Kapasite kullanımı geçen seneye göre arttı

Güncelleme Tarihi:

Kapasite kullanımı geçen seneye göre arttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 16:51

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı Şubat ayında Ocak ayına göre 1,6 puan azalırken, geçen yılın aynı ayına göre 5,2 puan artış gösterdi.

Haberin Devamı

Kapasite kullanım oranı yüzde 73 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranlarında geçen yılın aynı ayına göre tüm mal gruplarında artış, gıda ve içeceklerde düşüş gözlendi.

Merkez Bankası, şubat ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 903 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen “İktisadi Yönelim Anketi” sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mal grupları itibariyle kapasite kullanım oranlarında 2010'un aynı ayına göre, ara mallarında, yatırım mallarında, dayanıklı tüketim mallarında, tüketim mallarında ve dayanıksız tüketim mallarında artış gözlenirken, gıda ve içeceklerde düşüş gözlendi.

Şubat ayında kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre “dayanıklı tüketim mallarında” 5,1 puan artışla yüzde 72,6, “dayanıksız tüketim mallarında” 0,2 puan yükselişle 70,1, “tüketim mallarında” 1 puan artışla 70,5, “gıda ve içeceklerde” 3,8 puan düşüşle 66,2, “ara mallarında” 5,8 puan artışla 76,7, “yatırım mallarında” 5,6 puan yükselişle 70,3 oldu.

SEKTÖRLERE GÖRE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI

İkili sektörlere göre, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 81,1 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatında görüldü.
Bunu yüzde 79,3 ile tekstil ürünlerinin imalatı, yüzde 78 ile giyim eşyalarının imalatı, yüzde 76,9 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı, yüzde 76,5 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 76,4 ile elektrikli teçhizat imalatı izledi.
Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında yüzde 54,7 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 59,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!