Katar, Türkiye ve İran’la gıdayı görüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Katar, Türkiye ve İran’la gıdayı görüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 22:48

KATAR, başlıca tedarikçileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yaptırımları nedeniyle ortaya çıkması olası gıda ve su sıkıntısını gidermek için Türkiye ve İran ile tedarik görüşmeleri yürütüyor.

Haberin Devamı

Reuters’e bilgi veren ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, su ve gıdanın Qatar Airways’a ait kargo uçaklarıyla taşınacağını belirterek, “Türkiye, İran ve diğer ülkelerle görüşüyoruz” dedi. Yetkili, ülke piyasasında dört hafta yetecek hububat stoku olduğunu ayrıca ülke yönetiminin Doha’da yüksek miktarda stratejik gıda rezervi bulunduğunu belirtti.

İHRACAT ARTABİLİR

Katar, ülke gıda ihtiyacının yüzde 90’ı ithalatla karşılanıyor. Bu ithalatta ilk iki sıra Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan’da. Zaten ithal ürünlerin yüzde 40’ı da Suudi Arabistan sınırından geçerek Katar’a giriyor. Gıda ithalatında, et, süt ürünleri, kanatlı ürünler, taze meyve ve sebze başta geliyor. Hayvansal ürünleri Katar, Suudi Arabistan ile Avustralya’dan alırken, taze ürünleri Hindistan ile BAE’den alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de önceki gün yaptığı açıklamada “Katar, tek kara komşusu olan Suudi Arabistan’dan ise gıda maddeleri ile kişisel kullanım ürünlerini yoğun bir şekilde almakta. Kapanan kapılar ve kopan ilişkiler Katar’ın adı geçen ülkelerden ithal ettiği ürünler için yeni pazarlar aramasına yol açması muhtemel görünüyor. Bu durumda, Katar’a ihracatımızda bir artış görmemiz muhtemel” demişti.

Haberin Devamı

AKTARMA DA YASAK

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman es-Sani de, salı günü CNN’e, “2014 yılından bu yana stratejik stoka sahibiz. Hayatın etkileneceğini düşünmüyoruz” dedi. Katar’da yetkililer, krizin başından bu yana gıda konusunda panik yaşanmaması için halka çağrı yapıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli havayolu şirketi Etihad Airways de, Katar pasaportu taşıyanların BAE’ye giriş yapamayacaklarını duyurdu. BAE basınında yer alan haberlere göre, Etihad Airways’tan yapılan açıklamada, Katar pasaportu taşıyanların BAE’ye giriş ya da bu ülkede aktarma yapamayacakları belirtildi. Açıklamada, Katar’da göçmen ya da gurbetçi olarak yaşayan ve Katar ikameti olanlar için de aynı yasağın geçerli olduğu aktarıldı.

TL’DE KATAR KAYBI

Haberin Devamı

KATAR ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) başta olmak üzere bazı ülkelerin diplomatik ve ticari ilişkilerini kesmelerinin ardından dün Katar’la imzalanan ve Katar’da Türk askerinin konuşlandırılması ile jandarma eğitimini içeren iki anlaşmanın onayı öne alındı. Ardından anlaşmaların TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi Türk piyasalarını hareketlendirdi. Borsa İstanbul günü yüzde 0.73 kayıpla 97 bin 616 puandan kapatırken, Katar sorunu öncesi hafta başında 3.4989 lira ile yılın en düşük seviyesini gören dolar yükselişe geçti. Dün sabah 3.51 lira seviyelerinden güne başlayan dolar AK Parti grubunun anlaşmaların onayını öne almasıyla değer kazandı. Bankalararası piyasada son işlemler 3.5337’den yapılsa da TBMM’den anlaşmaların geçmesiyle uluslararası piyasalarda TL’nin değer kaybı hızlandı. Ve dolar Türk Lirası’na karşı yüzde 1’i aşan değer kazancıyla 3.5585 liraya çıktı. Euro da 3.97 liraya kadar indiği seviyeden 4.0033 liraya yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!