Kaplan ve Porter yol gösterecek, ihracatın yol haritası çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Kaplan ve Porter yol gösterecek, ihracatın yol haritası çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2009 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yeni bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu ve şu ana kadar hiçbir kurumun bu konuda bir hazırlık ve çalışma içinde olmadığını belirterek, yeni yol haritası için tüm dünyada ülkelere ve kurumlara danışmanlık hizmeti veren, dünyaca ünlü danışmanlar Robert Kaplan ile Michael Porter’ın da içinde bulunduğu Palladium isimli şirketle bir anlaşma yaptıklarını söyledi.

Brezilya için 2007-2013 yıllarını kapsayan ihracat modeli üzerinde çalışan, ABD Hazinesine danışmanlık yapan Palladium son alarak Dubai için çalışmalar yapıyor. "Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına denk gelen 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için Palladium’un danışmanlığı altında yeni bir yol haritası çıkaracağız" diyen Büyükekşi, yeni stratejik modeller oluşturacaklarını, her sektör için 5-10 ve 15 yıllık hedefler koyacaklarını, bu konuda 7-8 ay sürecek teknik çalışmaları da başlattıklarını kaydetti.

Büyükekşi, ayrıca bilinçlendirme çalışmaları kapsamında 150 milyon ile 1 milyar dolar arasında ihracat yapan ve en az 50 ihracatçı firmanın olduğu illerde Ortak Akıl toplantıları düzenleyeceklerini, ilk toplantının Mardin’de olacağını, diğer illerin de Malatya, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Kahraman Maraş, Ordu, Şırnak, Muğla, Karaman olduğunu kaydetti.

Güzel günler geride

Büyükekşi, "İhracatta rekordan rekora koştuğumuz her ay yeni rekorlar açıkladığımız çok güzel ve hoş günler geride kaldı. İhracatta 2010 yılının ilk veya ikinci çeyreğinden önce artış beklememek lazım. 2009’da ise bütçede belirlenen 104 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı öncelikle amaçlıyoruz ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

İç tüketim canlandırılmalı

MEHMET Büyükekşi, otomotiv sektörüyle ilgili şunları söyledi: "ÖTV indirimi olumlu etki yaptı. Ancak İlk üç ayda satılan otomobillerin yüzde 74’ü ithal yüzde 26’sı da yerli. Otomotivde ilk üç ayda yüzde 50’in üzerinde düşüş var. Üretimin yüzde 80’i de ihracata yönelikti. İhracatta önemli bir yere sahip otomotiv sektörünün ayakta kalabilmesi için şimdi geçici bir önlem olarak iç tüketimin canlandırılması gerekiyor. Bu konuda biz hurda indiriminin önemli olacağını düşünüyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!