en büyük özelleştirmedir. Özel sektörden yabancıya en büyük satış da U.N. Ro Ro’nun KKR’ye satışıydı. Onda da bizim denetim raporumuz esastır. Güncel olarak da 22 elektrik dağıtım şirketinin denetim raporları bizde. Son dönemde halka arzlarda da önemli görevlerimiz oluyor.”

MÜSİAD ve İTO’da aktifim

GRANT Thornton Türkiye Başkan Yardımcısı Nazım Hikmet, 400’e yakın şirkete hizmet verdiklerini belirterek, “Ben Galatasaray Kongre üyesim. 4 yıldır MÜSİAD üyesiyim ve bu kurumda ayrıca istişare kurulundayım. İTO’da da aktif olarak Başkan Murat Yalçıntaş ile KOBİ’ler ve Körfez sermayesi ilişkisini geliştirmeye çalışıyoruz. Libya ve Katar’da bu amaçla roadshow’a da gittik. Öte yandan Grant Thornton’un kurucu patronlarının biri Chicago’lu, biri de İskoçyalı Musevi girişimcilerdir. Her bulunduğum ortamda pozitif ve aktif biri olarak çaba harcıyorum” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!