Kazakların hissesi Şekerbank’ın oldu

Güncelleme Tarihi:

Kazakların hissesi Şekerbank’ın oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 21:53

Şekerbank’ın ortaklarından Kazak BTA Securities’in Vakıfbank’a olan borcu nedeniyle icradan satılığa çıkarılan yüzde 9.4’lük Şekerbank hissesini banka satın aldı.

Haberin Devamı

Şekerbank kendi hisseleri için 175 milyon lira ödedi. Böylece BTA adına kayıtlı Şekerbank hisseleri bankada kalmış oldu. İstanbul 10. İcra Müdürlüğü mezat salonu dün ilk kez, bir bankaya ait hissenin icradan satışına ev sahipliği yaptı. Vakıfbank, BTA Securities’e ait 109 milyon 211 bin 666 adet hissenin icradan satışı için gün almıştı. Ancak önceki gün akşam, BTA Securities’in başvurusu sonrası sürpriz bir kararla, İcra Müdürlüğü işlemi iptal etmişti. Ardından Vakıfbank avukatları da dün sabah bu karara itiraz edince itirazı, İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi karara bağladı.

Mahkeme, icra müdürlüğünün verdiği iptal kararını, ihaleden 2 saat kadar önce iptal etti. Bu kararla birlikte, yapılıp yapılmayacağı tartışma konusu olan ihale de yapılmış oldu. Dün yapılan icra ihalesine, Vakıfbank ve Şekerbank yetkilileri katıldı. İhale, 87 milyon 370 bin TL seviyesinde başladı. Her iki banka yetkileri açık artırma sürecinde teklif vermeye başladı. Şekerbank adına Hukuk Baş Müşaviri İ. Şafak Balta, Vakıfbank adına ise Av. Burhan Ökkeş Atıcı tekliflerini sundu. İhale süresince cep telefonu açık olan Balta’nın, telefonun ucundaki kişi ile konuşarak teklif verdiği görüldü.

175 MİLYON TL’DE DURDU

Kıran kırana geçen ihalede son teklif Şekerbank tarafından geldi. Şekerbank, 175 milyon TL olarak teklifini sundu. Bu teklifin üzerine yeni bir artırım olmayınca ihale tamamlandı. Böylece, BTA adına kayıtlı yüzde 9.4’lük hisseyi Şekerbank satın almış oldu. Vakıfbank da, alacağını tahsil etme imkanı elde etmiş oldu. Dün yapılan icra ihalesine neden olan süreç ise 9 yıl önce başladı. Vakıfbank, ELT Lojistik isimli bir firmaya 60 milyon dolar kredi verdi. Bu krediye karşılık Kazak BTA Bank’tan bir teminat mektubu alındı. Ancak, krediyi kullanan ELT Lojistik ödeme yapmadı. Vakıfbank da, kredinin tahsil etmek için BTA Bank’a karşı alacak davası açtı. Anılan davayı kazanan Vakıfbank, BTA Securities adına kayıtlı yüzde 9.4’lük hissenin icradan satışını istemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!