Kart borcunu son güne bırakmıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kart borcunu son güne bırakmıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 15:38

MasterCard'ın kredi kartı araştırmasına göre kredi kartıyla en çok harcama, hafta sonu ve bayramlarda yapılıyor. Her 4 kart sahibinden 3'ü, borcunun tamamını son ödeme gününden önce ödüyor. Kart limitlerinin yarısından azı kullanılırken cüzdanlarda ortalama 2 kredi kartı bulunuyor.

MasterCard'ın 6 ayda bir yaptığı ve 11 il merkezinde bin kişilik grup üzerinde uyguladığı Masterindex'in Aralık 2005 verilerine göre, harcamaların yüzde 24,2'si hafta sonları yapılırken, hafta içi harcamaların oranı yüzde 22,2 oldu.
Her 4 kredi kartı sahibinden 3'ünün, borcunun tamamını son ödeme gününden önce ödemeyi tercih ettiğinin ortaya çıktığı araştırma sonuçlarına göre, kart limitlerinin yarısından azı kullanılıyor.

Araştırmada, cüzdanlarda bulundurulan ortalama kredi kartı sayısının 2, banka kartı sayısının ise ortalama 1,5 olduğu belirtildi. Önemli günler arasında ise en fazla harcamanın yüzde 15,6 ile bayramlarda yapıldığı, bu rakamı yüzde 11,6 ile tatil harcamaları, yüzde 11,4 ile yılbaşı harcamaları ve yüzde 11.1 ile anneler günü gibi özel gün harcamalarının takip ettiği bildirildi.

KART LİMİTLERİ

Araştırmada, kredi kartı kullanıcılarına, kart limitlerinin ne kadarını kullandıkları sorulduğunda, yüzde 53'ünün limitinin yarısından azını, yüzde 37'sinin ise limitinin yarısından çoğunu harcadığı ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 7'si kart limitinin tamamını harcadığını söylerken, kart limitini aşanların sayısının yüzde 4 ile azınlıkta kaldığı vurgulandı.
Sahip olunan kredi kartı sayısının yaşla birlikte arttığı, ancak 44 yaşından sonra düştüğü bildirildi.
Araştırmaya göre, banka kartı sahipliğinde önceki döneme göre bir artış yaşandı. Haziran 2005'te ortalama sahip olunan banka kartı sayısı 1,47 iken, bu oran Aralık 2005'te yüzde 1,52'ye çıktı.

INTERNETTE ALIŞVERİŞE ALIŞAMADIK

Katılımcılara son 12 ay içinde kaç defa internet üzerinden harcama ya da alışveriş yaptıkları sorulduğunda yüzde 91'i internetten hiç harcama veya alışveriş yapmadığını, yüzde 3'ü ise ayda bir kez yaptığını belirtti. İnternette alışveriş yapma oranının 20-24 yaş arası tüketicilerde yüzde 7, A sosyo-ekonomik grubunda ise yüzde 8 olduğu belirtildi.

Görüşülen kişilere, internet ortamında kredi kartlarını ne tür hizmetler ya da ürünler için kullandıkları sorulduğunda, yüzde 21'i kitap ve DVD alımı, yine yüzde 21'i elektronik eşya alımı için kullandıklarını belirtirken, bu rakamı yüzde 17 ile bilet alımları ve yüzde 14 ile sanal market alışverişleri takip etti.

Araştırmada, tüketicilere şu anda nakit olarak yaptıkları hangi harcamalarda kredi kartını kullanmak istedikleri sorulduğunda, yüzde 47 ile su ve elektrik faturaları birinci sırada yer aldı. Bu tercihi yüzde 17 ile okul veya dershane taksidi, yüzde 16 ile yakacak, yüzde 15 ile vergi ve yüzde 13 ile semt pazarı takip etti.  Araştırmada, kredi kartı kullanıcıları için kartın sunduğu en önemli avantajın yüzde 73 ile mağazalarda extra indirim olduğu ortaya çıkarken, bu cevabı yüzde 58 ile anında verilen hediyelerin takip ettiği, en az tercih edilen avantajın ise yüzde 26 ile uçuş mili ya da uçak bileti için para puan kazanmak olduğu bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!