Kentkart’da 1 Haziran krizi

Güncelleme Tarihi:

Kentkart’da 1 Haziran krizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2015 10:08

İZMİR'de toplu ulaşımda 16 yıldan bu yana Kentkart sistemi kullanılıyor. Ancak bir süre önce yeni bir ihale yapıldı projeyi başka bir firma kazandı. Ancak sistemde ortaya çıkan bir dizi sorun krize neden oldu. Otobüs, vapur ve metroya binerken yolcuların kentkartları validatörler tarafından bakiye yetersiz gerekçesiyle okunmadı, kentkartlara para yüklenemedi. Bazı yolcular da çözülemeyen sorun nedeni ile araçlara ücretsiz bindi. Suçlanan taraf Kentkart A.Ş. ise şifreleri tutanakla teslim ettiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

İZMİR’de toplu ulaşımda 1 Haziran krizi yaşandı. Otobüs, vapur ve metroya binerken yolcuların kentkartları validatörler tarafından bakiye yetersiz gerekçesiyle okunmadı, kentkartlara para yüklenemedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, elektronik temassız akıllı kart ihalesini kaybeden Kentkart şirketinin, üç gün önce teslim ettiği sistemin şifre ve kodlarını son gün değiştirdiğini, bu durumun bağımsız uzmanların ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Bürosu tarafından tespit edildiğini ve şirket hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Bu sorun vatandaşa yaradı, ulaşım araçlarına ücretsiz bindi.

Kentkart’da 1 Haziran krizi

İzmir’de elektronik temassız akıllı kart hizmetini 16 yıldır veren Kentkart Şirketi’nin Ocak ayında yapılan ihaleyi kaybetmesinin ardından merakla beklenen geçiş süreci sancılı başladı. Sistemin ihaleyi kazanan Kartek’in sorumluluğuna geçeceği ilk gün kriz yaşandı. Sabah erken saatlerde işine, okuluna gitmek için evden çıkan otobüs, metro ve vapura binmek isteyen İzmirlilerin kentkartlarını validatörler ya hiç okumadı ya da "Bakiye yetersiz" gerekçesiyle geçişe izin vermedi. Otomatik yükleme makinelerinde kartlara para yüklenemedi.

Haberin Devamı

Kentkart’da 1 Haziran krizi

KOCAOĞLU VE BÜROKRATLAR ESHOT’TA SABAHLADI
Krize Kentkart firmasının son gün sistemin şifre ve kodlarının değiştirmesinin neden olduğu ortaya çıktı. Durumu gece geç saatlerde farkeden ESHOT yetkilileri, ulaşımla ilgili birimler İZDENİZ, İzmir Metro yetkileriyle birlikte ESHOT Genel Müdürlüğü’nde biraraya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çözüm yolu aradı. Ulaşımda görevli personele 1 Haziran günü kentkartlarla yaşanacak sorunla ilgili yolculara kolaylık sağlanması konusunda talimatlar verildi. Kocaoğlu ve bürokratlar ESHOT Genel Müdürlüğü’nde sabahladı.

Sabah saatlerinde kentkartlarda yaşanan ilk krizin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi yazılı bir açıklamayla toplu ulaşımda kullanılan elektronik ücret toplama sisteminin şifre ve kodlarını değiştirerek devir işlemlerini ‘kilitlemeye’ çalışan Kentkart A.Ş. hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Şifre ve kod değişikliğinin, bağımsız uzman kişilerin yanı sıra İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Bürosu tarafından da tespit edildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların toplu ulaşım hizmetine yönelik sıkıntı yaşamaması için azami çaba harcandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Kentkart’da 1 Haziran krizi

SON GÜN ŞİFRE DEĞİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından 13 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilen "Elektronik Ücret Toplama Sistemi İşletim Hizmeti Alımına" ait ihaleyi kaybeden firmanın (Kentkart A.Ş.) Kamu İhale Kurulu’na yaptığı itirazın 8 Nisan tarihinde reddedildiği ve yeni yüklenici (Kartek) ile 30 Nisan 2015’te sözleşme imzalandığına dikkat çekti. Belediye yaptığı yazılı açıklamada "Şartname gereği ‘sistemin sorunsuz ve güvenli şekilde işletiminin devrini’ sağlamakla yükümlü olan Kentkart A.Ş., kamuoyuna yaptığı ‘Şirketimiz 28-29 Mayıs 2015 tarihlerinde sistemle ilgili teknik detay ve şifrelerini idare yetkililerine tutanak ile teslim etmiştir’ açıklamasına rağmen, eksik verdiği şifre ve kodları da son gün değiştirerek devir işlemlerini aksatmaya çalışmıştır. Ayrıca firma yetkilileri devir işlemi için gelmediğinden, bu işlem de gerçekleştirilememiştir. ESHOT Genel Müdürlüğü, bağımsız uzman kişiler tarafından tespit edilen bu durum üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılığın görevlendirmesiyle harekete geçen İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Bürosu da ‘şifre değişikliği’ olayını tespit etmiştir. Sorunun çözümü konusunda gerekli müdahaleleri yapan idaremiz, vatandaşlarımızın toplu ulaşım hizmetine yönelik sıkıntı yaşamaması için azami çaba harcamaktadır" bilgisi verildi.

Haberin Devamı

KENTKART: İDDİALAR ASILSIZ
Konu ile ilgili Kentkart A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamada ise kendilerine yönelik suçlamaların asılsız olduğuna işaret edildi. Açıklamada "Şirketimiz 28-29 Mayıs 2015 tarihlerinde sistemle ilgili teknik detay ve şifrelerini idare yetkililerine tutanak ile teslim etmiştir. 1 Haziran itibariyle şehirde yaşanan 'Şifrelerin kentkart tarafından değiştirildiği' iddiası tamamen yanlış ve asılsızdır. Şirketimiz sorumluluklarını ve görevlerini 31 Mayıs 2015 tarihi itibariyle tamamlamıştır. Şirketimiz aleyhine yapıldığı ifade edilen suç duyurusuyla beraber basına yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. İftiradır.

Yaşanan sorunların temel nedeni; akıllı ulaşım sistemlerinde ücret toplama konusunda referansı ve deneyimi bulunmayan bir firmanın işi üstlenmesi ve ESHOT’un geçişe ilişkin süreci doğru yürütememesi kaynaklıdır.

Haberin Devamı

ESHOT iş bitirme referansı olmayan bu firmaya ihaleyi, KENTKART’ın teklif ettiği bedelin yüksek olması nedeniyle değil, İzmirli bayilerin paylarını yüksek belirlediğimiz için vermiştir.

Benzer iş deneyimi ve konuyla ilgili uzmanlığı olmayan bir firmanın iş konusundaki yetkin olmayışından kaynaklanan sorunlar ve şehirde yaşanan ulaşıma dair başarısızlıklar, 16 yılı aşkın süredir başarı ile hizmet veren ve ulaşım konusunda marka olan Firmamıza yüklenmeye çalışılmakta, hukuk ve vicdan zorlanarak haksız şekilde firmamız suçlanmaktadır" denildi.

BAKMADAN GEÇME!