Karacan meydan okudu: Işın Çelebi gelip geçici

Güncelleme Tarihi:

Karacan meydan okudu: Işın Çelebi gelip geçici
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

SPK Başkanı Ali İhsan Karacan, kendisine cephe açan Devlet Bakanı Işın Çelebi'yi ‘‘Bölgecilik şovu yapmakla'' suçladı. Karacan, ‘‘Sayın Çelebi gelip geçiciliği temsil ediyor'' dedi.

Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin ‘‘SPK'yla kavga, dövüş İzmir Vadeli İşlemler Borsası'nı (İZVİP) açacağız'' sözleri, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali İhsan Karacan'ı çileden çıkardı. Karacan, ‘‘SPK devleti ve devamlılığı, Sayın Işın Çelebi ise hükümeti ve gelip geçiciliği temsil ediyor. Kendisi ucuz bölgecilik şovu yapıyor'' dedi. Karacan, Çelebi'nin eksik bilgilenmeyle birçok kavramı birbirine karıştırdığını da savundu.

İKİSİ BAŞKA

SPK Başkanı Karacan, İzmir'de bir menkul kıymetler borsası açılması yolunda kendilerinin 1997 yılının ilk aylarında hazırlık yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

‘‘İzmir Menkul Kıymetler Borsası'yla ilgili düzenlemeyi biz Şubat 1997'de dönemin bakanı Ayfer Yılmaz'a göndermiştik. Eğer o düzenleme çıksaydı, İzmir'e borsanın kuruluşu gerçekleşirdi. Sanıyorum Sayın Ayfer Yılmaz, bu düzenlemeleri görev devir teslimi sırasında şimdiki Sayın Bakan'a iletmiştir. Bu düzenleme çıkarsa, İzmir menkul kıymetler borsasına kavuşur. İZVİP'e gelince, o artık bizi ilgilendirmiyor. Çünkü, onun tüm düzenlemeleri ‘emtia borsası'na göre yapıldı. Yani, orası mal borsası. Dolayısıyla bizi ilgilendirmiyor. Sayın Çelebi bu iki işi birbirine karıştırıyor. İZVİP'e bankaları sokabilmek için, bizden yasa dışı yazı almak istiyor. Bu mümkün değil.''

GÜNAH KEÇİSİ OLMAYIZ

Çelebi'nin ‘‘bölgecilik yapan politikacı gözüyle'' olaylara baktığını öne süren Karacan, şöyle konuştu:

‘‘Geçmişte biz İzmir'e gerçek anlamda vadeli işlemler borsası kurulması konusunda üzerimize düşeni yapmak istedik. Oradaki yerel yöneticiler bize karşı çıktılar. Sonuçta tüm düzenlemeleri emtia borsasına dönük hazırlattılar. Şimdi kalkmış, mevcut düzenlemeler içinde vadeli işlem borsasına dönüştürmek istiyorlar. Yani, birileri bu işi beceremedi, kendi beceriksizliklerini örtmek için bizi günah keçisi yapmaya kalkıyorlar. Biz günah keçisi olmayız. Chikago Borsası bunlarla işbirliğine girmeyi reddetti. Bir otomasyon ihalesini bile üçüncü kez açıyorlar. Bugünkü haliyle o borsa açılsa da, fiziki mal alım satımı dışında bir işlem yapamaz. Eğer vadeli işlem yapmaya kalkarlarsa, Sermaye Piyasası Kanunu'nu çiğnemiş olurlar. Biz de gereğini yaparız.''

Karacan, siyasilerin özellikle bölgesel kaygılarla sermaye piyasasına müdahele etmelerinin sistemin işleyişini de bozduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!