Kayıtlı vadeli çeke blokaj yok

Güncelleme Tarihi:

Kayıtlı vadeli çeke blokaj yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

N.A. (İstanbul) İşletmemizin kayıtlarında gözüken ve faturalı satışlarımız karşılığı aldığımız vadeli çekleri de 30 Eylül'de bankada blokaj yapacak mıyız?

- İşletmenizin kayıtlarında zaten mevcut olan bütün değerler gibi, vadeli çekleri de bankada blokaj yapmanıza gerek yasa, gerek tebliğ gereği bir mecburiyet yok. Maliye'nin bu yöndeki açıklamasına rağmen, bu alacağın gerçek bir borç alacak ilişkisinden doğduğunu ispat külfetini mükellefe yüklüyor. Çeklerinizi bir bordro ile bankaya tahsile vermenize engel bir hüküm de yok. Bu şekli tavsiye ederiz.

A.B. (Ankara) Kayıt dışı olduğu için bloke ettiğimiz vadeli çeklerin hesabı sorulur mu?

- Sayın Maliye Bakanı bu hesabın sorulmayacağını söyledi ve teminat verdi. Yasada, sınırlı da olsa bu teminat mevcut.

C.S. (Erzurum) Firmamızın kasasında resmen gözüken parayı da bankaya bloke edecek miyiz?

- Firmanızın kasasında resmen gözüken nakit paranın bankaya yatırılma mecburiyeti yok. Fakat, bu para işletmenizin nakit ihtiyacının üzerinde bir miktarda ise, yasal bir mecburiyet olmamasına rağmen bankaya yatırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü çok miktarda paranın işletmenizin kasasında nasıl oluştuğunu ve bunu kendi adınıza bloke etmediğinizin ispatı size düşecektir.

C.G. (İzmir) Firmamızın kayıtlarında bulunan ve kasasında mevcut alacak senetlerimizi bankaya bloke edecek miyiz?

- Firmanızın kayıtlarında ve kasasında fiilen mevcut alacak senetlerinizin bankaya verilmesinde bir mecburiyet yok. Kayıt ve tahsil yolu ile ispat edebileceksiniz. Fakat, şimdiden bankaya tahsile vermenize engel bir hüküm de yok.

Y.B.(Fatih) İşletmemizin kayıtlarında bulunan değerlerin bloke edilmeyeceğini söylüyorlar. Öyleyse hangi kıymetler bloke edilecek.

- Blokajın amacı, kayıtlarda bulunmayan kıymetleri kayıt içine almaktır. Bu nedenle kayıtlarınızda zaten gözüken kıymetlerin bankaya yatırılması mecburi değildir. Kayıtlarda gözükmeyen kıymetler, bankaya yatırılarak mevcudiyeti ispatlanacaktır.

Küşin Radyo Foreks'te

Vergi uzmanı Abdülkadir Küşin, bugün 95.3 frekansından yayın yapan Radyo Foreks'te, saat 15:20'de yayınlanacak olan Büyüteç programında dinleyicilerin vergi ile ilgili sorularını canlı yayında yanıtlayacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!