Karşılıksız çek sayısındaki artış endişelendiriyor

Güncelleme Tarihi:

Karşılıksız çek sayısındaki artış endişelendiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 11:14

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, karşılıksız çek sayısının, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,5 arttığını belirterek, bu durumun sanayicileri ve iş dünyasını “endişelendirdiğini” söyledi.

Haberin Devamı

Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, çekte itibar kaybının önlenmesi, çeki karşılıksız çıkan kişinin bankacılık sisteminden tamamen men edilmesi gerektiğini öne sürdü.

Merkez Bankası'nın bankalara duyurduğu karşılıksız çek sayısının Haziran ayında 61 bin 644 adede çıktığını, bu yılın 6 aylık döneminde birikimli karşılıksız çek sayısının da geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 51,6 artışla 267 bin 684'ten 405 bin 840 adete yükseldiğini dile getiren Yorgancılar, şunları kaydetti:

“Çek sisteminin dürüst iş yapan kişileri daha fazla cezalandırır hale gelmesinden endişe duyuyoruz. Türkiye'de piyasalar açısından çok önemli bir ödeme unsuru olan çekte hapis cezasının kalkmasıyla birlikte, karşılıksız çek sayısındaki artışta patlama yaşandı. Çek, alışkanlıklar ve yüklenilen işlevler nedeniyle ticari hayatın halihazırda en önemli ödeme aracıdır. 2012 yılının ilk yarısında 2011 yılının aynı dönemine göre karşılıksız çek sayısı yüzde 29,5 artmıştır. Bu yılın ilk 6 ayında çeklerin sadece yüzde 47'si ödenebilmiştir. 2011'in aynı döneminde çeklerin ödeme oranı yüzde 76,8'di. Girişimciler neredeyse aldıkları her iki çekten birinin ödenmemesi riskiyle karşı karşıyadır. Çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Bu konuda acilen etkin önlemler alınması gerektiğine inanıyoruz.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin küresel olumsuzluklardan pozitif olarak ayrıştığı böylesi kritik bir dönemde çek sistemindeki sorunların Türkiye'nin adeta derede boğulmasına neden olmasına izin verilmemelidir. Çeklerde mali risk sigortasına geçilmesi, bankaların sorumluluklarının artırılması ve çeklerini ödememeyi alışkanlık haline getirmiş olanların tamamen bankacılık sistemi dışına çıkarılması gibi önlemlerin değerlendirilmesi gerekiyor. Karşılıksız çek sayısının Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,5 artması iş dünyasını endişelendiriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!