GeriEkonomi Kekik ihracatında ilaç kalıntısı sorunu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kekik ihracatında ilaç kalıntısı sorunu

İZMİR Ticaret Borsası (İTB) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), kekik üretiminde zirai ilaç kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, ihracatta ortaya çıkabilecek ilaç kalıntısı sorununa karşı broşürle üreticileri bilinçlendiriyor.

Tarlada kekik üretiminin Türkiye'deki üssü haline gelen Denizli yöresindeki üreticilere, kekikte zirai ilaç kullanımını engellemek için ‘Kekik üreticisi aman dikkat. Alın terinin boşa gitmemesi, ürünün değerinde satılabilmesi için mahsulünü yetiştirirken zirai ilaç, temizlerken patoz kullanma’ uyarısı yapıldı. İTB ve EİB imzası taşıyan broşürler bölgede üretim sezonu boyunca dağıtılacak.

KESTELLİ: KALINTI SORUNU İHRACATTA YAŞANMASIN

Konuyla ilgili bilgi veren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'de yetişen orman yan ürünlerinin ortalama yüzde 95'inin her yıl ihraç edildiğini ve yıllık 120 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşıldığını belirtti. Türkiye'nin dünyada önde gelen üretici ve ihracatçı ülke olduğunu vurguluyan Kestelli, “Özellikle üretimin yoğun olarak yapıldığı Denizli yöresinde kekik üretiminde zirai ilaç kullanılmasının yaygınlaştığı ve bu durumun ihracatta ilaç kalıntısı sorununu doğurmaya başladığı gözlenmektedir. Kekik üretiminde ilaç kalıntısı sorununun ihracatta yaşanmaması için üreticilerin bilinçlendirilmesi amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri ile ortaklaşa bir broşür çalışması yapılmıştır” dedi.

BİLİNÇ ARTACAK

Broşürde üretim, doğru hasat, ilaçlama, hasat sonrası bakım ve düzgün kurutma konularında bilgilendirme yapıldığını aktaran Kestelli, toplam 2 bin broşür basıldığını ve kurumlar aracılığıyla dağıtıldığını kaydetti. Üreticilerin bilinci artırılırken ihracatçılara da temiz ve yeterli miktarda ürüne ulaşma fırsatı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Kestelli, “Bölge ve ülke ekonomisi için önem arz eden ürünlerden biri olan kekikten sağlanan katma değerin artırılmasında kilit nokta, kaliteli ve sürdürülebilir üretimdir. Broşürde özellikle, kekik üreticisinin alın terinin boşa gitmemesi ve ürününün değerinde satılabilmesi amacıyla mahsulünü yetiştirirken zirai ilaç, temizlerken de patoz kullanmamaları konusu vurgulandı” diye konuştu.
Yorumları Göster
Yorumları Gizle