Kazak yatırımcılardan Transcentralasia'ya destek

Güncelleme Tarihi:

Kazak yatırımcılardan Transcentralasiaya destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2007 17:04

Kazak yatırımcıların oluşturduğu Kazyna, Petkim Petrokimya Holding ihalesini kazanan TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’nu desteklediklerini ve Petkim hisselerinin alınmasında konsorsiyuma finansal destek sağlayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Development Bank (Kalkınma Bankası), (Investment Fund) Yatırım Fonu, (National Innovation Fund) Ulusal Araştırma Geliştirme Fonu, (Small Business Development) Küçük Yatırımcı Destek Fonu, (Center for Marketing and Analytical Research) Pazarlama ve Analitik Araştırma Merkezi, (Kazakhstan Center for the Support of Investments) Kazakistan Yatırım Destek Merkezi, (State Insurance Corporation for Export Credits) (Kazakistan Devleti İhracat Kredileri Sigortası Şirketi) gibi kuruluşları bünyesinde bulunduran (Institutes for Development) Kalkınma Kuruluşları Birliği’nin tek hissedarı olan Kazyna'nın, 2006 Nisan ayında Kazakistan kaynaklı yatırımları desteklemek, dogal kaynaklar dışında araştırma-geliştirme faaliyetlerine katkıda bulunarak ülke ekonomisinde çeşitliliği ve dinamizmi desteklemek amacıyla kurulduğu belirtildi.

Kazyna’dan yapılan açıklamada, Petkim ihalesine katılan TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’nu desteklediklerini bildirdi. Kazyna, 1 Temmuz 2007 itibarıyla 1.8 milyar dolar sermayeye sahip bulunuyor.

Kazyna'nın, Petkim hisselerinin alınmasında konsorsiyuma fınansal destek sağlanacağını belirttiği açıklamasında, ”Bunun yanında Kazyna Petkim’in mevcut Petrokimya üretim kapasitesinin artırılması, ilave enerji üretimi, rafineri inşaası ve liman işletmelerinin kurulması ile ilgili Türkiye’de yapılacak yatırımlarda da rol almayı planlamaktadır. Kazyna Kazakistan dışında yatırım yapmaya hazırdır ve petrokimya projelerini öncelikli sektör olarak değerlendirmektedir” denildi.

Özelleştirme İdaresi tarafından gerçekleştirilen ihaleyi 2.05 milyar dolar bedel ile Troika Dialog Group, Investment Industrial Group Eurasia ve JSC Caspi Neft tarafından oluşturulan TransCentralAsia Petrochemical Holding Konsorsiyumu Petkim ihalesini kazanmıştı. Gruptaki Ermeni işadamı tartışma konusu olmuş, bunun üzerine, ortaklık yapısında değişiklik yapılacağı açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!