Kıbrıs rakısına yasak kalktı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs rakısına yasak kalktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tekel, Kıbrıs rakısına ambargoyu kaldırdı. Sağlıksız koşullarda üretildiği iddiasıyla Türkiye'ye girişi yasaklanan Kıbrıs rakısı, dün Devlet Bakanı Bakanı Eyüp Aşık ve KKTC Ekonomi Bakanı Erdal Onurhan arasında imzalanan protokolle aklandı.

Aşık'ın içki fabriklarını gezdikten sonra imza koyduğu protokole göre, Kıbrıs'ta üretilen rakılar Tekel tarafından kıyı ticareti kapsamında Türkiye'ye ithal edilecek. Ancak ithalat yılda 3 milyon litreyle sınırlandırılacak. Bu miktar, KKTC'de üretim yapan 4 fabrika arasında eşit şekilde paylaşılacak; her fabrika Türkiye'ye yılda 1 milyon 71 bin şişe rakı satacak. Bu sayı ilerki yıllarda gözden geçirilecek ve gerekirse arttırılacak. KKTC'de üretilen diğer içkilere ise sınırlama getirilmeyecek. KKTC rakılarının etiketlerinde, ürün markasıyla birlikte Kıbrıs haritası üzerine yazılmış ‘‘Kıbrıs rakısı’’ ibaresi yer alacak. Kıbrıs rakıları kontenjan dahilinde Tekel bayilerine de dağıtılarak satışı teşvik edilecek.

EYÜP AŞIK KIZDI

Devlet Bakanı Eyüp Aşık, protokolün imzalanmasından sonra soruları yanıtlarken KKTC basınının rakıya kota konulduğu yolundaki değerlendirmesine tepki gösterdi. Bir gazetenin, ‘‘Rakıya yasak kalktı, kota geldi’’ başlığı atmasına öfkelenen Aşık ‘‘Bu gazete Rum tarafında basılsaydı herhalde böyle yazılırdı. Bu formülle içkilerin Türkiye'deki satışını legal hale getirdik. Türkiye'deki mevzuata uymamasına rağmen protokolu imzaladım ve çözüm için risk aldım’’ diye konuştu.

Eyüp Aşık, protokolle Tekel'in fedakarlık yaparak yüzde beşlik pazar payından vazgeçtiğini kaydetti. Aşık ile birlikte KKTC'ye gelen Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay da söz alarak, KKTC içkisine sağlanan imkanın ‘‘hak değil imtiyaz’’ olduğunu belirtti ve ‘‘Adana'ya bunu yapamayız'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!