Kara Afrika’da serbest ticaret yok, haksız rekabet yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kara Afrika’da serbest ticaret yok, haksız rekabet yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2009 00:00

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC) ile serbest ticaret anlaşmasını (STA) bir an önce imzalamak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Çağlayan, anlaşmanın imzalanmaması yüzünden, haksız rekabete neden olması nedeniyle, hem GAC tüketicilerinin hem de Türk ihracatçılarının zarar gördüğünü savundu. Konuşmasında sık sık GAC halkının yerli dili “Zulu” ile cümleler, ifadeler kullanan Çağlayan, “Güney Afrika’ya ihracatımız, 1.2 milyar dolar. Altın ve madencilik ürünlerini çıkarırsanız, geriye 200-300 milyon dolar kalıyor. Bu aslında, bizimle birlikte buraya gelen birçok Türk firmasının yıllık ihracatı kadar. Küresel krizden çıkış yolu, ticareti artırmak. Sizinle birlikte, Kara Afrika’da, ülkenizde, Türkiye’de ve dünyada iş yapmak istiyoruz” dedi. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmaması nedeniyle Türk ihracatçılarının AB firmalarına göre haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını kaydeden Çağlayan “AB’nin ürünleri STA yapılan bu ülkelere yüzde 0-10 gibi düşük gümrükle veya gümrüksüz girerken, bizim ürünlerimize yüzde 40-50 vergi uygulanıyor. Ziyaretin esas amaçlarından biri, STA ile ilgili mekanizmayı sıkıştırmak.”

Haberin Devamı

Dünya Kupası’yla 400 bin kişiye iş kapısı açılıyor

GÜNEY Afrika Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Gwen Mahlangu Nkabinde, FIFA 2010 Dünya Kupası finallerinin ülkesinde yapılacağını anımsatarak, “Buna ilişkin yatırımları hızlandırdık. Bu yatırımlar 400 bin kişiye iş imkanı sağlayacak”dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!