Kemer sıkma sırası İspanya’ya geldi maaşlardan 15 milyar Euro kısıyor

Güncelleme Tarihi:

Kemer sıkma sırası İspanya’ya geldi maaşlardan 15 milyar Euro kısıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Yunanistan’ın ardından, İspanya da krize karşı sert önlemler aldı. İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, 2009’da yüzde 11 olan kamu açığının 2013’te yüzde 3’e indirilmesinin zorunluluk olduğunu belirterek, uygulanacak kemer sıkma politikasıyla devlet memuru maaşlarının 2010 haziran ayından itibaren ortalama yüzde 5 düşürüleceğini 2011’de ise dondurulacağını açıkladı.

İSPANYA Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, kamu açığını düşürmek için kemer sıkma politikası uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. İspanya halkından ulusal gayret ve fedakarlık isteyen Zapatero, “Ekonomik olarak çok zor bir durumdayız, bunu saklamak delilik olur. Hükümet olarak bu tip önlemleri almamız kolay değildi ama bu krizden çıkacağımıza, ekonomik büyümeye geçeceğimize ve istihdam yaratacağımıza eminiz. 2011 yılına kadar harcamaların 15 milyar Euro azaltılmasını hedefliyoruz” dedi.

Emekli maaşları da kesilecek

Maaşlarda yapılacak kesinti de en yüksekten düşüğe doğru orantılı olarak yapılacak ve hükümet üyelerinin maaşlarındaki kesintinin yüzde 15’i bulabilecek. İspanya hükümeti, geçen yıl yüzde 11.2 olan bütçe açığını bu yıl yüzde 9.3’e, gelecek yıl yüzde 6’ya ve 2013 yılında da yüzde 3’e çekmeyi planlıyor. Kemer sıkma politikası kapsamında, 2007 temmuz ayında başlatılan ve çocuk sahibi olan her aileye verilen 2 bin 500 Euro’luk direkt yardım da 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kaldırılacak. En düşük düzeyde maaş alanlar hariç, emeklilere ödenen maaşların 2011’de donduracağı, kalkınmaya yardım fonundan da bu yıl 600 milyon Euro’luk kesinti yapacak.

13 bin kişi işten çıkarılacak

Bu yıl ayrıca kamuda çalışanların sayısının 13 bin kişi azaltılacağını kaydeden Zapatero, “Bölgesel hükümetlerden, bütçelerinde 1.2 milyar Euro tasarruf yapmalarını isteyeceğiz. Kabinenin kesintileri ve 2011 bütçe harcamasını Cuma günü oylayacağız. Harcamaları azaltmadaki amaç Euro Bölgesi ve İspanya’nın finansal istikrarına katkıda bulunmak. Herkesten güçlü çaba göstermesini isteyeceğiz. İlk olarak İspanya toplumundan, aynı zamanda hükümetten” diye konuştu. İspanya’da yaklaşık 4.6 milyon kişi ile yüzde 20’ye çıkan işsizlik bulunurken, ekonomik büyüme de çok yavaş gerçekleşiyor. İspanya Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonuna göre İspanya’nın 2010’da yüzde 0.2, 2011’de yüzde 0.8’lik ekonomik büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Öte yandan, Başbakan Zapatero’nun Meclis’teki konuşmasından sonra İspanya borsasının yaklaşık yüzde 2’lik bir artış gösterdiği dikkat çekti.

İşçi sendikaları eyleme hazırlanıyor

İSPANYA İşçiler Genel Birliği (UGT) Genel Sekreteri Candido Mendez, Başbakan Zapatero’nun açıkladığı önlemleri “Siyasi söylemin bir iflasıdır. Hükümet ile sendikalar arasındaki ilişki değişikliği işaretidir. Önlemlerin birçok aileyi etkileyecek, sert bir ayarlama” dedi.

İspanya da kararlı adımlar atmalı

ABD Başkanı Barack Obama, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapetora ile telefonda görüşerek “İspanya’nın, ekonomisini güçlendirmek için kararlı adımlar atmaya ihtiyacı olduğunu” söyledi. Piyasa güvenini sağlama ve İspanya ekonomisini güçlendirmede Avrupa’nın gösterdiği çabalarda İspanya’nın kararlı olmasının önemli olduğunu değerlendirdiği kaydedildi.

İspanya’nın açıkladığı pakette neler yer alıyor

Devlet memurlarının maaşları 2010 haziran ayından itibaren ortalama yüzde 5 düşürülecek ve 2011’de dondurulacak.
Hükümet üyelerinin maaşları yüzde 15 düşürülecek.
En düşük düzeyde maaş alanlar hariç, emeklilerin maaşları 2011’de dondurulacak.
Kısmi emeklilik sisteminde değişiklik yapılacak.
Çocuk sahibi olan ailelere verilen 2 bin 500 Euro’luk doğrudan yardım 1 Ocak 2011’den itibaren kaldırılacak.
Kalkınmaya yardım fonunda 2010-2011 yılları arasında 600 milyon Euro kesinti yapılacak.
Özerk ve yerel yönetimlerde toplamda 1 milyar 200 milyon Euro’luk tasarrufa gidilecek.
Devlet kamu yatırımlarında 2010-2011 yılları arasında 6 milyar 45 milyon Euro’luk kesinti yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!