Kemer sıkma kararları bayramdan sonra geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kemer sıkma kararları bayramdan sonra geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümet IMF'ye verdiği taahhütlerdeki harcama kısıntılarına ilişkin ‘tedbirleri’ bayram ertesinde hemen yürürlüğe sokacak. Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, bu konuda kararlı ve hızlı hareket edilmesi gerektiği dile getirildi. Başbakan Bülent Ecevit toplantıda, bu yıl ekonomik önlemler alınırken, yeterince hızlı hareket edilemediğine dikkat çekerek, ‘‘2001 yılında ekonomik önlemleri alırken, çok daha hızlı hareket etmek zorundayız’’ dedi.

IMF'ye verilen Ek Niyet Mektubu'nda yer alan ‘harcama önlemleri’nin büyük bir bölümü, Başbakanlık genelgesi ve Maliye Bakanlığı tebliğleriyle gerçekleştirilecek.

Maliye Bakanlığı yılbaşından hemen sonra, bütçe ödeneklerini yüzde 2 oranında azaltan bir tebliğ yayımlayacak. Kısıntı yapılacak ödeneklere, personel, sosyal güvenlik ve vergi iadeleri için ayrılan ödenekler dahil olmayacak. Hükümet bu tebliğle, 154 trilyon liralık bir tasarruf bekliyor.

Maliye Bakanlığı yılbaşından itibaren, makam araçlarının kullanımına ciddi anlamda sınırlama getirerek, ‘‘Havuz sistemi’’ getiren düzenleme taslağını tamamlayarak, Başbakanlığa gönderdi. Başbakanlık genelgesi şeklinde yürürlüğe girecek olan düzenleme, havuz sisteminin yanısıra ‘‘Taksi ücreti ödemesi’’ uygulamasını getirecek. Genelge makam araçlarının tatilde, çarşıda, pazarda, kullanımı ile eş ve çocukların hizmetine tahsisini önleyecek. Bu düzenleme makam taşıtı kullanımını sadece bakan ve müşteşar ile sınırlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!