Kaynak bulunursa maaÅŸlar düzelecek

Güncelleme Tarihi:

Kaynak bulunursa maaşlar düzelecek
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 25, 2002 12:50

Maliye Bakanı Sümer Oral, kamudaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi çerçevesinde yapılacak yeni bir maaş düzenlemesinin ancak kaynak bulunması halinde söz konusu olabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Oral, Vergi Haftası nedeniyle ziyaret ettiği Sincan Vergi Dairesi'nde gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı. Oral, maaşlarla ilgili yeni bir iyileştirme kararnamesi çıkarılıp çıkarılmayacağı sorusu üzerine, son düzenlemenin bir zam kararnamesi olmadığını ifade etti.

Uygulamaya konulan kararnamenin kamu personel sistemini daha sağlıklı hale getirmeyi içerdiğini kaydeden Oral, memur maaş zamlarının ise katsayı artışı ile gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Oral, şöyle devam etti: "Ancak bu son düzenlemeye esas Kanun Hükmünde Kararname'de bir hüküm var. Bu kamu personel sistemindeki ücret yelpazesi düzenlenirken, bütçe imkanları içinde tedbir alınacaktır deniyor.

Bütçede ne kadar imkan varsa o kadar yapabiliyorsun. 200 trilyonluk kaynağımız vardı. O kaynak ile sınırlı kalınılarak bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme 6 ay geçerli. 14 Temmuz sonrası bir kararname çıkması lazım.Â

Haberin Devamı

Ancak yeni bir takım, yeni ilave düzenlemelerin yapılabilmesi, kaynak varsa, kaynak ortada görülürse yapılır. Kaynak yoksa herhangi bir değişiklik yapmak mümkün değil. 14 Temmuz'dan itibaren yeni bir karaname çıkacak.

Eğer bütçe imkanları elverirse, bütçe gelirlerinde öngördüğümüzün üzerinde bir gelişme olursa, bütçe uygulamalarında herhangi bir imkan doğarsa, onu da kamu personel rejimini daha sağlıklı hale getirme yönünde kullanma imkanı olsun diye 6 aylık yapıldı. Yeni kaynak meydana gelirse."

Artık Türkiye'de herhangi bir düzenleme yaparken kaynağı varsa yapılması gerektiğini belirten Maliye Bakanı, "Önce düzenlemeyi yapalım. Kaynağı sonra bulmaya çalışırım olmaz. Kaynak bulunca yapılacaktır" dedi.

"BÜTÇE HEDEFLERİNİ ZEDELEME DURUMU OLAMAZ"

Maliye Bakanı Sümer Oral, bütçe hedeflerinden fedakarlık yapılamayacağını belirtti ve Türkiye'nin bütçe ilkelerini koruyamaması halinde, çok daha sıkıntılı durumlarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Oral, Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın "Dönemsel vergi indirimleri olabilir" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, bütçenin yeni yapıldığını ve bütçe uygulamalarının daha 3. ayında bulunulduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Bütçe hedefleri ve ilkelerinin mutlaka korunması gerektiğini kaydeden Maliye Bakanı, devletin en temel belgesinin bütçe olduğunu, bütün gelir ve giderin de orada ayarlandığını anlattı.

Oral, şöyle konuştu: "Orada herhangi bir sapma, çok daha büyük sorunlar yaratır. Bugün Türkiye'nin özel kesimde, üretim alanında çeşitli sorunları var. Ama bütçe ile ilgili hedeflerde olumsuz değişiklik yapıldığında, sapma meydana getirildiğinde çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşır. Bir program uygulanıyor. Bütçe hedeflerine uyma durumundayız.

Ama reel sektörün sorunları da, çok duyarlı olduğumuz bir konudur. Eğer, üretim ve yatırım hevesi tekrar yakalanmaz, ekonomik canlanma tekrar elde edilmezse bu ileride vergiye de sıkıntı verir. Onun üzerinde de çok duruyoruz. Ama bütçe hedeflerini kesinlikle zedeleme gibi bir durum olamaz. Onlardan fedakarlık edilemez."
 
FAİZ DIŞI FAZLA ÖNEMLİ
 
Reel kesimin durumunu da hassasiyetle izlediklerini ve kendileriyle sürekli temas halinde bulunduklarını kaydeden Oral, Devlet Bakanı Toskay'ın açıklamalarının da bu çerçevede olduğunu ifadeetti.

Haberin Devamı

Oral, şöyle devam etti: "Çünkü mali disiplinin en önemli göstergesi faiz dışı bütçe fazlasıdır. Türkiye'nin faiz dışı fazlayı 2-2.5 yıldır yakalaması çok önemli bir olaydır. Eğer o yakalanmamış olsa, programda çok daha büyük sıkıntılar olur.

Bu küçümsenecek birşey değildir. Çok önemli bir olaydır. Ama tabi tek olay da değildir. Ekonomideki üretim de son derece önemlidir. Ama faiz dışı bütçe fazlası da ihmal edilecek, küçümsenecek birşey değildir. Bu şartlar içinde meseleye bakmak lazım."
 
KRÄ°Z BÄ°TTÄ° MÄ°?
 
Oral, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ABD'de yaptığı "kriz bitti" açıklamasına ilişkin soruyu yanıtlarken de, bu açıklamanın bir hayli tartışıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

Bu sözlerin hangi anlamda kullanıldığının Derviş'e sorulması gerektiğini kaydeden Oral, Türkiye'nin bir program uyguladığını ve "Türkiye'nin sorunları halledilmiştir" demenin de kolay olmadığını belirtti.

Ancak Türkiye'nin, 2002'ye girerken önemli bir mesafe katettiğini kaydeden Maliye Bakanı, daha sonra şunları söyledi:
  Â
"Özellikle de kamu finansmanı yönünde, dengelerde. Önümüzdeki dönemde bu iyileÅŸtirmenin kendisini daha fazla hissettirmesi lazım. Bunun için de gereken çalışmaları yapıyoruz. Yapısal deÄŸiÅŸikliklerle birlikte makroekonomik ÅŸartları olumlu hale getirmek durumundayız. Bütün gayretimiz ona dönüktür. Bugün eÄŸer saÄŸlıklı bir ekonomi arıyorsak ki onu arıyoruz, üreten, yatırım hevesinin tekrar yakalandığı bir ekonomi.Â

Bu ekonomi için, mutlaka sağlıklı bir kamu maliyesi ve kamu finansmanı gereklidir. Sağlıklı kamu finansmanı olmadan hiçbir yerde sağlıklı bir ekonomi gerçekleştiremezsiniz. Sağlıklı bir kamu finansmanı olacak. Onun üzerinde de sağlıklı bir ekonomi oluşacak. Gayet tabi çok önemli sorunlar var. Onun üzerinde duruyoruz. Bütün bu iyileşmelerin neticede halkımıza intikal etmesi lazım. O konuda daha yapacağımız işler var."
 
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ
 
Maliye Bakanı, bir başka soru üzerine, özel tüketim vergisi ile ilave bir vergi yükü getirilmeyeceğini söyledi. Oral, ÖTV'nin 14 çeşit harcama vergisi ve fonu bir isim altında topladığını ifade etti.
 
Hazırlanan taslağın da ilave bir yük getirmediğini anlatan Bakan Oral, ÖTV ile vergi sisteminin daha basit ve sağlıklı hale getirileceğini ve Avrupa Birliği'ne uyumun sağlanacağını vurguladı. Oral, bu konuda da şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

"ÖTV'nin yürürlüğe giriş tarihi, tam netleşmiş değil. Bu düzenleme Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Orada tartışılacak. Bu bizim Bakanlık olarak yaptığımız çalışmadır. Onun somut şekli Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp, orada benimsendikten sonra olacak. Yürürlük tarihi de o zaman netleşecek. Nisan ayı içerisinde bu tasarının kanunlaşmasını düşünüyoruz. Taslak Bakanlar Kurulu da bu hafta ya da gelecek hafta sunulur."

Maliye Bakanı, Devlet İhale Kurulu'nun da bu ay sonuna kadar oluşacağını bildirdi. Kurul üyelerinin isimlerinin hemen hemen belli olduğunu, Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp nihai şeklini alacağını kaydeden Oral, "O olayda sorun yok. Bu ayın sonuna kadar kurulun oluşması lazım ve oluşacak" dedi.
   Â
ÖNCE KALİTELİ HİZMET
 
Bu arada Maliye Bakanı, Sincan Vergi Dairesini gezerken de, çalışanlardan vatandaşlara güleryüzlü ve hızlı hizmet vermelerini istedi.

Oral, Vergi Haftasının artık gelenekselleştiğini de belirterek, bu hafta vergi olayının toplumda daha iyi değerlendirilmesinini amaçlandığını vurguladı.

Verginin ekonomik ve adil olması gereğine işaret eden Bakan Oral, vergi dairelerinin de vatandaşa kaliteli hizmet vermek zorunda bulunduğunun altını çizdi.
 
Oral, verginin ekonomik ve adil olmasının yanı sıra vatandaşın ödediği her kuruşun yerli yerinde harcandığıni hissetmesi gerektiğini de anlatarak, "Bu yapılırsa, vatandaş vergisini öder. Fedakarlık yaparken rahat olur" diye konuştu.
  Â
Oral, saydam ve şeffaf bir mali yönetimin de bir diğer temel unsuru oluşturduğunu kaydettiği konuşmasında, bu alandaki çalışmalarına değindi. Oral, bu çerçevede devletin nereye ne harcadığını, nereden ne aldığını çok daha kısa sürede açıklayabilecek hale geleceklerini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!