Katrina, dünyada büyümeyi yavaşlatacak

Güncelleme Tarihi:

Katrina, dünyada büyümeyi yavaşlatacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2005 01:55

ABD’yi vuran Katrina Kasırgası’nın, fiziksel ve psikolojik etkileri yanında tetiklediği petrol fiyatlarıyla birlikte, dünyadaki ekonomik büyümeyi önemli oranda yavaşlatması bekleniyor.

Ekonomistler, Katrina’nın ABD’de 4’te 1’i sigortalı olmak üzere yaklaşık 100 milyar dolarlık hasar oluşturduğunu hesaplıyor. Bununla birlikte tüketim harcamalarının kısılmasıyla, daha önce yılın son çeyreğinde yüzde 3.5 büyümesi beklenen ABD ekonomisinin, ancak yüzde 2.5’lik bir performans gösterebileceği ifade ediliyor.

İLK ETKİ ABD’YE:

Katrina’nın ABD ekonomisi üzerindeki yavaşlatıcı etkisini 2006 yılında da sürdüreceği ve gayri safi yurtiçi hasıladaki yıllık artışın yine yüzde 2.5 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. Aradan geçen bir haftaya rağmen ABD’de kasırganın etkili olduğu eyaletlerde en az yarım milyon kişi işine devam edemezken daha uzun vadeli etkinin perakende sektöründe yaşanacağı bildiriliyor. 11 Eylül 2001 tarihindeki saldırıların ardından güvenlik endişesi yaşayan tüketicilerin harcamalarını kısmasıyla zor günler yaşayan sektörün, ikinci büyük darbeyi Katrina Kasırgası’ndan alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi Baş Ekonomisti Michael P. Niemira, Noel tatili nedeniyle satışlarının önemli bir kısmını yılın son çeyreğinde gerçekleştiren ABD perakende sektörünün son 4 yılın en kötü dönemini yaşayacağını belirtiyor. Dünyanın en büyük pazarı ABD’de ekonominin yavaşlaması ve tüketicilerin harcamalarını kısması, diğer ülkelerin neredeyse tamamına olumsuz yansıyor.

Asya’da büyüme yarıya düşer

YATIRIM
bankası Morgan Stanley’in ekonomistlerinden Andy Xie, petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle Asya’daki ekonomik büyümenin geçen yılın 3’te biri ile yarısı arasında yavaşlayacağını ileri sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!