Kerkorian: GM, Renault ve Nissan’la birleşsin

Güncelleme Tarihi:

Kerkorian: GM, Renault ve Nissan’la birleşsin
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 02, 2006 00:00

General Motors’un (GM) en büyük hissedarlarından olan işadamı Kirk Kerkorian, GM’in CEO’su Rick Wagoner’e, Renault ve Nissan’la birleşmesini önerdi.

Haberin Devamı

Şirketin yüzde 9.9 ortağı olan Kekorian, söz konusu birleşme için GM yönetimine baskı yapmaya başladığı belirtiliyor. Kerkorian, şirketi Tracinda aracılığıyla 3 firmaya birden mektup göndererek, GM’in yüzde 20 hissesine 3 milyar dolar karşılığında ortak olmak isteyen Nissan ve Renault’ya göz kırptı.

GENÄ°Åž KAPSAMLI BÄ°RLEÅžME

3 şirketin birleşme umudu bile, geçen haftanın son işlem gününde GM hisselerine prim yaptırmaya yetti. Renault ve Nissan tarafından yapılan açıklamalarda, olası birleşmelerin 2 şirketle sınırlı kalması gerekmediğine dikkat çekelerek, "Ortaklığımıza yeni şirketler de dahil olabilir. Ancak, bunun için şartların doğru şekilde oluşturulması gerekiyor. GM yönetiminin de bu birleşmeyi istediğinden emin olmalıyız" denildi. GM Yönetimine yakın kaynaklar ise şirketin Renault ve Nissan’a anlaşma konusunda cevap vermek için acele etmediğini söyleyerek, "Bundan önce Fiat’la birleşen şirket, ortaklıktan çıkabilmek için 2 milyar dolar ödemek zorunda kalmıştı" dediler.

TÜM DENGELER DEĞİŞİR

Haberin Devamı

Nissan, Renault ve GM birleÅŸme giriÅŸimleri sürerken otomotiv sektörünün en güçlü oyuncuları olan Toyota, Honda ve BMW de hala bağımsız ÅŸirketler olarak faaliyet gösteriyorlar. Ancak, 3 ÅŸirketin birleÅŸmesi durumunda sektördeki tüm dengelerin 1998 yılında Daimler-Benz ve Chrysler arasındaki birleÅŸmede olduÄŸu gibi deÄŸiÅŸmesi bekleniyor. AnlaÅŸmaya varılması durumunda birleÅŸme sonucunda pazarın yüzde 25’ine hakim konuma gelecek olan Nissan, Renault ve GM yüzde 14’lük payıyla pazar lideri konumunda bulunan Toyota’yı da geride bırakacak. Ayrıca, geçtiÄŸimiz yıl 10 milyar dolar kaybeden GM de kendini toparlamak için ihtiyacı olan nakite kavuÅŸacak.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!