Kasımpatı çiçeğinden kokusuz haşere ilacı

Güncelleme Tarihi:

Kasımpatı çiçeğinden kokusuz haşere ilacı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2013 00:00

Almanya’da makine mühendisi olan Yusuf Aktaş, Avusturya’da kendi şirketini kurdu ve kimyasal maddelerin suda etkin dağılımını sağlayan yeni bir katalizör üretti. İzmir’deki fabrikasında ‘kasımpatı’dan su bazlı haşere ilacı üreten Aktaş, Avrupa’ya ihracat yapıyor.

Haberin Devamı

IĞDIRLI Yusuf Aktaş, lise mezunu bir genç olarak 1974’te ‘tıp ya da mühendislik’ okuma tutkusuyla gittiği Almanya’da hem çalışıp hem okudu. Hamburg Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldu. Türkiye’ye döndü ama kendisine önerilen maaş ile geçinemeyeceğini anlayınca Almanya’ya geri gitti. Ardından Avusturya’da mühendislik şirketi kurarak makine üreticilerine danışmanlık veren bir girişimci oldu. Su bazlı haşere ilacı üretimi için 2008’de İzmir’de fabrika kuran ve buradaki üretiminin yüzde 80’ini Avrupa’ya ihraç eden Chrysamed Ynetim kurulu Başkanı Yusuf Aktaş şöyle anlatıyor öyküsünü:

OKUMA TUTKUSUYLA ALMANYA

· Iğdırlıyım, liseyi bitirdikten sonra doktor ya da mühendis olmak istiyordum. Sınava girdim ama istediğim yeri kazanamadım. 1974’te okumak için Almanya’ya gittim. Aslında orada kimsem de yoktu. ‘Hem çalışır hem okurum’ diye düşünmüştüm. Kaybedecek bir şeyim de yoktu. Hamburg’ta, geçinmek için önce bir işe girdim. Aynı zamanda Almanca kurslarına katıldım ve üniversiteye hazırlanmaya başladım. Çalıştığım yer laboratuar cihazları üreten bir fabrikaydı. O nedenle de ‘makine mühendisliği okumam daha kolay olacak’ diye düşündüm ve yolumu öyle çizdim. Hamburg Üniversitesi’nden makine mühendisi olarak mezun oldum.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea7473f018fbb8f8810ce2

TÜRKİYE’DEKİ MAAŞ AZ GELDİ

· Üniversiteyi okurken de çalıştım ve sonra orada kaldım. Bir süre sonra Türkiye’ye dönmek istedim. Geldim, birkaç firmaya müracaat ettim. Maaşı söylediler; kiraları araştırdım, baktım ki hesap tutmuyor. Geri Almanya’ya döndüm. Sonra da Avusturya’ya geçtim. Salsburg’a yerleştim. 1985’te de kendi firmamı kurdum. Üniversite döneminde çalıştığım ‘arıtma tesisi üreten’ firmada kimyaya merak sarmıştım ve su bazlı bazı Araştırma Geliştirme projelerim vardı. Bir taraftan da bu konuda çalışmaya başladım.

SU İÇİN YENİ KATALİZÖR

· Suyun aktivitesini artırmak için molekül yapısını küçültme ve bazı katalizörlerle ilaç ve benzeri ürünlerin etkisini artırma imkanı var. Biz de keşfettiğimiz bir katkı maddesinin gücüyle suyun aktivitesini yükseltmeyi başardık. Patentini de aldık. Çeşitli ürünler için çalıştık. İlk olarak krizantem (kasımpatı) çiçeğinin özüyle bir formül yaptık ve yeni bir haşere ilacı yaptık. Almanya’da satmaya başladık. İnsan için daha sağlıklı, püskürtme ve yayılım için LPG gaz kullanılmadığından çok daha düşük maliyetli oldu. Almanya’da eczanelere yayıldık. Hem evler için kullanıma hazır hem de Alman devlet daireleri için konsantre ürün olarak yayıldık.

Haberin Devamı

İzmir’de üretip Avrupa’ya satıyoruz ikincisi fabrika için arsamızı aldık

CHRYSAMED Yönetim kurulu Başkanı Yusuf Aktaş, krizantem-kasımpatı özünü suya yayarak ürettiği su bazlı yeni haşere ilacı için 2008’de İzmir’de 15 milyon Euro’luk bir yatırımla fabrika kurduklarını söylüyor ve şöyle konuşuyor: “2008’e kadar Avrupa pazarında ürünümüz çok güçlendi. Avrupa’daki şirketimin yıllık cirosu diğer işlerle birlikte 28 milyon Euro’ya kadar yükseldi. İzmir’den Avrupa’ya ihracata başladık. Torbalı’da 14 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz ve 65 kişilik istihdamımız var. Şimdi ikinci fabrikayı da kuracağız. Arsamızı aldık. 10 milyon Euro’luk yeni bir yatırım yapacağız. Zirai ilaçlar da üreteceğiz. Bu tür ürünler için her ülkede ayrı lisanslar alınmak zorunda. Türkiye için de lisanslarımızı tamamladık ve iç piyasaya da ürün veriyoruz. Şu anda Almanya’da eczanelerde ve Aldi’lerde dünya genelinde de 12 bin noktada ürünümüz satılıyor.”

Haberin Devamı

Diğer Ekobi haberleri

Kayseri’ye ‘Radisson Blu Hotel’ açılacak

REZIDOR Oteller Grubu, Kayseri’de 240 odalı Radisson Blu Hotel açacak.  Doruk Ticaret ve İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Forum Kayseri yanında yer alacak otelin, 80 milyon TL’lik bir yatırımla hayata geçeceğini söyledi. İstanbul’daki imza törenine Carlson Rezidor Oteller Grubu İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Romain Avril de katıldı. Rezidor Başkanı ve üst yöneticisi Kurt Ritter ise, “Bu imza, Türkiye’deki portföyümüzü, kullanılır halde ve yapım halinde olmak üzere, 2200 odaya çıkartıyor ve grubumuzun Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor” dedi. Süleyman Çetinsaya da, “1975’ten beri süren turistik yatırım tecrübemize dayanarak, ana yurdumuz Kayseri’de büyük bir otel yatırımı yapıyoruz” diye konuştu. .

Haberin Devamı

Çanakkale’den 100 firma Çin’deki gıda fuarına gidiyor

ÇANAKKALE Valisi Güngör Azim Tuna, Çin’in, Türkiye için bir pazar, bir kapı ve yatırımcı bir ülke olduğunu söyledi. Vali Tuna, Çin’in Şangay kentinde 7-9 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek gıda fuarı dolayısıyla düzenlenen tanıtım toplantısında, fuara kamu ve özel sektör işbirliğinde katılacaklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bu hareketimizin Türkiye’nin diğer illerine de örnek olacağını düşünüyorum. Geçen yıl bu fuara ülkemizden katılan kurum ve firma sayısı 26. Biz ise bu yıl sadece Çanakkale olarak 100 firmayla katılmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken uzun vadeli düşünüyoruz. Çin, dünyanın en hızlı kalkınan ülkesi. Şangay kentinde 46 sanayi ve teknoloji geliştirme bölgesi bulunuyor. Bu fuarda özellikle tarım ve gıda, turizm ile lojistik ve denizcilik sektörlerinde görüşmeler planlanıyor.”

Haberin Devamı

Bosna-Hersek’e ‘enerji’ heyeti

ESKİ Bosna Hersek Elektrik İşleri İdaresi Genel Müdürü ve enerji uzmanı Edhem Biçakçiç, ülkeye bir ayda Türkiye’den 3 yatırımcı heyetinin geldiğini, enerji sektörü yatırım imkanlarını incelediklerini söyledi. Biçakçiç, “Türk iş adamları Bosna ve Krivaya nehirleri, Yayce yakındaki Rica ve Donyi Vakuf kentinden geçen Vrbas Nehri üzerinde incelemeler yaptı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!