Kaptan Şimşek

Güncelleme Tarihi:

Kaptan Şimşek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 22:29

Türkiye ekonomisinin yüzde 5’lik büyüme performansına kavuşmasını ve zor durumdaki şirketlerin finansmana rahat ulaşmasını sağlayan Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) kefalet kapasitesini artıran projesiyle öne çıkan Mehmet Şimşek, ekonominin tek patronu oldu. Şimşek, şimdi büyümenin yanı sıra mali disiplinin de korunması için koordinasyonu sağlayacak.

Haberin Devamı

BAKANLAR Kurulu revizyonunun sürprizi, ekonomi yönetimi oldu. Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni kabinede Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı olarak kalırken; Şimşek’in ekonomiden sorumlu tek başbakan yardımcısı olarak koordinasyonu elinde toplaması bekleniyor. Şimşek’le beraber ekonomi kurumlarının sorumluluğunu üstlenen Nurettin Canikli ise Savunma Bakanlığı’na kaydırıldı.

BABACAN EKOLÜ SÜRECEK
Piyasaların sıcak baktığı bir isim olan ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekolünü sürdüren Mehmet Şimşek’in, bugüne kadar sorumlu olduğu kurumların; yine kendisine bağlanması bekleniyor.

Canikli’ye bağlı olan “Sermaye Piyasası Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun Şimşek’le mi ilişkilendirileceği, yoksa yeni başbakan yardımcılarından birinin sorumluluğuna mı verileceği” ise, görev dağılım listesinin Resmi Gazete’de yayınlanması ile netleşecek. Ancak her durumda başbakan yardımcılıklarına getirilen diğer isimlerin ekonomiyle ilgili tecrübelerinin sınırlı olması nedeniyle, Şimşek’in bundan sonraki dönemde belirleyici isim olacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı


BÜYÜMEYİ DE BAŞARDI
Şimşek, Kredi Garanti Fonu başta olmak üzere ekonomiyi canlandırmak için alınan birçok kararın mimarı olarak gösteriliyor. Şimşek, ilk olarak önce
10 milyar lira olan Kredi Garanti Fonu kefaletini piyasayı hareketlendirmek ve zor durumda olan şirketlerin nefes almasını sağlamak için protokolle 20 milyar liraya çıkardı. Bu işe yarayınca limitin 250 milyar liraya çıkarılması ve çok daha fazla firmanın bu fırsattan yararlanmasını sağlamak için yasa değişikliği yapılmasına ön ayak oldu. Bu tavrıyla daime ‘mali disiplinci’ olarak bilinen Şimşek, büyüme kapasitesini arttırabilecek adımları da atabileceğini gösterdi. Nitekim, KGF’nin katkısıyla büyümenin ilk çeyrekte sürpriz yaparak yüzde 5’e ulaşması sağlandı. Ardından yeni bir projeye başlayan Şimşek’in gözü yastık altı altınlarda. Şu anda kaynak ihtiyacının karşılanabilmesi için en önemli araçlardan biri olarak görünen altın sertifikaları da Mehmet Şimşek’in projesi.

CANİKLİ’NİN AYRILMASI
Önümüzdeki dönemde ise hem büyümenin sürdürülmesi, hem de mali disiplinin korunması anlamında Türkiye ekonomisinin önemli bir sınavdan geçeceği ifade edilirken, bu ikisi arasındaki dengeyi sağlaması gerekiyor. Mehmet Şimşek’in de iki planda da başarılı olabileceğini göstermesi nedeniyle tek patron olarak ekonominin başına getirildiği ifade ediliyor. Canikli’nin ekonomi yönetiminden ayrılmasında, son dönemde mevduat faizlerine sınırlama getirilmesi tartışmalarının da etkisi olduğu iddia ediliyor. Piyasaların da çift başlı ekonomi yönetimi algısından da rahatsız olduğu ifade ediliyor.

Kaptan Şimşek



26 YIL SONRA BİR İLK
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, görevini Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu’na devretti. İstihdam seferberliğini başlatan isim olarak bilinen Müezzinoğlu’nun gidişi, yeni kabinenin sürprizlerinden biri olarak değerlendirilirken, Çalışma Bakanlığı’na getirilen Sarıeroğlu sendikacı kökeniyle dikkat çekiyor. 1979 doğumlu olan Sarıeroğlu, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunu. AK Parti Genel Merkez Kadın Kollarında MKYK Üyeliği, İstihdam Komisyonu Başkanlığı, Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı, Teşkilat İşleri Başkan Yardımcılığı, Doğu ve Güneydoğu Koordinatörlüğü ve Halkla İlişkiler Başkanlığı görevlerinde bulunan Sarıeroğlu, milletvekilliği öncesinde ise Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve Hak-İş Kadın Komitesi Başkanlığı, Genel Başkan Danışmanlığı görevlerini de yürütmüştü.

Kaptan Şimşek



BAĞIMSIZ GİRMİŞ BELEDİYEYİ ALMIŞTI
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Faruk Çelik de, açıklanan yeni kabine listesiyle birlikte, görevi kendisi gibi Şanlıurfa vekili olan Ahmet Eşref Fakıbaba’ya devretti. Yeni Tarım Bakanı Fakıbaba, genel cerrahi uzmanı. Fakıbaba tüm Türkiye’de ise, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı döneminde tanınmıştı. 2009 seçiminde Şanlıurfa’da AK Parti’nin aday göstermediği Ahmet Eşref Fakıbaba için, bazı AK Partili milletvekillerinin “Fakıbaba olmasa da, biz ceketimizi koysak yüzde 70 oy alırız” dediği basına yansımıştı. Fakıbaba ise, bağımsız olarak girdiği seçimlerde belediye başkanı olarak seçilmişti.

SINAVI GEÇTİK
KABİNEDE yerini koruyan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin devam ettiğini belirterek, “Yatırımcılar, Türkiye ekonomisine ilişkin artık bardağın dolu tarafını görüyor” dedi. Şimşek şöyle devam etti: “Yatırımcılar Türkiye'nin reform önceliklerini, KGF ve bütçe desteklerinin sona ermesi halinde büyümenin devam edip etmeyeceğini merak ediyorlar. Ayrıca bütçe açığındaki artışın devam edip etmeyeceğini soruyorlar. Yatırımcıların bütün sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin bu dönemde şoklara karşı ne kadar büyük direnç gösterdiğini ve bütün olumsuzluklara rağmen yazdığı başarı hikayesini anlattık. Ekonominin, yaşanan gelişmeler neticesinde büyük bir sınav verdiğini ve başarı ile bu sınavdan geçtiğini anlattık. Ekonomideki büyüme ivme kazandı. Bu daha da ivme kazanacak çünkü özel sektör yatırımlarında artış bekliyoruz. ”

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!