Karekod soruları

Güncelleme Tarihi:

Karekod soruları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:46

GIDA Bakanlığı, karekod işini Hakan Bilal Kutlualp’in sahibi olduğu tek bir firmaya verince, sektör temsilcileri Danıştay’a başvurdu. Danıştay da Bakanlığa “İhale yapıldı mı, sektörden görüş alındı mı” sorularını yöneltti.

Haberin Devamı

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda ürünlerine getireceği karekod uygulaması için Danıştay’da dava açıldı. 7 ürün grubunda 272 firma uygulama kapsamına alınacak. Zorunlu olarak uygulamaya geçecek firmalardan ise tepki var. Eleştirilerin odağında karekod işinin Hakan Bilal Kutlualp’in sahibi olduğu tek bir firmaya verilmesi yer alıyor. Kutlualp’in bu sistemle yılda 1 milyar dolarlık satış gerçekleştireceği iddia ediliyor. Ancak Tarım Bakanı Mehdi Eker, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Tek firmaya verildi ama patenti olan firma sadece o firmaydı. Özel seçilmiş bir durum yok. Şu anda bu uygulamanın yetişmeyeceğine yönelik bir durum var. Bu yüzden ağustos ayına ertelendi. Ağustosa kadar yeni bir düzenleme de yapılabilir. Ayrıca patent alan ya da alacak her firmaya kapımız açık. Kaç kişi varsa girebilir. TAPDK’nın mevcut içkilere uyguladığı sistem taklit edilebiliyor. Yapılan baskınlarda sahte bandroller görüldü. Böyle bir uygulamaya ihtiyaç var. Üstelik bu uygulama için devletin kasasından çıkacak bir ödeme de yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

DANIŞTAY’DAN SORULAR

İptal başvurusunu alan Danıştay’ın Tarım Bakanlığı’na konuyla ilgili bir dizi soru yönelttiği öğrenildi. Bunların başında ise “İhale yapıldı mı, sektörden görüş alındı mı” soruları geldi. Bakanlığın “Devlet İhale Kanunun 51. Maddesine göre pazarlık usulü ile ihale yapıldı” cevabı verdiği öğrenildi. Bakanlığın cevabında yer alan Devlet İhale Kanunun 51. Maddesi’ne göre ihale yapılabilmesi için konunun çok acil olması, önceden düşünülmesi mümkün olmayan ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması veya açık ihale ile temin edilmesi mümkün olmayan işlerden olması gerekiyor. Bakanlık yetkilileri “Açık ihale mümkün değildi. Ürün Doğrulama ve Gıda Takip Sistemi (UDTS) ile ilgili talebe cevap verebilecek uygulama ve firmaları Tarım Reformu Genel Müdürlüğü araştırdı. Sözkonusu birim Tarım Bilgi Sistemi’ni oluşturuyor. Bu yüzden uygulamanın bu sisteme entegre olması gerekiyor. Sonuçta uygun patent sahibi tek firma vardı. Pazarlığa davet etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çikita muzların ithalatını yapıyor

BAKANLIĞIN sahte ve kaçak ürünlerin piyasada satılmasını önleyeceğini iddia ettiği ‘Ürün Doğrulama Takip Sistemi (UDTS)’ etiketini yapan tek bir firma var. Tek ortaklı bir limited şirket olarak kurulan ve Kutlualp tarafından 19.12.2012 tarihinde tüm hisseleri devralınan firmanın adı ‘Veriso Data Sistemleri’. Aynı zamanda Vemey Gıda’nın patronu olan Hakan Bilal Kutlualp, ‘Çikita’ (CHİQUİTA) muzlarının da ithalatçısı. Geçtiğimiz yıllarda Fenerbahçe Spor Kulübü’nde de yöneticilik yapan Kutlualp, Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu ile yaşadığı sorunlar yüzünden ayrılmak zorunda kalmıştı.

Sistem nasıl işleyecek?

Uygulama zeytinyağı, bal, bebek maması, enerji içeceği, bitkisel yağ, çay, alkollü içecekler ve gıda takviyeli ürünleri kapsıyor.
Ürünlerin her birine 16 haneli rakam içeren etiket yapıştırılacak. Numaralar etiket kazınıp görülebilecek.
Tüketiciler bu rakamı kullanark web, kısa mesaj ya da çağrı merkezi yoluyla bilgi alacak.
Böylece ürünü kimin ürettiği, son kullanım tarihi vs. öğrenilecek. Ürünle ilgili toplatma gibi bir karar varsa da görülecek.
Etiket maliyeti alkollü içkiler ve enerji içeceklerinde 3,9 kuruş olacak.
Siyah çay, bal, bebek gıdalar, bitkisel sıvı yağlar ve takviye edici gıdalarda 5 TL’ye kadar olan ürünlerde ücretsiz.

Haberin Devamı

Başkası patent alabilir mi?

TARIM Bakanlığı yetkilileri, başka bir şirketin patent alması durumunda sisteme dahil olabileceğini söyledi. Ancak Türk Patent Enstitüsü yetkilileri, “Aynı sistem ile ilgili bir başka şirket patent alamaz. Mutlaka mevcut sistemden farkı olması lazım” dedi. Böyle bir fark olursa sisteme nasıl entegre olacağı konusu ve mevcut firmanın yeni başvuruya itiraz edip etmeyeceği bilinmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!