Kartepe’yi 40 milyon dolara Green Park bitirecek

Güncelleme Tarihi:

Kartepe’yi 40 milyon dolara Green Park bitirecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2004 01:56

İstanbul-Ankara arasında yeni bir kış turizm merkezi doğuyor. Kocaeli Valiliği’nin 1976’dan beri (28 yıldır) gündeminde olan ancak bir türlü tamamlanamayan Kartepe Kış Turizm Merkezi Projesi için nihayet bir girişimci ortak bulundu.

Green Park Otelleri’nin sahibi Adil Üstündağ ile Kocaeli Valiliği arasında ortaklık anlaşması imzalandı ve Kartepe Turizm A.Ş’nin yüzde 80’i Green Park’a geçti. 40 milyon dolarlık proje 2 yılda tamamlanacak. Adil Üstündağ, projenin hayata geçmesi için 50 civarında yatırımcıyla görüşüldüğünü ve 19 defa ihale yapıldığını belirterek, ‘Ancak kimse ilgilenmemiş. Böyle bir proje benim hayalimdi. İhaleye girdik ve aldık. Yüzde 80’i bizim olacak. Şu andaki genel yapısıyla 70 milyon dolarlık bir proje ancak devlet ‘35-40 milyon dolar gider’ diyor. 2 yılda tamamlayacağız. Doğrudan ve dolaylı 3000 kişiye istihdam sağlanacak’ dedi.

Kocaeli Valisi Erdal Ata da halen STFA’nın yüzde 10, Valiliğin yüzde 5 ve diğer ortakların yüzde 5 hissesi bulunan Kartepe Turizm A.Ş.’de STFA’nın payının devir alınacağını ve şirketin yüzde 80’inin Green Park’ın olacağını söyledi. Kartepe Kış Turizmi Projesi, 1974’te TV vericisinin Kartepe’de (o zamanki adı ile Keltepe’de) kurulması ile gündeme geldi. 1976’da da Keltepe Turistik Tesisleri A.Ş. kuruldu. Proje için 37 hektarlık ormanlık alan, Orman Bakanlığı’nca İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından kurulan şirkete 49 yıllığına tahsis edildi. Turizm Bakanlığı’nca turizm yatırım belgesi ve turizm teşvik belgesi verildi. STFA, 1984’te inşaata başladı.

Ancak, inşaat çalışmaları 1 yıl sonra durduruldu. 1987’de Kocaeli Özel İdaresi, İzmit Belediyesi, Maşukiye Belediyesi, İzmit Ticaret ve Sanayi Odası ve STFA aralarında anlaşarak Keltepe olarak anılan proje için Kartepe Turizm A.Ş.’yi kurdular.

STFA mali sorunları nedeniyle çalışmalara ara verdi. STFA, yaklaşık 14 milyon dolar tutarında yatırımı karşılığı yüzde 10 hisse alarak projeden çekildi. İzmit Büyükşehir Belediyesi şirketin yüzde 85 hisselerini aldı. Ardından da projeye finansman kaynağı yaratılması için şirkette İl Özel İdaresi hissesi bedelsiz olarak yüzde 85.1‘e çıkarıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!