Karadeniz kalkanı Akdeniz'de üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Karadeniz kalkanı Akdenizde üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 10:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, Karadeniz'in kalkan balığının, Akdeniz'de araştırma yapılan Beymelek Lagününe uyum sağladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Yılmaz Emre, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Japonya arasında yapılan işbirliği çerçevesinde balık çeşitlerini geliştirmek ve su ürünleri endüstrisini desteklemek amacıyla “Karadeniz Kalkanı” olarak bilinen kalkan balığının Akdeniz'de de üretilip yetiştirilmesini sağlamak amacıyla başlatılan projenin 2010 yılı sonunda sona ereceğini söyledi.

“Karadeniz'de Balık Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” ve “Karadeniz Kalkanı İçin Sürdürülebilir Yavru Üretimini Geliştirme Tekniği” olarak adlandırılan iki projenin 10 yıldır Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte yürütüldüğünü ifade eden Emre, şu bilgileri verdi:

“Kalkan balığı kültürü için teknik işbirliği çalışmaları çerçevesinde 10 yıl önce JICA işbirliği ile proje başlatılmıştı. Proje 2010 yılı sonu itibariyle sona erecek. Amacımız Türkiye'de su ürünleri endüstrisini çeşitlendirmek ve karasal alanlarda kalkan yetiştiriciliğinin geliştirilmesini sağlamaktır. Kalkan balığını Karadeniz'den aldık, Akdeniz'de yetiştiriyoruz. Kalkan balığı yavru üretimi Trabzon'da başladı. Fakat orada büyütme koşulları uygun değil. Karadeniz kıyıları çiftlik oluşturma açısından da uygun değil. Yavru balık üretiminden sonra büyüklerin de önemli olduğunu düşündük ve JICA ile 3.5 yıllık protokol imzalandı.”

Haberin Devamı

Beymelek'te Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Merkezi'nde kalkan balığın hastalığı, yem, su ihtiyacı, pazar durumunun incelediklerini ifade eden Emre, Antalya, İzmir ve Adana'da bu konuda araştırma ve incemeler yaptıklarını kaydetti. Emre, şöyle konuştu:

“Kalkan balığı konusunda test yapıyoruz. Karadeniz'deki kalkan balığı Akdeniz'de araştırma yaptığımız alanlara uyum sağladı. Milas'ta, Çanakkale'de de yaygınlaşması için çalışmalar yapıyoruz. Ürettiğimiz kalkanlar 2 kilograma kadar ulaştı. Tüketicilerin balıkların ağırlıklarını benimseyip benimsemediğini öğrenmeye çalışıyoruz. Balık 750 gram ile 1 kilogram arasında mı, yoksa 1 kilo 250 gram ile 2 kilogram arasında mı olsun araştırıyoruz. Tüketicinin benimsediği, tercih ettiği ağırlıkta kalkan balığı üreteceğiz. Şu anda piyasaya, 750 gram ile 2 kilogram arasında değişik ağırlıkta kalkan balığı veriyoruz.”

“KALKAN PAHALI BİR BALIK”

Üretimin deneme aşamasında olduğu için şu anda ihracat yapılmadığını ifade eden Emre, “Deneme aşamasındayız ancak, ihracatın gerçekleşmemesi için bir neden yok. Çünkü Avrupa'ya ihraç edilen en önemli ürünümüz balıktır. Levrek, çipura ve alabalık ihraç ediliyor. Bu balıklara kalkanı da eklersek iyi olacak. Kalkan, pahalı bir balık. Akdeniz'de üretip yetiştirdiğimiz kalkan balığı ekonomiye ve su ürünleri sektörüne önemli katkı yapacak” dedi.

Haberin Devamı

Projenin 2010 yılında biteceğini anımsatan Emre, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Merkezi olarak projeye devam edeceklerini kaydetti. Emre, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün balıkların araştırmasını yapıyoruz. Alabalıkta çok çalıştık. Artık alabalık yapmıyoruz. Üç partide 7'şer bin adet yavru getirdik. Farklı boyutlarda üretimi denemek için havuzlar yaptık. Balığın sağlık durumu, yem durumunu araştırıyoruz. Şu anda kalkan balığına büyük talep var. Büyük süpermarketler ve büyük restoranlar kalkan istiyor. Bazı büyük marketlere balık verdik. 30-40 ton satış yaptık.”

BEYMELEK LAGÜNÜ KORUNUYOR

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü olarak dünyanın sayılı lagünü arasında olan Beymelek Lagünü ile ilgili koruma projesini tamamladıklarına dikkati çeken Emre, aşırı avlanmayı önlemek için yoğun güvenlik önlemleri aldıklarını bildirdi. Lagün bölgesinde halen dinamitle balık avlamaya çalışanların olduğunu anlatan Emre, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Lagünü koruma projesini tamamlayarak, bu bölgede yoğun önlemler alıyoruz. Ancak yine de sıkıntı yaşıyoruz. Aşırı avcılığı önlemeye çalışıyoruz. Ancak halen dinamitle balık avlayanlar var. Sanki el bombası gibi lagüne, yavru balıklara atıyorlar. Zaman zaman dalyanı, lagünü muayene ediyoruz. Türkiye'nin  korunan en önemli dalyanlardan birisi. 4 ton verim veren dalyanda üretim 12 tona çıktı. Yakaladığımız büyük balıkları üresin diye tekrar denize atıyoruz. Dalyanda 18 tür balık var. Çipura, levrek, 6 tür kefal, sargoz, mırmır, mavi yengeç var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!