Kavgasız yönetin

Güncelleme Tarihi:

Kavgasız yönetin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2001 00:00


Haberin Devamı

Dün eski ve yeni başkan ve yöneticilerini biraraya getiren TÜSİAD Başkanlar Konseyi toplantısında, son günlerde iktidar partileri arasında tırmanan gerginlik konuşuldu. Toplantıda, koalisyonu oluşturan partilerin kavga etmeden ve zamanında uzlaşması istendi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanlar Konseyi toplantısında, gündem Ankara oldu. Ulusal ve ekonomik programların uygulamalarının gözden geçirildiği toplantıda, koalisyon ortaklarının hep son anda uzlaşmaları da konuşulan konulardan biriydi. Toplantıda, ‘‘eninde sonunda anlaşıyorlar’’, ‘‘alıştık artık bu tavırlarına’’ gibi yorumlar yapılmakla birlikte, ‘‘kavga etmeden anlaşma yoluna gitmeleri gerektiği’’ görüşü ağırlık kazandı.

TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel'in deyimiyle ‘‘bir çeşit akil insanlar grubu’’ olarak biraraya gelen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi ve eski başkanları, bu yılın ilk toplantısını dün İstanbul'da yaptı. Mayıs ve kasım ayında olmak üzere yılda iki kez toplanan Başkanlar Konseyi'nin YİK Başkanı Murahhem Kayhan başkanlığındaki dünkü toplantısına, Başkan Tuncay Özilhan'ın yanı sıra TÜSİAD'da Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı olarak görev yapan Bülent Eczacıbaşı, Halis Komili, Erkut Yücaoğlu, İnan Kıraç, Feyyaz Berker, Güler Sabancı, Rahmi Koç, Cem Boyner ve İbrahim Bodur katıldı.

GERGİNLİĞE ALIŞTIK

Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın verdiği bilgiye göre, 2 saate yakın süren toplantıda derneğin ilk 6 aylık aktiviteleri incelendi, ikinci 6 aylık dönemle ilgili bilgi verildi. Toplantıda ‘‘Siyasi gelişmelerle iplerin sık sık kopma noktasına gelmesinin’’ gündeme gelip gelmediği konusunda ‘‘Türkiye artık gerginlikliklere alıştı’’ diyen Özilhan, şöyle konuştu.

‘‘Biz artık bunlara alıştık. Türkiye de bunlara alıştı. Tahmin ediyorum bu tip sıkıntılar bir müddet daha devam edecek. Ama neticede liderler bunu gayet rahatlıkla çözebiliyorlar. İşte dün de (önceki gün) bunu gördük.’’

UZLAŞMA OLMALI

TÜSİAD'ın bir önceki başkanı olan Erkut Yücaoğlu, piyasaların sağlıklı işleyişi açısından programın uygulanmasının çok önemli olduğunu, bunun için de uzlaşmanın şart olduğunu hatırlattı. Yücaoğlu, bu konuda şunları söyledi: ‘‘Gönül arzu ediyor ki uzlaşmalar süratli olsun, piyasaları etkilemeyecek şekilde olsun. Dolayısıyla biz de o uzlaşmanın devam etmesini, Türkiye ekonomisi mali açıdan zaafiyete düşürmeyecek bir çerçevede programın yürütülmesini istiyoruz -ki sıra üretime gelsin, sıra reel ekonominin canlandırılmasına gelsin- bu da ancak bu programın sağlıklı yürütülmesiyle sağlanır ve belki yılın ikinci yarısında Türkiye'de bir büyüme anlayışı başlar diye düşünüyoruz. O bakımdan telkinlerimiz hep uzlaşmanın süratli ve sağduyu içerisinde yapılması.’’

Eczacıbaşı: Yeni bir krizi kaldıramayız

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD YİK eski Başkanı Bülent Eczacıbaşı, siyasette uzlaşmanın dışında bir seçenek ve ihtimali düşünmenin korkutucu olduğunu söyledi. Eczacıbaşı, yeni bir krizi ülke ekonomisinin kaldıramayacağı uyarısında bulundu.

TÜSİAD Başkanlar Konseyi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eczacıbaşı, şu değerlendirmeleri yaptı:

Ülkemiz bir darboğazdan geçiyor. Mutlaka siyasetçiler de bunun bilincindeler, bu sorumluluğu taşıyorlar. Dolayısıyla fikir ayrılıkları olacaktır ama mutlaka uzlaşmalara varılacaktır.

Bu dönemde başka bir alternatif, başka bir seçenek veya ihtimal düşünmek korkutucu doğrusu. Çünkü Türkiye'nin yeni bir siyasi krize ve ekonomik krize tahammülü olmadığını hepimiz biliyoruz. İki kriz geçirdik. Bir yenisini ülkenin ekonomisi kaldıramaz.

Bir siyasi krizle tetiklenen bir ekonomik kriz Türkiye'nin kaldırabileceği birşey değil. Zaten olmayacağını düşünüyoruz.

Derviş çok kilit bir noktada çok önemli bir görev üstlenmiş durumda. Bütün donanımı ile de bu görevin gereklerini yerine getirebilecek bir kişiliğe sahip. Ama program hükümetin programıdır. Ancak hükümetin desteği ile yürür.

Türkiye'de iş güvencesi yasası da dahil olmak üzere yatırım yapılmasını caydırıcı unsurlar bulunuyor. Maalesef o nedenle dışarıya doğru bir yöneliş var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!