Kayda alınan kaçak ’cep’ler için ’hakaret’ soruşturması

Güncelleme Tarihi:

Kayda alınan kaçak ’cep’ler için ’hakaret’ soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’ye kaçak yollardan cep telefonu sokulması ve bunların 5 YTL karşılığında kayıt altına alınmasıyla ilgili soruşturma başlattı. Suç duyurusunda bulunan Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, cep telefonu kullanıcılarına "kaçakçı" muamelesi yapılarak ve iradeleri dışında 5 YTL kayıt ücreti alınarak, "Türklüğü aşağılama" suçunun işlendiğini öne sürdü.

Vural, abonelerden kayıt ücreti alan GSM şirketleri, Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri ve kaçakçılığı önlemekle görevli idari yetkililer hakkında yasal işlem yapılmasını talep etti.

ZARAR VERDİLER: Vural, suç duyurusu dilekçesinde, kaçak ya da klonlanmış cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili yasal süreci hatırlattıktan sonra, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ve eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal’ın kaçakçılık ve kayıt altına alma işlemi nedeniyle devletin ve vatandaşların zarara uğradığına ilişkin Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan makalelerine değindi. Cep telefonu kullanıcılarına 6 Aralık 2005 tarihinden itibaren "yasal uyarı" adında kısa mesajlar gönderildiğini anımsatan Vural, kayıt işlemlerinde ne yapmak gerektiğinin tam olarak bilinmediğini ve ilgili yetkililerin de birbiriyle çelişen açıklamalar yaptığını belirtti.

ZAVALLILIK MUAMELESİ: Kayıt konusunda sorumluluğu bulunmamasına karşın vatandaşa 5 YTL’lik ödeme zorunluluğu getirildiğini anlatan Vural, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yapılan eziyet ve ona layık görülen biçare ve zavallılık muamelesi, vatandaşlığa temel olan Türklüğü aşağılamaktır" iddiasında bulundu. Cep telefonlarının kayıt altına alınmasına ilişkin yasa değişikliğinin, kaçakçılar yönünden "özel af" niteliği taşıdığını savunan Vural, Anayasa’ya göre söz konusu yasanın beşte üç çoğunlukla Meclis Genel Kurulu’ndan geçmesi gerektiğini, bu koşulun yerine getirilmediğini ifade etti. İlgili kurumların gerekli araştırmaları yaptıktan sonra cep telefonu abonelerine "kayıt dışı" uyarısı yapmaları gerektiğini savunan Vural, uygulamayla herkesin "kaçakçı" konumuna sokulduğunu iddia etti. Vural, suç duyurusu dilekçesinde, ödediği 5 YTL’lik kayıt ücretinin iade edilmesini de talep etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı, "kaçakçılık" ve Vural’ın suç duyurusu dilekçesinde ileri sürdüğü diğer suçlar yönünden iki yönlü olarak yürütüyor.

MOBİSAD: Şimdi kayıtlı kaçakçılık başladı

MOBİL İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Murat Dursun, cep telefonunda aleni kaçakçılığın bitmek üzere olduğunu, ancak bundan daha tehlikeli olan "kayıtlı kaçaklığın" başladığını kaydetti. MOBİSAD, kayıt dışı cep telefonların kapatılmasıyla son bulan kayıt altına alma işleminin ardından, sektörün önde gelen firmalarını ve tüketici örgütlerini bir araya getirerek "Tüketiciyi Bilinçlendirme Platformu" oluşturdu. Dursun, yapılan düzenlemelerle sektörde aleni kaçakçılığın bittiğini, bitmek üzere olduğunu ancak, şimdi daha tehlikeli olan düşük faturalarla ithalat yapma yoluyla "kayıtlı kaçakçılığın" başladığını anlattı. 100 Euro’luk ürünün 5 Euro’luk faturayla Türkiye’ye sokulduğunu, sunulan faturanın da önemli bir kısmının sahte olduğunu ifade eden Dursun, ürün üzerinde yüzde 41.6’lık ÖTV ve KDV olduğunu kaydetti. Dürüst firmanın 100 Euro’luk ürünü vergisini ödeyerek 141.6 Euro’ya mal ettiğini, 150-160 Euro’ya sattığını, kayıtlı kaçakçılık yapanın ise 102 Euro’ya mal ettiği cihazı diğer firmadan daha ucuza satabildiğini, böylece hem vergi kaçağına neden olduğunu hem de dürüst satıcıdan daha ucuza mal sattığı için bu işletmeleri tüketici gözünde şüphe altında bıraktığını anlattı. Dursun, "Bunu sektörden arkadaşlarımız, meslektaşlarımız yapıyor. Şunu bilmeliler, bu sektörde illegal ticaret bitmiştir. Bu iş için girişimlere başladık, sonuna kadar takipçisiyiz, kurtuluşları yok. Namusuyla, dürüst ticaret yapan gelsin yapsın, kulu kölesi olalım" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!