Kent: Kriz sokağa yansımadı, henüz ortasına bile gelmedik

Güncelleme Tarihi:

Kent: Kriz sokağa yansımadı, henüz ortasına bile gelmedik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 00:00

Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, Türkiye’nin hem ihracatının hem de ithalatının düşeceğini belirterek, "Bu çok net. Batı Avrupa, krizden dolayı hasta ve yatakta. Bu bakımdan Türkiye’de kemerleri sıkacak mali politikaların izlenmesi lazım ki açık biraz daha büyümesin. Ticaret açığını kapatıp dengeyi kurmamız lazım" dedi.

Kent, Fortune Türkiye Dergisi’nin Kasım sayısında yer alan söyleşide, global krizin gerçekten "çok büyük" ve "çok boyutlu" bir kriz olduğunu belirterek, herkesin beklentisinin, bunun tüm üretim sektörüne sıçrayacağı ve talepte önemli bir kısılma olacağı yönünde olduğunu kaydetti. Kent, şunları kaydetti:

2009’u da aşar

"Henüz bu daralmanın sokağa yansımasını hissetmedik. Daha krizin ortasını bile geçmiş değiliz. Sadece ABD’de otomotiv, dayanıklı tüketim malları gibi sektörlerde talepte bir daralma oldu. Henüz perakendecilikte, üretimde, dayanıksız tüketim mallarında büyük bir talep daralması hissetmedik, dünyanın başka yerlerinde de hissetmedik bunu. Onun için krizin geçmesine epey bir süre var. 2009’u aşar bu etkilenme."

Bunun, serbest piyasa denen sistemin, paketin bir çöküşü olmadığının altını çizen Kent, krizin bu kadar hızlı olmasının nedeninin, dünyada bilgi akışının çok hızlı olmasından kaynaklandığını anlattı. ABD’de bankacılık sektöründe düzenlemelerin olduğunu, ancak uygulanmadığını belirten Kent, yatırım bankalarının daha sıkı denetlenmesinin önemine işaret etti. Kent, "2001 yılında Türkiye’deki bankalar o kadar iyi denetlendi ki bugün Türkiye’deki bankaların bilançoları ABD’deki bankaların bilançolarından çok daha kuvvetli. 2001 krizi olmasaydı belki Türkiye bugün çok daha büyük bir darbe yiyecekti. Bazı krizlerin de geleceğe faydası var" şeklinde konuştu.

Güven azalacak

Muhtar Kent, bu krizin dünyada ABD’deki sistemlere, denetleme mekanizmalarına, Amerikan ekonomisine bir parça güvenin azalmasına neden olacağını ifade etti. Amerikan ekonomisinin her zaman kuvvetli olacağını, ancak artık dünyada Çin, Hindistan ve Rusya gibi birtakım yeni kutupların da oluşabileceğine dikkati çeken Kent, buna hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı. Kriz nedeniyle bu ülkelerin büyüme oranlarının yüzde 8’lerden 3-4’lere ineceğini, ancak büyümenin süreceğini aktaran Kent, Rusya’nın bugün içinde bulunduğu altyapı yatırım programının durdurulmasına imkan olmadığını, petrol dışında dünyadaki doğal kaynakların yüzde 70’inin Rusya’da bulunduğunu, orada da birtakım krizlerin yaşanacağını, bankaların kapanacağını, ancak BRIC ülkeleri denilen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in dünyanın büyümesine katkısının yüzde 60-70’ler seviyesinde olduğunu kaydetti. Kent, dünyanın geri kalan kısmının çok daha yavaşlayacağını, Batı Avrupa ve ABD’de en azından önümüzdeki iki yıl büyüme diye bir beklentilerinin bulunmadığını aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!