Karadeniz Yat Rallisi Avrupa'ya ulaşacak

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz Yat Rallisi Avrupaya ulaşacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez düzenlenen Karadeniz Yat Rallisi'nin (KAYRA) 1998 yılı hedefi, Karadeniz'in uluslararası suları ve Tuna nehrini geçerek Avrupa'ya ulaşmak. Türkiye sahillerinin 8 bin kilometrelik bölümünün bin 800 metresinin Karadeniz'de yeraldığını söyleyen KAYRA Başkanı ve Ataköy Marine Genel Müdürü Sedat Altunay, ‘‘Artık Karadeniz korkusunu yendik. Devam eden ve 27 Ağustos'da bitecek ralliye 33 yabancı, 5 Türk yatı katılıyor. Bundan sonraki hedefimiz Karadeniz'den Tuna nehrine ulaşmak ve Avrupa içlerine kadar uzanmak’’ diye konuştu.

1998 Karadeniz Rallisi için şimdiden talep gelmeye başladığını söyleyen Altunay, 1998 hedefi için şu bilgiyi verdi:

‘‘Karadeniz'in tüm limanlarını bu ralli kapsamına alacağız. Karadeniz barış, dostluk denizi olacak. Bundan sonraki hedefimizi Tuna Nehri'ne çevireceğiz ve Avrupa içlerine kadar uzanacağız. Bu nehrin geçtiği 8 ülkenin yatlarını Karadeniz'e çekmemiz gerekiyor. Tekneler başlangıçtan itibaren Tuna Nehri'nde 2 bin 800 km yol katederek Karadeniz'e açılıyor. Almanya, Avusturya, Çekoslovakya, Macaristan, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Rusya gibi sıcak denizlere turizm yolu ile açılmak isteyen bu ülkelerin yatçıları büyük bir potansyel. Tuna Nehri üzerinde Regensburg, Lins, Viyana, Bratıslava, Sudapeşte ve Belgrad gibi şehirler bir medeniyet simgesi olarak yeralıyor. Tuna Nehri'nin derinliği 2 metre ile 20 metre arasında değişiyor. Bu da aile boyu yatların rahatlıkla Tuna'da yılın her mevsiminde hareket etmesini sağlıyor.’’

Altunay, Tuna'ya açılmak isteyen yatçıların 1948 yılında kurulan Badapeşte'deki Tuna Komisyonu'na başvurarak ayrıntılı bilgi alabileceklerini söyledi.

MAVİ TUR'A YENİ YOL

Karadeniz Rallisi ile Mavi Yolculuğun Ege, Akdeniz rotasınını yanında yeni bir rota kazandığını belirten Altunay, Mavi Tur'un artık güzergah değiştererek Karadeniz'e kayacağını belirtti. Altunay, ‘‘Amatör yatçılar genelde kitle turizminden uzak bölgeleri seçerken, bu bölgeler zamanla ilgi odağı haline geliyor. Bununla yat turizmi ile tanışan bölgeler gelişmeye başlıyor. Böylece Mavi Tur organizasyonlarının sayısı giderek artıyor. Ege, Akdeniz kıyıları bu şekilde gelişti. Karadeniz kıyıları da, Mavi Tur'un yeni güzergahı olarak bu şekilde gelişecek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!