Katkılı akaryakıta EPDK sopası

Güncelleme Tarihi:

Katkılı akaryakıta EPDK sopası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2012 12:14

"Bu akaryakıt yüzde 30 tasarruf sağlıyor, aracın gücünü artırıyor" reklamıyla katkılı benzin, motorin satışı yapan şirketlere 'ispat' yükümlülüğü geldi. Tüm istasyonlar, sattıkları akaryakıt ürünlerini fiyatlarıyla birlikte açıkça panoda ilan edecekler. "Kamyonlar için ayrı, otomobilller için ayrı motorin" diyerek satış yapılmasına izin verilmeyecek.

Haberin Devamı

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna göre istasyonlarda ve köy pompalarında satışa sunulan akaryakıtların resmi isimleri ve tavan fiyatları istasyonların ön cephesinde, yoldan açıkça panoda ilan edilecek. Eğer farklılaştırılmış ürün satılıyorsa, her bir ürünün fiyatı yine bu panoda duyurulacak.

Farklılaştırılmış ürünler ilan panosuna yazılırken, önce resmi ismi; yanında veya altında da ticari ismi ve logosu yer alacak. Ancak ticari isim ve logolar resmi resmi ismin öncelikle ve kolaylıkla okunmasını ve görülmesini engellemeyecek biçimde yazılacak.

İstasyonda birden fazla ilan panosu bulunması halinde ilan panolarındaki akaryakıt isim ve fiyat bilgileri birbirleri ile aynı olacak. İlan panosunun değişikliğe uygun hale getirilmesi için şirketlere 1 yıl süre tanınacak. 1 Aralık 2013 tarihi itibariyle tüm istasyonların bu değişimi yapmış olması gerekecek.

Haberin Devamı

POMPADA FİYATLAR GÖRÜNECEK

Akaryakıt fiyatları sadece ilan panosunda değil, her bir akaryakıt pompasında da satılan akaryakıtın resmi ismi, ürün farklılaştırması yapılmış ise ticari ismi ve fiyatı yazılacak.

KAMYON RESMİ YASAK

İstasyonların fiyatı yüksek akaryakıt satışını artırmak üzere, standart akaryakıtlar üzerine ‘kamyon’ resmi; diğerine ise performansı yüksek bir otomobil resmi koymaları yasaklandı.

İlan panosu ve pompalar dahil istasyon içinde ya da haricinde farklılaştırılmış ürünlerin belli türdeki araçlar için gerekli olduğu algısına yol açacak biçimde tüketicileri yanlış yönlendirecek ibare, işaret, çıkartma v.b. kullanılamayacak.

İNTERNETTEN İLAN EDİLECEK

Akaryakıt dağıtım şirketleri, farklılaştırılmış ürünlere ilişkin internet sayfalarında açıklama yapacak. Yapılan duyuruda, ürünlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ne şekilde farklılaştırıldığına ilişkin teknik bilgiler yer alacak. Üründeki farklılaştırma işlemine ve tüketiciye sağlanan faydalara ilişkin ispatlayıcı açıklamalar ile belgeler bulunacak.

Ayrıca “Farklılaştırılmış olsun ya da olmasın ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartlarına ve EPDK tarafından belirlenen teknik düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda yakıt türüne göre hepsi araçlarda güvenle kullanılabilirler. Farklılaştırılmış ürünler ile diğerleri arasında kalite vb. düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, otobüs, kamyon, tır, traktör vb. araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır” ibaresi yer alacak.

Haberin Devamı

Duyuru ana sayfada, herkesin kolaylıkla görebileceği bir bölümünde tüketicilerin anlayabileceği şekilde yapılacak ve sürekli olarak bulunacak.

Dağıtım şirketlerinin bu yükümlülüğü 1 Mart 2013 tarihi itibariyle başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!