Kanada'da işadamı oldu

Güncelleme Tarihi:

Kanadada işadamı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 00:41

Bir dönem Fenerbahçe'de de oynayan ve Süper Lig'in gol krallarından olan Zafer Biryol ailesiyle birlikte Türkiye'yi terkederek Kanada'ya yerleşti. Kanada'da futbol akademisi açan Biryol, yakında Türkiye'den gelecek ortaklarıyla bir de kaleci akademisi kuracak. Biryol'un esas amacı ise kendi okulundan çıkan yetenekli futbolcuları Türkiye'ye kazandırmak.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen gıda fuarlarından SIAL Kanada Fuarı için gittiğimiz Kanada'da bir dönemin önemli futbolcularından ve 2003-2004 sezonunun gol kralı Zafer Biryol ile de görüşme şansı bulduk. 2005-2006 sezonunda Fenerbahçe'ye transfer olan ancak takımda fazla forma şansı bulamayan Biryol, Fenerbahçe'den sonra çeşitli takımlarda oynamış ve geçirdiği sakatlık sonrası 2010 futbolu Konya Şekerspor'da bırakmıştı.

"DÜŞÜNMEDEN KARAR VERİP GELDİM"

Futbolculuk döneminde Kanada'ya tatile geldiğini ve aklının bir köşesinde hep ABD'de yaşamak olduğunu söyleyen, kendisini Kanada'ya getiren süreci şöyle anlattı:

"Ben buraya futbolcu arkadaşım Özden'le tatile gelmiştim. Ama aklımda hep ABD'ye gelmek vardı. Burada sporcu bilimi çok ileri düzeyde ve bizde eksik olan bir çok şey mevcut. Rahat, güvenli ve iyi bir yer. Ayrıca NBA ligini çok yakından takip ediyorum. Konya Şekerspor'da belimden sakatlanıp futbolu bırakınca ne yapacağım diye düşünürken bir anda ailecek buraya gelmeye karar verdik. Çok zor bir karar olmadı, çünkü biraz düşünsem gelemezdim. Düşünmeden karar verip geldik."

Haberin Devamı

Kanadada işadamı oldu

HEM TÜRKLER GELİYOR HEM DE GÖÇMENLER

Kanada'da ilk önce İngilizce öğrenmek için okula yazıldığını anlatan Biryol, daha sonra da buradakilerin tavsiyesine uyarak bir futbol akademisi kurmaya karar verdiklerini söyledi. Biryol, şöyle devam etti:

"Burada arkadaşlara tanıştık, futbolun çok hızlı bir şekilde geliştiğini söylediler ve mevcut durumu anlattılar. Biz de geçtiğimz yıl Atakspor adında bir futbol okulu kurmaya karar verdik. Bu sene ikinci yılımız ve öğrenci sayımız artmaya başladı. İlk yıl öğrencilerimizin neredeyse tümü Türk çocuklardı. Bu sene Toronto'daki diğer göçmenler de gelmeye başladı. Biz hem futbol eğitimi veriyoruz hem de akademi liginde bir takımız var. 6 farklı yaş grubunda 80'e yakın öğrenciye ulaştık. Halen benim istediğim seviyede değiliz ama önümüzdeki dönemde yeni yatırımlar yapıp işleri büyütmeyi planlıyoruz."

TEŞVİK DE VAR

Haberin Devamı

Kanada'da futbolun yeni geliştiğini ve Kanadalılardan çok diğer ülkelerden gelen göçmenlerin ilgi gösterdiğini ifade eden Biryol, akademi kurmak için çok büyük paralara ihtiyaç olmadığının altını çizdi. Devletin de belirli bir aşamadan sonra destek verdiğini kaydeden Biryol, "Devlet öncelikle geçmişine ve burada neler yaptığına kakıyor. Ona göre hocalara maaş ödemekten saha kiralarına kadar çeşitli teşvikler veriyorlar. Ama biz daha bunları alamadık. Kulüplere verdikleri destek akademilerden daha fazla" dedi.

ESKİ FUTBOLCULARLA KALECİ AKADEMİSİ KURACAK

Mayıs ayının sonlarında Türkiye'den futbolcu arkadaşları Özden Öngün, Haluk Tanrısever ve Tayfun Türkmen'in de yatırım için Kanada'ya geleceğini anlatan Biryol, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

 
ANELKA YEDEKTİ BEN NASIL OYNAYAYIM

Türkiye gol kralı etiketiyle 2005-2006 sezonunda büyük umutlarla Fenerbahçe'ye gelen ancak başarılı olamayan Biryol, o yılları da şöyle anlattı:

"Bahaneleri sayarsak sezon başı kampı geçirmedim, kasıktan sakatlandım. İkinci yarı iyileştim ama hocamız Daum rotasyonu sevmeyen bir hocaydı. Bir de tam iyileştim oynarım derken Semih 4 tane birden attı. Ama bunların hepsi bahane, sonuçta ben de iyi değildim. Kendimi toparlayana kadar sezon geçti. O dönem Anelka bile yedek oturuyordu ben nasıl oynayayım?"

"Burada en büyük eksiklik futbol antrenörü. Göçmenler gelip kulüp ve akademiler kurmuşlar ama futbol oynamış hoca yok. O yüzden bizim getireceğimiz profesyonel futbolculuk geçmişi olan arkadaşlar çok ilgi görecek. İlk etapta kendimize bir saha alıp ardından hep beraber yatırımları büyüteceğiz. Öncelikle bir kaleci akademisi kuracağız. Ancak asıl hedefimiz Türkiye'den bir takım alıp buradan oraya futbolcu göndermek. Bunun için bonservis parası gibi bir talebimiz olmayacak çünkü biz zaten onlardan para alıyoruz. Be nedenle çok doğru ve mantıklı gelmiyor bana. Fakat bizim akademinin Türkiye'ye profesyonel olarak oynayabilecek futbolcuları gönderdiği duyulduğunda buradaki işlerin de patlayacağınız düşünüyoruz."

Haberin Devamı

FİZİKLER DAHA İYİ YETENEK DAHA KÖTÜ

Özellikle göçmenler arasında çok yetenekli çocuklar bulunduğuna ve fizik olarak çok üstün olduklarına dikkat çeken Biryol, ilk etapta geçen sene Fenerbahçe'ye 6 oyuncu gönderdiklerini ancak yetenek olarak Türkiye'dekilerin gerisinde kaldıklarını söyledi.

Biryol, "Kanada'dakilerin fizikleri, Türkiye'dekilerin ise yetenekleri daha iyi. Burada kış çok uzun ve çocuklar o dönemde fazla bir şey yapamıyor, dolayısıyla yetenekleri de kısıtlı kalıyor. Türkiye'de ise her gün antrenman yapabiliyorlar. Burada kendi tesisimizi satın alıp yaz kış 5 gün antrenman verirsek Türkiye'dekileri geçebileceklerini düşünüyorum. Türkiye'ye özellikle orta saha ve defansa yönelik oyuncular göndereceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD VE DİĞER ŞEHİRLERDEN TALEPLER GELİYOR

Futbol akademisi açmaları için New York'tan ve Kanada'da Montreal ile Ottowa'dan da taleplerin olduğunu dile getiren Biryol, "Türklerin olduğu yerlerden çok talep geliyor. Fakat önce burayı sağlamlaştırmamız lazım. Henüz istediğim seviyede değiliz. Toronto'da çok rakibimiz var ve çok iyi paralar kazanıyorlar" dedi.

VATANDAŞLIK DA OLABİLİR

Kanada'ya göçmenlik için başvurduğunu ve halen öğrenci olarak gözüktüğünü belirten Biryol, "Eşim eski milli hentbolcü. O burada bir Türk okulunda voleybol hocalığı yapıyor. Bir oğlum okuyor. Ayrıca Kanada'da bir kızımız oldu. Eğer işlerimiz güzel giderse göçmenlikten sonra vatandaşlık için de bakarız" dedi.

eguler@hurriyet.com.tr

Kanadada işadamı oldu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!