Kapalıçarşı'da hava parası 25 kilo altın

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşıda hava parası 25 kilo altın
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Günde 200 bin kişinin gezdiği Kapalıçarşı'da dükkan fiyatları ‘‘altın’’ oldu. En büyük dükkanın 60 metrekare olduğu Çarşı'da işyerleri 100 kilo külçe altınla (Yaklaşık 220 milyar lira) satılıyor. Aylık kirası 5 bin dolara ulaşan dükkanlar için ayrıca 25 kilo külçe altın (Yaklaşık 25 milyar lira) hava parası vermek gerekiyor.

Altın piyasasının kalbi kabul edilen, hergün milyarlarca liralık altın ve dövizin el değiştirdiği Kapalıçarşı'da dükkan sahibi olmak hiç de kolay değil. Nostaljik mekanları, antikacıları ve tonlarca altının takıya dönüştüğü atölyeleriyle bir çekim merkezi olan çarşıda, dükkanların da değeri kilolarca altınla ölçülüyor. Kapalıçarşı'da bir dükkan satın almak için 100 kilo altın (Yaklaşık 220 milyar lira) ödemek gerekirken, 60 metrekare bir dükkan için istenen hava parası da 25 kilo 24 ayar külçe altına (yaklaşık 55 milyar lira) çıkabiliyor.

Emlak Market Dergisi'nde yer alan habere göre, çarşıda 100 kilo altınla el değiştiren dükkanlar bulunurken, en ucuz işyerinin bile değeri 4 kilo altınla ifade ediliyor. Beşyüz yıllık tarihi çarşıda işyerlerinin satış fiyatları dışında, kiraları da oldukça yüksek. En küçük işyerinin kirası bin dolardan başlarken, gözde caddeler üzerindeki kiralar da 5 bin dolara kadar yükselebiliyor.

GÜNDE 200 BİN KİŞİ

Özellikle yaz aylarında, 40 bin metrekare alana yayılan Kapalıçarşı'yı günde yaklaşık 200 bin kişi geziyor. Büyük çoğunluğunu turistlerin oluşturduğu ziyaretçilerin bir yandan alışveriş yapıp, öte yandan tarihi bir yapıyı gezebilmeleri avantajı dükkan fiyatlarına ve kiralarına da doğrudan yansıyor.

Bir zamanlar 6 bine yaklaşan dükkan sayısının, şimdiler de 3 bine indiği çarşıda, dükkan sayısındaki azalmanın nedeni olarak yangın ve depremlerin ardından, onarım çalışmalarında bazı küçük işyerlerinin birleştirilerek dükkan haline getirilmesi gösteriliyor. Restorasyonlarda, daha önceleri 2-5 metrekare arasında küçük hücreler olarak yapılan bazı dükkanlar birleştirilip, 25-30 metrekarelik işyerleri haline dönüştürüldü. Bugünlerde 40-60 metrekare dükkanların da bulunduğu Kapalıçarşı'nın en gözde ve hareketli yeri Kalpakçılar caddesi. Kapalıçarşı'nın diğer önemli yerleri arasındaysa, Takkecilerin bir kısmı, Kesecilerin bir kısmı, Divrikli sokak, Kavaflar, Ressam Basmacılar, Yağlıkçılar, Fesçiler ve Kazazlar caddesi yer alıyor. Kapalıçarşı'da hava parası gibi İstanbul için sıradan hale gelmiş istekler kilolarca saf altınla ifade ediliyor. 20 metrekarelik bir dükkanın satış fiyatı 150-200 bin ile 1 milyon dolar arasında değişiyor. En ucuz dükkanın fiyatı dahi 50 ile 100 bin dolar.

Çarşı'yı 60 kişi koruyor

KAPALIÇARŞI'da doğal olarak güvenliğe de büyük önem veriliyor. 60 kişilik özel bir güvenlik ekibinin görev yaptığı 22 kapılı Kapalıçarşı'da, tüm kapılarda kapalı devre yayın yapan televizyon kameraları bulunuyor. Kapalıçarşı'da tek bir çivi çakmak için dahi Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan izin alınması gerekiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!