Kazakistan, Japonya ile ortak uranyum üretecek

Güncelleme Tarihi:

Kazakistan, Japonya ile ortak uranyum üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 10:54

Kazak ulusal Kazatomprom şirketiyle Japonya'nın Sumitomo Corporation ve Kansay Electric Power şirketleri, Kazakistan'da ortak uranyum üretecekler.

Astana'da bugün imzalanan anlaşmaya göre, Kazakistan'ın güneyinde yer alan Mınkudık (Bin Kuyu) uranyum maden yataklarının batı sektörünün işletilmesi için Kazatomprom, Sumitomo ve Kansay'ın ortak olacağı işletme ve pazarlama şirketi kurulacak.

Basına yapılan açıklamaya göre, kurulacak başlangıç sermayesi 100 milyon dolar olan ortak şirkette, Kazatomprom yüzde 65, Sumitomo yüzde 25 ve Kansay yüzde 10 hisse sahibi olacak. Ana sermaye 100 milyon doların tamamının Japon şirketler tarafından karşılanacağı belirtildi. Ortak şirketin üreteceği uranyum Japon pazarına arz edilecek.

Kazatomprom'a bağlık Appak uranyum şirketi baz alınarak kurulacak ortak şirketin 2007'den itibaren üretim çalışmalarına başlaması ve 2010 yılından itibaren yılda bin ton olmak üzere ticari üretime başlaması planlanıyor.
Uranyum rezervinin 18 bin ton olduğu tahmin edilen, Mınkudık batı ocağının işletilmesinin 22 yılda tamamlanması planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!