Kara paradan sınavsız geçtik

Güncelleme Tarihi:

Kara paradan sınavsız geçtik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1997 00:00

Mali Eylem Görev Grubu'nun Paris'te yapılan son toplantısında Türkiye'nin kara parayla mücadelesini yeterli bulan OECD, 10 Kasım'da Türkiye'de yapacağı denetime artık gerek kalmadığını açıkladı.
Haberin Devamı

Türkiye'nin kara parayla mücadele konusunda aldığı tedbirler, olumlu sonuçlarını vermeye başladı. OECD'nin Kasım ayında Türkiye'de gerçekleştireceği ‘‘kara para’’ denetiminden vazgeçildi.

OECD'nin kara parayla mücadele konusunda oluşturduğu Mali Eylem Görev Grubu'nun geçen hafta Paris'te yapılan sonbahar toplantılarının ardından, kara para konusunda Türkiye'ye yönelik politikalarda bir değişim ortaya çıktı.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı Nejat Coşkun başkanlığındaki Türk heyeti, toplantıda üye ülkelere Türkiye'nin kara parayla mücadele konusunda yaptıkları ve yapacaklarını içeren 25 sayfalık bir program sundu.

Türkiye, OECD'ye, geleceğe dönük bir takvimle birlikte teşkilatlanma ve hukuki düzenlemelerin tamamlanmasının ardından 1998'de kara para aklamayla çok daha etkin bir mücadelenin başlayacağı sözünü de verdi.

Daha sonra yapılan değerlendirme toplantılarında Türkiye'nin kara para aklamayla mücadele konusunda aldığı kararların ve takındığı tavrın olumlu karşılandığı bildirildi. OECD Mali Eylem Görev Grubu, bunun somut adımı olarak da, kara parayla mücadelemizi yerinde denetlemek amacıyla 10 Kasım'da Ankara'ya bir heyet gönderme kararını iptal etti. OECD yetkilileri, Türkiye'nin bu konuda yaptıkları çalışmaları bugün için yeterli bulduklarını belirtere, ‘‘Türkiye, 1998 yılı içinde ülke taraması çerçevesinde incelemeye alınacak. Mevcut gelişmelerin ardından artık Kasım'da ara bir denetime gerek duymuyoruz’’ açıklamasında bulundu.

GÜVEN DUYDULAR

Bu arada Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı Nejat Coşkun, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Paris'te hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadığını, toplantılarda herşeyin bütün açıklığı ile ortaya konulduğunu söyledi. Coşkun, şöyle konuştu:

‘‘Bizzat Başkan, Türkiye'de yapılanların memnuniyet verici olduğunu söyledi. Biz, Kasım'da bir heyetin ülkemizde inceleme yapmasına hazırdık. Onlar artık buna gerek kalmadığını bildirdi. OECD'de gerek Türkiye'nin 21. madde kapsamından çıkarılması, gerekse Kasım'daki inceleme gezisinin iptali, kara parayla mücadelemize duyulan güvenin bir sonucudur. Türkiye, bu alanda iyi bir sınav vermiştir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!