Karanlıkta üretim dönemi

Güncelleme Tarihi:

Karanlıkta üretim dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2018 08:30

ENDÜSTRİ 4.0 ve dijital sanayi devrimi dünyayı değiştirirken, Türkiye’deki şirketler de bu yeniliğe yabancı kalmıyor.

Haberin Devamı

Manisa’da televizyondan akıllı telefona kadar pek çok tüketici elektroniği üreten Vestel, fabrikasında yapay zekâ, robotlar ve nesnelerin interneti gibi teknolojileri kullanıyor. Hatta bazı üretim bölümlerinde ışık bile kullanılmadan karanlık odalarda robotlar çalıştırılıyor. Endüstri 4.0’a, verimliliği arttırmak için yatırım yaptıklarını ve yapmaya da devam ettiklerini belirten Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Özellikle son 5 yıldan beri bu konuya odaklanmış durumdayız.

Karanlıkta üretim dönemi

Endüstri 4.0’ın neresindesiniz derseniz hâlâ bu işin yüzde 50’lerinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Yüzde 50’nin bile ne kadar önemli olduğunu buradan görebilirsiniz. Ancak endüstri 4.0’a yapılan yatırımlar hiç bitmiyor. Bir şirket kültürü haline dönüşmesi gerekiyor. Biz Vestel City’de bunu yaptık ve birçok örneği hayata geçirdik” dedi. Endüstri 4.0’ın tek başına bir robotlu üretim veya bir otomasyon projesi olmadığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: “Endüstri 4.0, siparişin verildiği andan müşteriye gittiği ve müşterideki ürünün takibini bile içeren tam bir 360 derece konsept. Bu konseptin içinde birçok farklı alan var. Faydaları inanılmaz. Her türlü sipariş karşılama, sipariş kalitesi, siparişin teyidi, siparişlerin üretilmesi ve zamanında teslim edilmesi ve kalite. Özellikle kalite, endüstri 4.0’ın en büyük artı özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Endüstri 4.0’ın yerini fabrikalarımızda arttırdığımızda şunu görüyoruz; tamir oranları inanılmaz düşüyor. Dünyadaki standartların altında yer alıyoruz. Müşteriye kaliteli ürün gittikçe, memnuniyet ve dolayısıyla siparişlerimiz çoğalıyor.”

Haberin Devamı

5 FARKLI ÖRNEK

1- Üretim aşamalarına yakın takip: Vestel City’nin girişinde bizi dev ekranlar karşıladı. Bu ekranlar fabrikadaki üretim hatlarındaki sensörlerden gelen verileri gösteriyor. Üretim aşamasındaki tüm veriler gerçek zamanlı olarak bu ekranlar üzerinden takip edilebiliyor. Üretim hatlarındaki durumdan kalite kontrole kadar pek çok veri ekranlarda yer alıyor.

Haberin Devamı

2- Parçaları sürücüsüz araçlar taşıyor: Makineler arası iletişim akıllı fabrikada birçok farklı çözümde kullanılıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri tamamlanan parçaların sürücüsüz araçlar tarafından taşınması oldu. Akıllı telefondan beyaz eşyalara kadar birçok teknolojik ürünün ana kartlarının yapıldığı bölümde, ana kartların montajı bittikten sonra tamamen otomatik bir şekilde bir kasaya yerleştiriliyor. Kasa dolduktan sonra bu bilgi kablosuz olarak sürücüsüz araçlara bildiriliyor. Araçlar montaj makinesinin yanına gelerek kartların olduğu kasaya alıyor. Daha sonra ise kasanın içindeki kartlar ait olduğu elektronik cihazın üretim tesisine gönderiliyor.

Haberin Devamı

3-İnsanlarla robotlar ortak çalışıyor: Endüstri 4.0’ın en önemli konularından biri robotların üretime dahil olması. Robotların üretime dahil olması, tek başlarına çalışacakları anlamına gelmiyor. Özel sensörlerle geliştirilen robotlar insanlarla ortaklaşa çalışabiliyor. Endüstri 4.0’ın bu özelliğini kullanan Vestel, televizyon montajından insanlarla robotların ortak çalışmasını sağlıyor. Montaj işinin kas gücü gerektiren kısmı robotlarda. İnsanlar ise yorum gücünün gerektiği noktada devreye giriyor. Örneğin; 65 inçlik bir televizyonun kasası robot tarafından tezgaha konuluyor. Üzerindeki jelatin çıkarılırken tüm kontroller insanlar tarafından yapılıyor. Çalışanın işi bittiği zaman robotlar bunu algılıyor ve paneli tezgaha getiriyor. Başka bir deyişle robotlarla insanlar el ele vermiş durumda.

Haberin Devamı

4-Testleri yapay zekâ yapıyor: Şirketlerin üretim tesislerinde üzerinde durduğu konulardan biri kalite kontrolün yapılması. Farklı ürün çeşidine sahip olan fabrikalarda tek hat üzerinde pek çok test yapılması oldukça zor. Ancak yapay zekâ artık devrede. Vestel’in akıllı telefon serisi olan Venus’ün farklı modelleri tek bir hatta ilerledikten sonra yapay zekâlı test noktasına geliyor. Yapay zekâ hangi model olduğunu anlıyor ve buna göre farklı test prosedürlerini başlatıyor. Bir sorun algıladığında ise bu sorun yine yapay zekâ tarafından çözülüyor.

5-Bu odada aydınlatma yok: Vestel City’de dikkatimizi en çok çeken örnek, karanlık üretimin gerçekleştirildiği bölüm oldu. Beyaz eşya üretiminde uygulanan bu konseptte, robotik ve otomasyon teknolojileri uygulanıyor. Bu bölümde insan çalışmadığı için tüm işlemler, sensörler ve kızılötesi kameralarla donatılan karanlık bir ortamda gerçekleştiriliyor. Bu sayede elektrik tüketiminin yanı sıra ısıtma masrafları azaltılıyor. Dolayısıyla üretimdeki verimliliği arttırıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!